What You Can Expect from the Best Florist Singapore

September 28, 2018

Now that the florist industry continues to grow and the florist improves its services, what do you expect from the best florist in Singapore as you look for a Flower shop Singapore to send on special day? When you choose a flower gift from the best Florist, you may look for a special feature that will make your gift unique and extra stunning. More than that, here are some of the things you can expect only from the best florist:


Florist, singapore,

Convenient and Effortless Online Flower Shopping

Online flower shopping is more convenient when you shop for beautiful hand bouquets and fresh flowers from the best online florist Singapore. You can buy the flowers that you want in just easy steps and few clicks of your mouse right at the comfort of your home or office. Everything that you want for your gift of flowers can be placed and ordered online with the online florist.

Swift and Quick Flower Delivery

The best florist guarantees that your hand bouquet will arrive on time. Whether you choose same day flower delivery or next day delivery of flowers, you can expect that the florist will deliver your flowers promptly and quickly. You can have flowers delivered to a loved one in Singapore on birthdays, anniversary, and special events. With the best florist taking charge of the florist delivery, you can rest assured that what you get is only the finest services and exceptional delivery of flowers day or night.


Online, Florist, Singapore

Cost-Effective Flowers

Another thing to expect from the best florist is the cheap and cost-effective prices of flowers. At reasonable prices and discounted deals, you can pick and buy the flower bouquets that you want for the people you love. Even the prices of the hampers and baskets of gifts are priced low and within the budget. You can send fresh flower bouquets along with the best gifts or treats for economical price.

With the florist’s network and connections, it is easier to get the best flowers from local and international farmers. Sending flowers to remote areas is also possible with the help of local florists operating locally. All these and more are the reasons why Flower Delivery is an easy task. 

Your best florist knows no limit when it comes to bringing joy and happiness to the recipients anywhere in Singapore through the gift of fresh flowers. 

Berbaloikah?

September 25, 2018

Semenjak dua menjak ni aku kerap 'ter-melayang' minda entah ke mana. Jadinya, dua tiga hari lepas, aku adalah beli buku-buku yang mungkin akan membantu aku memijak bumi nyata. Yang nyatanya, semakin bawak aku jauh ke luar bumi.....


"Berbaloikah?" 

Aku lihat si penanya.
"Apa yang berbaloi? Kerja part-time?"

Dia angguk.
"Berbaloi!" 

Tapi dalam hati bukan main panjang skrip jawapan yang direka. Yang keluar, hanya satu kata. 'B-E-R-B-A-L-O-I'

Betulkah berbaloi? Dia tanya dirinya kembali usai tamat kelas tutorial, sepanjang perjalanan pulang...tanpa henti.
Panjang jedanya....

#

Illenium ada satu lagu ni. Aku pun tak tau kenapa lagu tu aku selalu biarkan dalam mode repeat. Nama tajuknya 'Take you down'. Dah dua bulan jugak lagu tu aku putarkan. Non-stop (tipunya) tanpa sedikit rasa jemu. Lebih-lebih lagi bila baca description disebalik lagu ni,...seolah kena...kena dengan sesiapa saja yang tengah struggling...untuk hidup 'berbaloi'.


Aku tak overdose. Aku tadak addict, tapi jiwa parah macam orang tak punya Tuhan dan seolah punya sakit jiwa tahap penagih petala ke-13. 

Ada satu insiden ni. Dah lama dah berlaku. Lebih kurang bulan lepas. Aku bukan tak ingat, tapi buat-buat tak ingat. Satu insiden yang buat aku rasa murah. Insiden luar alam yang personaliti aku tak pernah sokong dengan tindakan aku. Peluang yang aku ingat boleh ubah persepsi aku terhadap suatu perkara ini. Tapi nyata ia serupa. 

Aku cuba untuk tidak prejudis. Tapi, ia sama. Dan aku rasa, mungkin aku tak patut bagi peluang atau ruang atau apa saja yang menyebabkan aku rasa seperti manusia tak punya Tuhan dan tak belajar syariah.....

Berbaloikah?


Aku tanya setiap hari.

#

"Takdelah. Sehari kerja berapa jam? Kalau naik grab ulang alik tu berbaloi ke? Macam tak je..." si penanya cuba menafikan jawapan dia.

Dia sengih. "Berbaloi sebab dapat pengalaman. Plus, dulukan grab banyak bagi kupon, redeem dan rate dia pun masa tu murah...so takdelah teruk sangat..."

