Just another post

January 22, 2019

You know what is awesome?
When you can be happy, be grateful for everything that you already have and just be yourself .


Cuti semester bagi sem lima dah pun bermula. Khabarnya, mostly kawan yang aku kenal bakal habis belajar tahun ni. That's mean diorang semua akan konvo pada tahun depan, tidak pun yang konvo hujung tahun ni. Aku? Hah, semua orang cakap; 

'Lamanya sofie belajar. Berapa tahun lagi?'
'Setahun...'

Bayangkan dari 1999 aku duduk dibangku kelas sampai 2019...masih tak habis. Kau belajar apa sofie? 

Entahlah..., aku pun dah naik tepu jugaklah bila hadap tahun-tahun belajar lama macam ni. Tapi, dunia belajar ni bermacam ragam dan karenah kau kena layan. Sebab itulah dunia yang banyak membentuk dunia dewasa dan kematangan dalam hidup. Nak atau tak nak terpaksa terima. 

Dari duduk rumah ulang-alik sekolah, duduk asrama pindah randah, rumah sewa pink, ke hijau ke oren dan sekarang rumah hitam...

Dunia diploma dengan dunia degree ni memang lain giler. Aku pass dulu topik ni. 

Cuti sem kali ni, aku busy marathon 'How I Met Your Mother' dan the other series yang masih dalam list aku. Seperti Gotham, Arrow, The Flash, Legend of Tomorrow, The Crown,...ah tengok dululah kalau aku dah habis move on dengan HIMYM. Oh! Lupa pulak pasal thesis...😑😑😑


Cuti sem tiga yang lepas, aku layan F.R.I.E.N.D.S. Series tu boleh buat aku tergolek-golek gelak sebab memang dia lawak giler. Tapi bila layan HIMYM ni, dia macam banyak cerita sedih. Huhuhuhu....Patah hati si Barney, Ted...Robin...The sweetness of Lily and Marshall marriage life. Aku just macam berada dalam situasi diorang jugak. Well, not totally same, but I can feel it too bro. 

Aku faham macam mana perasaan Ted bila dia rasa heaven-nya duduk sorang, betapa mencabarnya menanti 'The One' dan betapa sukarnya untuk mempercayai barang bernama 'The Destiny'. Kekeliruan dia memang boleh menyebabkan kita buat banyak kerja gila dan tanpa berfikir sedikit pun benda tu akan lead kepada masa hadapan yang kita sendiri tak tahu...

Macam biasa, time cuti sem adalah masa untuk cari gali sumber kewangan yang dapat menampung dunia mimpi dan impian kau. Kalau tak pulun masa belajar untuk kendong dan kejar semuanya, zaman bila lagilah kan. Nak-nak pulak kita memang tak tahu what future might bring us into. 

Untuk diceritakan dan menghujahkan falsafah tentang hidup ni, sampai beribu entry pun belum tentu semua orang dapat hadam. Trying hard to decluttering my craps huh? Sort of....

Aku just nak hidup se-awesome Barney Stinson, se-nerd Ted Mosby, se-gorgeous Robin Scherbatsky, se-memahami Lily Aldrin dan se-setia Marshall Eriksen. 

Dan tak lupa jugak, segila Phoebe Buffay, se-blur Joey, se-lawak Chandler, se-geek Ross, se-sensetif Monica dan se-simple Rachel Green....


Dorang banyak ajar tentang another kehidupan yang boleh digunakan sebagai panduan (walau tak semuanya valid) tapi most of it practicable..

Till then world, insyaAllah...doakan kita semua dapat mencapai dunia khayalan yang kita semua pernah coretkan sewaktu kali pertama memahami erti cita-cita, impian, tujuan dan harapan....

Semoga pencarian ke lautan dalam, pendakian ke puncak impian dan penerbangan ke galaksi bima sakti itukan kita temui jawapannya...

Just another post...

Decluttering craps

January 19, 2019

Entri ini bukanlah tips untuk menjadi seorang minimalis ataupun teknik untuk membuang segala barang yang dikatakan "someday it might be useful". Mungkin ini adalah entri yang bakal mendedahkan situasi sebenar untuk menjadi seorang warga berhati batu. Realiti pahit yang tak semua orang berani untuk nyatakan secara depan...

Ada bagusnya bila perbualan kau berkurang dan secara automatik kau punya entri di blog bertambah. What a life huh? 

