Aku dan Blogger #2

December 13, 2015

Holla!
Kabare kalian semua...sihat? Blog kalian sihat seperti tuannya? Jika ya jawapan kalian, tahniah saya ucapkan. Teruskan aktif dalam blogging, supaya senang saya nak blogwalking..sebelum tu jutaan terima kasih kepada yang sudi luangkan masa untuk menjengah dan menadah mata membaca blog ni...

Kalau tahun lepas aku pernah kongsi kisah macam mana aku boleh terjebak dengan fenomena blog-memblogging ni,  tahun ni pulak aku nak sambung pasal macam mana aku survive dalam dunia blog dan betapa noobnya aku masa awal join segmen. (rasa macam nak hantuk kepala kat dinding je masa tu...)

Blog ni dibentuk pada 140414. Kebetulan pulak banyak nombor empat. Maklumlah kita ni anak ke-4...suka benar dengan nombor empat sampai semua nombor nak empat...(jangan bermadu empat sudah...hahahaha). Masa awal niat aku buat blog, sebab nak share pengalaman dengan beradik yang lain.

Lepas tu, bila lama-lama buat blog rasa macam tak best pulak kalau takde readers awam. Trylah join segmen. Harapan, dengan bersegmen dapatlah kenal-kenal blogger lain. Dan alhamdulillah readers dan followers bertambah. (Terharu ni...harap korang tak serik membaca...)

Blogger awal yang aku kenal antaranya: Angel Love Soldier, Blog Parih, Acik Watie, Cik Iman, Akif ImtiyazAnamizu, kameq deanna, Nad, Wardah anessa dan yang sewaktu dengannya...

Lepas aku potpet potpet pasal aku ngan blog ni, aku dapatlah komen dari seorang blogger ni dia cakap, dah lama yang dia nak buat segmen macam ni, ajaklah aku join. Masa tu aku blur-blur. Memang blur tahap langit ketujuh petala ke-10 lah kata orang. Aku taktau benda apa segmen ni sebab kalau giveaway ke segmen review ke, retilah sikit. Ni segmen buat entri. Aiyak! (boleh baca sini kalau nak tahu betapa 'cerdiknya aku' buat entri segmen tu sampai segmen tu ditutup tanpa tidak diketahui sebabnya...T_T)


Bak kata omputih, pengalaman pahitlah mencerdikkan kita. So, sekarang aku baru faham macam mana nak join-join segmen ni. Nak diceritakan, hari tu aku nak tukar angin sikit dengan design blog, aku tempahlah dekat Leya...then aku suruhlah beradik aku komen pasal design terbaru tu, dorang majoriti lebih suka style aku yang dulu/lama. Katanya lebih rare dan simple seolah macam diri aku. (okay, ini perasan-tan!) Tu yang aku tukar balik. (maafkan saya leya, design awak memang lawa...) sempatlah guna design leya tu dalam seminggu lebih..(tak taulah kalau ada yang sempat usha masa tu..)

Disember tahun lepas, adalah aku bagi random hadiah untuk readers. Dua je, tak banyak...aku pilih based on nuffnang...aku ingat nak buat lagi, So what do you think?

Macam mana aku survive dalam dunia blog?

Bila tengok followers bertambah, bila ada orang ber'hai' dengan aku dekat chat box dan bila ada orang komen. Tu lah yang kuatkan aku untuk terus hidup dalam dunia ni...

 So, kalau itu kisah aku dengan blog siri 2 sepanjang setahun 7 bulan 4 minggu satu hari, tentu korang yang dah lama dari aku mempunyai siri yang tak terkira kan?
Cuba share sikit...nak gak tau kisah korang.. 

***thanx for reading until the end!***

p/s: benda yang paling aku takut adalah, bila kita kenal orang dan orang itu lupakan kita...macam Athazagoraphobia..

(aku rasa penulisan aku sejak dua menjak ni serius, kenapa ek? korang rasa tak?)

18 comments

  1. yeay baca sampai habis. eh sofie macam ada edit layout sikit kan. sebab nampak lebih2 kemas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks cik ros!
      ha'ah memang ada edit..hu6..
      ^_^

      Delete
  2. hahah. sy pun baca sampai habis jugak. tapi mmg rare pun design yang ni. sebab jarang blogger guna theme colour mcm ni. simple dan kemas!

    ReplyDelete
  3. takpe sofie. hihihihi btw buat laa lagi random hadiah tuh, hihihihi mana tahu ada rezeki. whut whut. hehehheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks leya!
      insyaAllah ada rezeki lebih saya buat lagi..
      ^_^

      Delete
  4. thniah untuk ko sofia. mmg tabik spring ar sebab xpenah stop up entri. kekal aktif gitu...sy yg da lma start blogging pn x aktf mcm u, sobs sobs T_T. btw nk tanya yg kt atas tu apa? cool oke...hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah thanks Ayuni!!! ^_^
      malu kita u angkat banyak2...kang tergolek sape nak angkat...heheheh

      oh yang kat atas tu u boleh tengok kat SINI

      moga u dapat apply kat blog u pulak...tak sabar i nak tgok...

      Delete
  5. Boleh menurun ilmu blog lepas ni ^^ ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha takdelah ilmu mana nak diturunnya...
      insyaAllah...
      ^_^

      Delete
  6. First jumpa blog ni terus ingat dlm kepala sebab design rare dan kemas. I loikee! Hehe
    Apapun, happy blogging jyeah! :D

    ReplyDelete
  7. pengalaman first time join segmen tu sama. tiba2 kena tag.. gila blurrr.. dengan blur2 nya ikut jugak segmen tu walaupun x tau apa-apa.. hahahha

    anw, design ni memang lawa. memang rare. Lissa suka colour combination gold + black :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan??? ada rasa macam nak hantuk kepala tak masa tu? hahahah
      thanks lissa...black + gold = Awesome!

      Delete
  8. hehhhe... setuju! saya pun kembali aktif bila tgk kenkawan rajin duk komen entry kita, ahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? tanpa mereka siapalah kita...
      thanks Eimma!

      Delete
  9. Thanks sofie.. Maaf juga da lama tak datang melawat.. Insya Allah Wardah akan kerap dtg lagi.. Insya Allah.. Heart you ! BTW, memang warna blog ni rare. Kalau ingat warna ni mesty trringt kat awak. ;)

    ReplyDelete

© SOFIE ADIE. Design by FCD.