"Oh" diiringi sengihan yang sukar ditafsir apa maksudnya. Dia hanya balas dengan senyuman.

#

Susahkan jadi introvert?

Apasal pulak?

Bila kena hadap orang, tetiba rasa gerun, rasa macam semut..rasa macam jantung nak pecah...rasa macam dalam video klip 'Numb'. Macam-macamlah..

Ah, tu perasaan kau saja.

Tapi kenapa dia real kalau itu sekadar perasaan?

Sebab tu dia bagi alasan;
Tukar duit dengan networking. 
Tukar duit dengan pengalaman
Tukar duit dengan pengetahuan....

Jadi, berbaloikah?

Introvert side kata berbaloi.
Sambil menahan tangkisan yang kian hari menghiris dirinya. Dalam....mata kasar kata dia kuat. Jadi, dia harus menjadi apa yang dia mahu jadi.

Berbaloi atau tidak, lihat pada penghujung hidupnya kelak.


To the end,
moga husnul khatimah.

Contengan alam...

September 22, 2018

Kabare kalian penghuni maya yang tidak henti menatap skrin yang kian hari memonopoli mata dari memandang alam nan semesta. Cuba pandang sekeliling barang sejenak, masihkah ada hijau berhampiran alam kita? 

Aku alhamdulillah masih ada. Dapat jugak merasa desa walau bandar itu lebih memeriahkan. Meriah bandar hanya mahu kaburi jiwa sepi penghuni kota....

Eh, eh...

Semester baru

Sekarang dah masuk tahun ketiga. Maknanya dah masuk semester lima. 5 bhai! Kejapnya dah jadi senior. Hahahahaha Apa yang berlaku sepanjang dua tahun aku jadi warga sementara Shah Alam ni? Dua tahun tu macam tak lama kan? Rasa sekejap sangat. Dengan jerih, perih, keringat dan air mata...bila ke penghujung rasa macam sekelip mata je semua berlalu.

Macam tak adil pulak rasa sebab biarkan sejarah lampau itu terkandus sepi tanpa sebarang pamit. Oh ya, nasib baik aku ni sejenis manusia yang tak lepas dari pen. Setiap kemana pada waktu apa...ada je nak conteng. Setelah diteliti, gaya penulisan aku tidaklah berunsur bullet journal atau yang sewaktu dengannya. Ia sekadar contengan alam yang terlintas difikiran...

Dulu aku pernah mengharap yang akan wujud sebuah teknologi, apa yang terlintas dihati, diminda terus ada tulisan. (yeah, memang dah lama wujud. Malaikat kiri kanan yang tak pernah lepas dari pena mereka juga...Allah....)

Masa balik Miri tempoh hari, aku dengan rajinnya telah mengangkut semua diari sejak aku belajar disemenanjung. Mana tah buku tahun 2004-2005 aku pun dah tak tahu. Mungkin tulisan zaman sekolah yang terlalu buruk menyebabkan aku buang tanpa ihsan. Mungkin. Jadinya, simpanan diari aku hanya bermula dengan nostalgic-nya sejak 2006. 

Contengan sem lepas

1. Sem lepas, alhamdulillah aku berjaya naikkan balik CGPA. Walau tak banyak tapi cukup memadai untuk aku teruskan perjuangan. 

2. Kedua, aku dapat praktis benda yang aku belajar dalam menguruskan tanggungjawab yang ayah beri. Belajar bidang hartanah ni seronok tapi agak mencabar jugaklah pada awalnya. Sampai rasa macam 'terpaksa' menerima hakikat yang aku ini sudah dewasa. 'Welcome to adulthood dude!'

Itu yang wujud dua entri rumbling pasal betapa tidak bersedianya aku untuk digelar manusia dewasa. Aku masih belia....huhuhu

3. Dan, alhamdulillah majlis Muharram 1440 hari tu segalanya dipermudahkan. Hasil pertolongan kawan-kawan, berjaya jugaklah aku mencari ustaz untuk ketuai majlis. 

Masa proses cari ustaz tu aku dah wonder, apasal aku tak jadi lelaki? Maklumlah masa tu cuti panjang. Semua lelaki dah macam tak wujud! Bapak geram nak matiey r! Last-last suami member aku punya kawan jugaklah yang offerkan diri. Pastu semua tanya; 

'weh sofie, mana kau kutip ustaz tu dowh?'