Peringatan awal! 
Kebarangkalian untuk entri ini 'berat dan dalam' adalah tinggi. Jika kalian tiada 'pelampung', mahupun tiada skill dalam 'scuba diving', tiada galakan untuk meneruskan pembacaan yang mungkin berakhir dengan dua; extra life atau kalah mati. Atau mungkin kalian boleh skrol terus ke konklusi. (kemungkinan juga kalian kan terkeluar dari atmosfera bumi nyata)

###

Menjadi seorang manusia yang terlalu available untuk semua orang yang perlukan kita adalah suatu kesilapan yang bakal menjerat dan menarik diri ke lohong "nobody cares, because you always be there...". Kelakarnya, kewujudan yang selalu ADA itu selalunya tidakkan dihargai sehinggalah PEMERGIANnya. 

Maka berlakulah perbualan, 'Kami anggap dan layan semua sama rata. Tiada lebih tiada kurang' bagi menutup segala 'taking for granted' thingy. (Ingatkan aku balik kenapa entri ni wujud...)

Ya, memang, memang dalam situasi ni kita harus treat semua orang sebagaimana kita jua perlukannya suatu hari kelak (dimana suatu hari itu kita tak tahu bila) dan berhenti mengharap (meletakkan sebarang expectation) dalam apa jua hal dan keadaan. Tapi, sebagai manusia yang kadang dilanda pelbagai isu, persoalan dan turun naik sebuah roda kehidupan, lambat laun perkara ini seolah menempeleng kita sehingga terjelepuk lupa pada siapa kita harus sujud. 

Tuhan.
Ya, Tuhan. Kita semua punya Tuhan, kenapa mahu risau tentang karma, ajal maut jodoh pertemuan kalau benar kita yakin pada bingkai takdir yang Dia telah cipta dan tetapkan? Bingkai takdir isunya kita tidak boleh ubah. Yang kita boleh tentukan hanya isi dalam bingkai itu untuk dicorakkan dengan apa. 

Mungkin aku adalah toxic dalam hidup semua orang yang aku kenal. Mungkin aku perlu belajar menjadi tonik, pengubat segala kegalauan dan berhenti menjadi toxic. Tapi bagaimana? Hatta setiap yang tercipta itu punya tarikh luput, inikan pula hati yang gelodak pasang surutnya tiada ukur. 

Aku penat.
Penat jadi manusia yang berhati perut.
Penat jadi manusia yang selalu wujud.
Penat untuk hidup atas keperluan sistem yang aku sendiri masih keliru tujuannya...

Siapa cipta toxic? Siapa reka tonik? Siapa yang buat penyakit? 
Tak semua toksik itu racun yang membunuh dan tak semua tonik itu sang penyembuh dan boleh jadi setiap penyakit itu wujud punya cerita yang perlunya hidup pada sebuah keseimbangan. 

Kalau logik pembangunan yang mampan (sustainability) itu diambil kira dengan tiga elemen utama: social, environment dan economy, 

Apa pula cara untuk memampan kehidupan manusiawi? 

Minda, Rohani, Fizikal?
Nafsu, Akal, Emosi?

Macam keperluan manusia terhadap Tiga Asas Ilmu:- Tauhid, Feqah dan Tasauf

Seperti juga Islam, Iman dan Ihsan...

Asas, pokok, akar, bagi menghasilkan pohon dedaunan yang utuh dan tidak mudah goyah...

Okay, aku berhenti sampai situ untuk isu kemampanan manusiawi. Any further research insyaAllah aku sambung isu ni.

#
Sepanjang belajar peringkat diploma (Surveyor) dan degree (Estate Management), kebanyakkan kami didedahkan dengan elemen Art, Science and Technology.

Kenapa elemen itu selalu wujud dalam tiga pillars? 
Aku pun kadang telan tapi sayang blender tak halus hingga kadang aku terpaksa keluar dan hadam berjuta kali untuk faham dan kaitkan semua benda itu secara logik ataupun fantasi (luar alam).

Masa belajar Geomatik, benda yang buat aku tak pernah berhenti belajar adalah, 'There is no accurate and precise value in determining the coordinates, positions and any others number in verify the exact locations...' Sebab itu wujudnya Assumption dan kajian serta keselarasan untuk bagi semua sistem itu berada sama dalam satu landasan. 

Sama juga masa belajar jadi Valuer ni, semua nilai hartanah tidak punya the most accurate and precise value. Sebab semua nombor yang jitu itu hanya Tuhan yang tahu. Kita manusia hanya lakukan yang terbaik untuk menghasilkan output yang terbaik dan kesatuan umat yang baik...