Kau tanya aku kat mana aku kutip? Kau tak tahu nak cari ustaz ni bukan kerja senang. Lagi-lagi zaman ketandusan iman dan pupusnya lelaki tulen. Adoyai! Nasib tak terjun tingkat 17. Nasib jugak aku masih punya Tuhan. Allah....

Walau tak megah tapi cukup memadai. Cukup dengan apa yang ada ini sudah buat aku gerun untuk hidup. Risaukan tenggelam dalam dunia nan sementara....

#

Contengan alam....

So misi sem lima ni kita cari calon mahu? hahahahah
Gelak je aku mampu weh....
Cukuplah dengan komitmen yang ada ini aku pun dah tak mampu nak urus, inikan pulak nak serabutkan kepala dengan komitmen lain...jadi, aku hargai masa sendiri. Masih punya keluarga yang memahami itu cukup aku syukur.

Aku tahu, bagilah sesiapa pun untuk jadi diri ni nescaya semuakan undur diri. Hatta aku sendiri pun banyak kali give-up nak jadi diri sendiri. Lagi-lagi bila manusia selalu cakap; 

'Kau lain, kau dah biasa sensorang. Sebab tu kau tak kisah berdikari.'
'Kau over independent bolehlah handle semua benda sendiri...'
'Kau kan bla bla bla...'

Aku....jujur cakap....aku sendiri tak rasa aku biasa. Aku sendiri masih perlukan manusia lain untuk hidup. Tapi manusia selalu anggap, orang yang biasa sendiri ini mereka tidak dihulur tangan, tidak dijenguk pun masihkan hidup..

Fizikalnya mungkin ya, hatinya? emosinya? Ada siapa peduli? Tiada...itu tinggal rahsia dia dan Tuhannya saja....

Kawan, jika kamu ketemu dengan manusia yang jalannya sentiasa sendiri, itu bukan bermakna dia sombong atau pentingkan diri atau terbiasa berdikari...tegurlah dia. Dia pun manusia jua. Manusia yang jatuhnya bangkit sendiri. Bukan robot. Lolongan serigala dia malam hari kamu tak dengarkan kerna kamu sibuk berliburan. Kita tak tahu teguran kita yang manakan menjadi pemangkin pada manusia lain. Just be good to others...nothing harm will come to you...


'Allah tak kejamkan untuk hantar orang jahat pada hambaNya yang baik-baik....' dia cuba pujuk diri. Yakin. Aku ada Allah menjadi mantranya hari-hari....

Aku ada Allah
Aku ada Allah
Aku ada Allah...

Hasbunallah wa ni'ma wakil....
Wa la haula wala quwatailla billahil a'liyiladzim...

Bisiknya...tidak putus...tidak henti....

#


"Dulu, saya tak tahu pun...kawan yang selama ini dengan saya pernah attempt to commit suicide...masa dia meninggal baru saya tahu. Itupun sebab terjumpa tulisan dia yang dulu-dulu...tak sangka...saya ingat dia okay. Sebab dia tak pernah cerita."

Please don't let this conversation happen in any funeral...

Kadang aku sendiri alpa dan tidak sedar....tapi aku cuba untuk menjadi manusia yang memahami. Sebab aku tahu apa rasanya....berpaut pada tali tangsi...

InsyaAllah....kita semua mampu mengubahnya...

To the end,
moga husnul khatimah....
Amin....

4 Ways to Help Your Kids Get Great Grades

September 19, 2018

It is every parent’s or guardian’s desire that their kids obtain the highest grades possible. With superlative grades, a parent is poised to believe that their kids will have a bright future. Obtaining excellent grades has many benefits to kids; they lead to scholarships, fun opportunities, boost self-confidence, among several other advantages. Evidently, the advantages of kids getting better grades extend beyond the school environment. As a parent, a few key tips that will augment your kids’ grades include:  

1. Closely monitor how they manage they homework


Religiously, closely, and personally oversee your kids when working out their homework to ascertain whether they are on the right track. By superintending how they manage their homework assignments, you can seamlessly distinguish their weak areas and consequently formulate strategies on how to sharpen their scope of the grey areas.

Homework plays a vital role in escalating your kids up to bettering their academic performances. For starters, it acts as a link between what was taught in the classroom and the next lesson. A productive homework routine not only speeds up your kids’ learning processes but also develop in them a  positive attitude towards extra work.