KESATUAN.

Daripada berjuta elemen, asas, tiang hanya untuk SATU. 
Sujud pada YANG SATU.

##

Kadang aku takut. Takut terlalu berfikir sampai terkeluar dari landasan 'Yang Satu' itu. Tapi itulah, benda macam nilah buat aku dig deeper (ada semangat untuk belajar dan punya tujuan hidup). Lost again dan hilang fokus. Sampai aku tak tahu dah nak tarik siapa untuk sesat sama-sama dengan aku. Hahahah...nobody likes deep conversations. Kenapa nak fikir susah-susah padahal benda dah sedia simple. Jangan jadi Bani Israel boleh tak...

Allah, aku mintak dijauhkan dari termasuk dalam golongan Bani Israel. 

Decluttering craps
Kata dia. 
Sebab dah tak tahu nak buang macam mana pemikiran sampah macam ni. 

#

Faktor wujudnya entri:-
Cerita dia masa jawab last paper tadi (Property Development), terlalu banyak sangat maklumat craps berkaitan dengan sustainability, mechanism of project development, OSC dan segalanya sehingga buat aku berfikir; manusia begitu jitu pada goals untuk mencipta suatu kehidupan yang sustain, tapi adakah mereka juga turut bersemangat waja dalam membentuk kemampanan manusiawi? Adakah teori memajukan sebuah negara itu dapat memajukan insaniahnya jugak? Sejauh manakah.....dan aku dah tak tahu ke mana akal aku menerawang....

Okaylah tu orang dah mula fokus untuk menghargai Bumi dan isinya dengan memperkenalkan 'Sustainable Development Goals 2015-2030'. Syukur masih punya badan-badan yang berfikir jauh dalam menghargai kewujudan kurniaan Tuhan (akal).


Jap, entri ni pasal apa dah tadi?
Buang toxic dalam hidup? Nak jadi lebih berhati batu? Huh,...

Hati batu?
Secara metaforanya sajalah. Bahaya jugak jadi manusia hati batu ni. Takut hidayah Tuhan susah nak telus. Hidayah dengan taufiq ni kita kena doa hari-hari. Sebab dua perkara ni kita selalu ambil ringan. Lebih-lebih lagi yang sedia lahir dalam Islam. Susah, jerih, dan perih nak cari kebenaran itu kita selalu pandang enteng. Sampai 'teragungkan' budaya Barat. Naudzubillah min dzalik.

Somehow, aku rasa malas nak ambil tahu pasal dunia, dunia dan dunia. Tapi since dunia inilah tempat tinggal nan sementara untuk tidak jadi seperti manusia yang tiada pengetahuan am, nak tak nak isu yang berkaitan dengan pembangunan dunia (fardhu kifayah) itu terpaksa menjadi sebahagian dari jalan untuk kelangsungan sebuah kehidupan fana. 

Tambahan pulak, ilmu akhirat pun semakin lama semakin haus sebab dah lama tak disiram. Aku rindu dengan suasana yang berkisar ilmu asas nan tiga itu. Tapi dek kerana sistem tikus itu lebih dipandang agung, nak tak nak aku terpaksa jugak membiasakan diri dalam kitarannya. Siapa kata keju tak sedap, sedap tu memanglah...tapi lagi sedap kalau ia tiada perangkap dan jerat yang buat kita alpa untuk kejar akhirat....

Maka, sebagai manusia yang terlalu banyak pemikiran sampah dan hujahan yang tiada dalil ini, aku terpaksa mencipta satu entri untuk decluttering the craps. Takut terlalu lama menyelam sehingga tak jumpa jalan pulang. Maklum 'I'm only a man with a candle light me...'. Bila waktukan lilin itu terpadam. Cahaya suram buat aku meraba dalam kegelapan sehingga tiada siapa mahu berjalan seiringan. Yang ada hanya decitan tikus jalanan yang semakin nyaring di cuping pendengaran sehingga aku lupa pada keindahan alunan azan...

Ironiknya, semua orang tak suka tikus tapi membiarkan tikus itu bermaharajalela dalam perjalanan kitaran hidup seharian...

Sampai di sini saja. 
Semoga tiada kesinambungan isu sebegini (cross finger) pada masa hadapan. Doakan kita sama-sama menerangkan hidup dengan cahaya AlQuran serta sunnah dan jadikan Islam is a way of our life. Gantikan decitan dengan alunan fitrah alam. 

#

Konklusi bagi keyword entri ini adalah:-
  1. Stop being too available 
  2. Learn to be grateful by not taking things for granted
  3. Appreciate the existence of every little thing
  4.  Being a cold/ stoned heart is a great way to live the moment
  5. Toxic or tonic, both have their own superiority in balance the life
  6. We are never Alone
  7. Learn to let it go instead of hold the grudges...
  8. You're awesome in authentic ways
  9. Create a life as a powerful Muslim, not just settle down as a rat
Okay stop!

So, did you get an extra life or you have lost dead? 

4 Things You Need For a Successful Dive

January 18, 2019

Swimming is a great sport for everyone. Diving, on the other hand, takes the game to the next level. If you love exploring the deep waters, you need to learn how to dive. Diving takes time and expertise. You cannot transition from being a swimmer to a diver overnight. You have to follow the process patiently. Here are four things that you need for a successful dive.

1) Scuba Mask



A scuba diving mask is a mask made for the face. While underwater, you need the cover to function well. The mask links to a gas tank that carries the air you breathe. The mask should be able to support your vision underwater. You will need to see while deep in the water Salty water can be hard to deal with as it irritates the eyes. There are many scuba masks in the market. Click here for info on the best scuba masks that you can buy. A great cover will fit you right and give you the support you need to dive for as long as you can.

2) Scuba Tank And Fins

As mentioned earlier, a scuba mask holds the air that you use for breathing while diving. While underwater, you cannot rely on locking in your breath. The gas tank will keep your air. It is attached to your back, and you can use the tank for some time while you are diving. You should always check the tank to ensure that you have enough air while underwater. Fins help you swim like a fish. They are made to enhance your ability to navigate in the waters, and they help you steer your body through the water.

3) Wetsuit And A Jacket



You also need your usual swimming gear to dive. A wet suit is the best diving gear. The suit is form-fitting. It covers all the parts of your body. The best use of the costume is that it allows you to navigate through the waters with ease. While rooted in the water, regular clothes can make it hard for you to swim. You might be caught up in the deep sea. A jacket will come in handy once you are out of the water. It will keep you warm.

4) Mental Preparation

It would help if you got your mind ready for what is coming. Diving is not an easy task. For starters, you will be hundreds of feet inside water. You will feel massive pressure and think about what could go wrong. That it is not your first time does not exempt you from that fear of what could happen. Many animals live in the water. When preparing for a dive, clear your mind by getting rid of any concerns and worries. While underwater, you may end up panicking. This could have adverse effect. Therefore, prepare yourself mentally for the task ahead and stay positive. A positive mind helps you stay clear of any issues that may affect you while submerged.

Bangkai

January 17, 2019

Terlalu banyak cerita, sehingga menjadi rahsia antara kita dan Dia. Ada setengahnya sudah berulat, bernanah, busuk di halkum baru dikeluar. Itupun segalanya sudah basi. Baunya,...bangkai!

Cerita itu sudah digula. Samada dari segi harfiah, fe'el atau apa saja perilakunya...sudah plastik. Sarkastik usah diperkata. Kenapa?

Teori dia, semakin dewasa semakin banyak berahsia, benarkah?

"Hypocritical, egotistical
Don't wanna be the parenthetical, hypothetical
Working onto something that I'm proud of, out of the box
An epoxy to the world and the vision we've lost....

Rahsia lagi. 
Sumbatan tengkorak yang disimpan itu terlalu banyak hingga kadang bau bangkainya terkeluar. Doanya, semoga Tuhan hijabkan antara bau itu dari terhidu oleh dunia luar. 

Senyap. 
Itu saja yang diharapkan untuk yang terbaik. Dari bercakap perkara benar, hakikat yang semua orang tidak sanggup untuk dengar, hadam dan terima dengan berlapang dada....

Bangkai.
Isunya mudah. Tidak rumit. 
Kita ajar anak kecil untuk terusan jujur, tapi kenapa kita yang dewasa sentiasa menggulakan mereka dengan tidak berkata benar? Kerana tahap kefahaman mereka masih tidak dapat dihadam dunia kita? Kerana matang itu diukur pada usia? Atau...jujur anak kecil bisa merobek bangkai yang diperam dalam hati kita?