2. Leverage on as many learning tools as possible to polish on the identified areas of weaknesses

After distinguishing on the various areas that are compromising on your kids’ grades, deploy as many relevant learning tools as possible to assist them in solidly grasping the unclear concepts. Since a variety of learning materials uniquely present the same ideas, the kids will have a better chance of getting the whole picture from different perspectives thereby boosting their comprehension of the subject matter. Apart from their course books, there is an unlimited number of online resources such as writing samurai that they can always consult to better their mastery of different concepts taught during class hours.

3. Engage with teachers on the discerned problem-related areas

As a parent, chiefly concerned with your kids‘ performances, it is advisable that you maintain a close and good relationship with their teachers precisely to be able to make deliberate plans with them pertaining your kids’ academic milestones. Since their teachers understand their academic strengths and weaknesses, they are better positioned to come with brilliant ideas on how to comprehensively assist your kids consistently improve their grades. Apart from keeping the kids busy at home in revamping their weak areas, also make their teachers aware of the shortcomings as they will put an effort in helping them ameliorate the challenging concepts, consequently enhancing their grades.


4. Offer the kids a conducive learning environment


Finally, being delicate beings, kids need a favourable physical, mental, and emotional environments to focus on their academics thereby scooping the best grades out of the efforts they invest in learning. As a parent or guardian, strive to ensure that you avail your kids with a stress-free learning atmosphere. Dedicating an ambient learning space free from destructors where they can learn while at home, ensuring they grab enough rest, knowing what is happening in their lives on a daily routine, among a plethora of other measures, are a few examples of what constitutes a conducive physical, mental, emotional learning environments.

Pintu & Almari

September 14, 2018

Pintu definisi dia banyak. Terlalu banyak. Dari segi maknanya, pintu adalah suatu akses dari suatu tempat ke tempat lain. 

Akses. 
Pintu adalah akses untuk kemana kita mahu pergi. Tanpa pintu, kita tak akan dapat ke suatu tempat itu bahkan boleh jadi ia adalah jalan mati atau sekadar kotak?...
Entah...

Apa kes ni kau nak merapu meraban pasal pintu pulak??

Oh, cerita dia aku baru beli almari dari Lazada. Maklumlah, barang yang kena pasang sendiri ni memang aku suka. Plus, dia boleh tingkatkan kemahiran hidup...eh, eh...dah macam budak sekolah pulak ada kemahiran hidup bagai...

Dan selama aku pasang barang-barang ni, aku tak pernah lagi handle barang yang ada pintu. Ini first time! Mahu tak mengah...sensorang pulak pasang tu! Lagilah...BARAI!

Hampir empat jam siap screwdriver pun dah haus...aku half-give up dah....mahunya tak give up...tonggang terbalik tonggang terbalik almari yang nak sama berat dengan aku ni lapar bhai! Dan aku pun biarkan part pintu tu dulu...sebab dah fedup+lapar+penat = BARAI, aku pun masak air. Makan maggi. Tapi ngantuk. Tapi lapar....end up aku terpaksa makan dulu...(karang gastrik lagi naya!)

Huh....
Hinges dia aku pasang terbalik. Tambah pulak dengan screwdriver yang aku beli dekat Daiso pun 'pondan-pondan'....Allah....sabar ajelah....almari pulak tinggi. pintu pun kena setup dalam kondisi berdiri. Dimana terpaksa guna bangku (disebabkan bangku tadak, maka baldi sajalah pembantu ketinggian aku...), last-last aku biar je dulu....

Aku sebenar tak suka kerja dipause sampai H, sekejap-sekejap sampai O...kalau boleh aku nak kerja tu sampai Z. Bila aku dah dedicate masa tu untuk suatu kerja tertentu, dan tak siap...aku rasa macam...argh!!!! kerja simple pun tak boleh buat on time...adoyai....tapi nak buat macam mana, ini bukankerja simple. Tangan pun shock sebab tak pernah berjam-jam putar screwdrier, tetiba kena kerah...mahu tak merah...

Pintu ni...

macam ibu kepada segala akses. 
Itu bidalan sebuah pintu. 
Kaitannya pada hidup kita. Yang sering benar kaitkan pintu pada hati...
Hati itu pintunya lagi rumit untuk dikendalikan. 
Usahlah kata mahu diukur saiznya atau lain-lain keperluan...
Wujudkan saja 'pintu' itu sendiri pun barangkali boleh ambil beribu zaman untuk disiapkan...