Anak kecil dalam diri itu telah diikat dari merasa kemeriahan dunia sebenar. Dek kerana persekitaran telah memaksa mereka memeruk disuatu sudut dalam, kelam dan pekat sehingga suara undian mereka jua terusan dibuang dari mengambil bahagian dalam apa jua keputusan yang dihadapkan...

Dia menangis.
Bau bangkai sudah mula terhidu. Dalam setiap tulisannya, perkataan serta perbuatan. Mana lagi tempat harus dipercaya selain almari hatinya yang penuh dengan kegelapan. 

'I'm only a man with a candle light me...'

Mahu dicoret, takutkan bersaksi yang tidak boleh diundur. Jadi dia pilih untuk kemam. 
Ah,...
suara terluah, nafas bau bangkai. 
Yang mendengar tidak menghidu, yang melihat tidak merasa....

I'm an apostrophe
I'm just a symbol to remind you that there's more to see
I'm just a product of the system, a catastrophe

Aku penat jadi tikus.
Kalau diberi pilihan, dia hanya mahu menjadi helang...Dandelion...
Jasadnya manusia, mentalnya tikus, jiwanya dandelion, semangat helang...
Bagaimana mahu diterangkan jika digabung menghasilkan bangkai?

Rahsia...kita kemam.
Biar pecah diperut, tidak dimulut...
Tak hairanlah makan sikit pun sudah kenyang...



And yet a masterpiece, and yet I'm half-diseased
And when I am deceased
At least I go down to the grave and die happily
Leave the body and my soul to be a part of thee
I do what it takes...."

Disguise

January 16, 2019

Setelah selesai menukar barang satu dua warna dalam blog ini bagi menampakkan ia berwajah segar, akhirnya aku putuskan untuk rant barang satu dua atau tiga mengenai hidup yang selagimana kau hidup selagi itulah kau berfikir tentangnya...

Balik dari kerja, aku terus bawa diri tanpa arah menuju ke suatu destinasi yang aku harapkan ianya dapat menjadi pengganti si pokok di Academic Height tapi nyata bertukar kesuraman yang melampau. Takkan semata aku nak tenangkan jiwa yang bercelaru dengan buat kerja gila drive ke utara sana dan baring sewenangnya sambil tengok sunset ditemani Sum 41? Bunyi macam nice giler kan, tapi...aku masih waras. Itu semua hanya fikiran aku yang menerawang. 

Aku dah lama cari spot yang boleh buat aku termenung jauh (selain daripada dalam rumah sendiri), bersama alam, angin, pokok, rumput...dan sebarang dua ketenangan. Itulah antara satunya kekurangan duduk di kawasan ramai orang. Damai itu seolah hilang. Hiruknya membawa kau jadi manusia yang turut berhati batu. Walau kau cuba untuk kata tidak, lambat laun ia makan diri jugak. Ugly truth yang kita harus telan...

"Nampak ceria je hari ni kak? Happynya..."

I wish...

Pernah tak rasa macam useless tahap gaban tapi kau hanya boleh kemam dalam mulut, sampai kembung perut, dan menyebabkan urat berselirat seolah mengalami suatu situasi yang....seolah perut, hati, otak kau semua macam hilang waras...yeah, aku tahu bunyi dia macam tak betul...

430 pagi.
Disguise.
Secret.

Apa yang susah sangat jadi manusia?
Kau hidup, sembahyang, ada Tuhan, dan kau teruskan hidup. That's it!

Tapi, kenapa rumit sangat untuk hidup?
Sarang burung. Bunyi train. Macam cerita indie kau hilang dibalik siraman mentari...

Disguise. 
Orang tak faham sebab kau tak benarkan mereka untuk faham. Kau rela memeruk bersama alam, lagu dan perkataan yang buat kau lihat dunia dari perspektif sang helang...tapi kau lupa pada titik buta...yang kau masih perlukan semua orang untuk teruskan kehidupan.

Literallynya, aku hanya mahu lari dari hadap. Tapi sampai bila? 
Penghujung pangkal kau mencipta loop. Selagimana kau tak deal dengan perkara itu sebaiknya...

Aku cuba...jatuh, gagal, terjerumus semula, lohong hitam itu tiada siapa mahu jengah, namun ia seakan menarik...sehingga kau lupa apa rasanya hidup. 

Disguise.
Kalau aku terusan hilang, siapa yang kau akan tarik dulu?
....

Terlepas sudah

January 14, 2019

Alkisahnya, bila kau masuk kelas senior dan kau lupa bertanya pada mereka bilakah the exact time for the final exam...

Yeah, tahniah for the correct guess. Aku tak boleh nak meraung atau melalak atau rasa macam down whatsoever sebabnya itu sudah silap aku sendiri...

Aku pun dah tanyakan perihal ni pada lecturer dan beliau pun tak boleh nak tolong. Sebab ini adalah final exam kot! Bukan test yang kau boleh ikut suka nak lupa or silap or sumpah mati...ingatkan petang rupanya pagi...


Pengajaran untuk masa akan datang. Mungkin dah lama sangat tak rasa loser sampaikan sudah masanya untuk ambil hikmah di sebalik setiap peristiwa. Dari takde semangat untuk explore dunia hartanah kau terus rasa tercabar sebabkan perkara kecik pun boleh lupa...


Kifarah dosa lalu untuk aku lebih fokus, lebih disconnected dan lebih matang dalam menjalani hidup di tahun terakhir sebagai mahasiswi.

Kelakar pun ada. Sebabnya bila kau macam bagi harapan dan terlepas peluang, itulah masa yang sesuai untuk kemas rumah kau. Mungkin sawang yang terlalu lama disimpan itu mengaburi peluang yang lebih cerah untuk digapai.


Cerita dekat sini habis dekat sini since aku pun tak tau nak cerita dekat siapa. Kau tau jelah sejak 2019 ni aku dah takde kawan. Kawan pun tinggal blog, muzik, buku, diari dan....Tuhan. Ah, kalau semulia itu untuk aku berkawan dengan Tuhan...

So, jangan risau. Everything gonna be okay. Hijab Wakanda dan Empayar Mahishmati kita masih kekal utuh menampung kegagalan yang penting untuk mencipta sejarah yang lebih gemilang.

"I'm sorry...
It's all that I can say
You mean so much, and I'd fix all that I've done
If I could start again
I'd throw it all away
To the shadows of regrets, and you would have the best of me..."




Disconnected.
Because offline is new luxury...

Disconnected

January 13, 2019

Aku cuba untuk fokus pada final exam yang masih berbaki dua paper saja lagi baru up entry pertama bagi tahun 2019 dengan penuh gilang gemilangnya. Namun, kemiangan tangan dan otak serta minda yang tidak tertahankan telah memaksa aku untuk update post yang berjudul 'Disconnected'....

Disconnected.

Semenjak aku bertekad untuk ucapkan 'A Good Goodbye' bagi semua tahun-tahun yang terlalu banyak mengajar aku menjadi manusia, aku tetiba rasa macam kanvas kosong, macam baru kena format dan macam kena reset. Sampai aku terlupa macam mana nak sembang dengan orang yang telah lama aku tidak dengar khabar mereka. 

Entahlah, semenjak tahun 2019, aku terpaksa selak kamus bagi mencari semula definisi kawan, sahabat, kenalan, teman dan sewaktu dengannya. Bila kau dah reset minda ni, dia hanya nampak sepanjang zaman hanya ada kau dan keluarga. Dan jangan lupa, atmosfera Mahismati dan juga Hijab Wakanda kau pun dah melalui fasa perubahan yang kau tak sangka pun akan berlaku. (kalau korang faham apa yang aku cuba sampaikan, walah!)

2019 have taught me to enjoy the adult phase
Ya, ya dan ya...semua orang hanya tahu dunia dewasa ini hanya berlaku bila kita melangkah ke fasa dari single ke double, or triple, or quadruple, quintuple dan seterusnyalah, tapi tidak. Ianya tetapkan berlaku even kita masih single. Young at heart pun kira okay, tapi untuk deal dengan situasi hidup kedewasaan ini amat penting. Kita kena tahu;
  1. Utamakan akal sebelum emosi
  2. It's okay to be selfish than hold the grudge
  3. Never underestimate the power of outspoken
  4. Allah is our best friend
  5. Focus on creating our dreams
Bak kata Robert, "Lebih cepat kita dewasa dan berhadapan dengan realiti, kita dapat menghadapi masa akan datang dengan lebih baik dan lebih matang." (Retire young retire rich, 326)

Ingat kawan, menjadi dewasa di zaman fitnah ini kita harus pandai berwaspada pada rahsia. 
  • Personal life, 
  • Income
  • Health
Tak semua berita gembira itu indah dan tak semua cerita pahit itu sedih. 


Disconnected. 
Because offline is new luxury. 
© SOFIEADIE. Design by FCD.