Almari tu pula adalah rahsia.

Kita cipta almari, untuk simpan kita punya 'skelaton' atau apa jua cerita dari tertembus ke dunia luar.
Setengah orang, tak suka 'almari' dia tak berpintu. Atau terdedah pada khalayak. 
Tapi, ada juga golongan yang pamerkan isi almari dengan lindungan kaca.
Lihat boleh, usik jangan.
Privasinya almari, itu hak dia.
Ada cermin. Buat aksesori...
Buat teman agar tidak sendirian.
Kadang, setengah orang dia rela duduk dalam kotak. 
Sebab kotak simple. Tak complicated. Tapi sedikit jumud. Sedikit....

Masalah dengan orang yang pilih almari adalah; dia selalu lupa yang pintu ni satu material yang renyah untuk dijaga. 
Tombol tak boleh sembarangan. Hinges tak boleh main taram. 
Tak kena pada almari, nampak benar celanya....
Hilang satu skrew, terkeluar cerita yang kita boleh labelkan sebagai khabar angin.
Sebab dah kena intai dek orang...
Haru hidup!

Almari ya...
berbeza pulak saiznya. 
Ada kecil, besar...satu singgahsana pun ada. 
Semakin besar sesebuah almari, pasti punya banyak rahsia atau pengetahuan yang dia simpan sendiri dan pendamkan sehingga bersawang. 
Jarang-jarang dijengah. Sekali masuk, boleh sesat angannya.
Almari kecil jarang berpintu. Sebab itu kadang dia telus. 

Pintu & Almari

Kadang sukar mahu ukur sesebuah almari hanya kerana pintu...
Jika ikut logik, besar pintu, besarlah almarinya. 
Kecil pintu, kecillah saiz almari tadi...
Tapi logik tak semua boleh pakai...
Sebab tiada fakta. 
Namalah bidalan...

Jadi, 'pintu' apa yang kita guna bagi 'almari' kita?
Entah!
Bila lihat pada renyahnya sebuah hinges, buat aku rela pilih pintu roda. 
Roda pula isunya...
sudah...
sampai kesudah aku tak berhenti merapu...

To the end...
kita semua akan pilih untuk masuk ke pintu syurga. 
Pintu jua untuk kesana...
Jadi, sudah kita hias 'almari' dengan indah?

Pintunya kita harus pilih....
Baguskah materialnya?
Fungsi sesuaikah dengan kerangka dan daunnya?
Atau dibiar terdedah...

Wallahua'lam....

p/s: itu belum lagia mbil kira kunci, tombol, mangga....inilah akibat bila otak ligat bekerja lebih dari pergerakan fizikal yang lain....😅😅😅


Kadang rasa lagi bagus guna open wardrobe...semua orang boleh tengok isi tanpa sebarang sikap prejudis. Tapi sayang isi kan berdebu dek dedahan yang kita tak tahu dari mana sumbernya...

To the end.

Apa yang orang tak tahu...

September 08, 2018

Holla! Kabare kalian pembaca setia yang seringkali tertanya atau ternanti entri baru dari gua. Agak sedih bilamana blogger yang aku rajin baca sudah dilanda slump. Aku tak tahu kenapa tajuk entri dia semacam ada cerita je yang perlu diberitahu, walhal takde benda pun aku nak cerita. Cumanya, cerita tu terlalu banyak sampai tak tahu nak mula dari mana. 

Nak-nak pulak perubahan drastik yang buat aku sedikit mahu 'bunuh saja diri ini'. Tapi aku fikir balik, berbaloikah terjun dari tingkat 17 semata-mata sebuah agenda yang tak berjalan seperti yang dihajatkan? Maka, angan aku terhenti seketika. *tak berbaloi jawab minda. Tak berbaloi jua jawab hati. Iman pun geleng kepala*

Apa yang orang tak tahu?
Apa yang orang tak tahu, aku sebenarnya dah masuk tiga bulan hidup bergantung dengan ubat. 
Apa yang orang tak tahu, aku dah lama sangat fikir nak bunuh diri, tapi tak pernah jadi..
Apa yang orang tak tahu, aku memang tak pandai nak menyesuaikan diri serta-merta dalam apa jua situasi.
Aku tak pernah selesa bila terpaksa mengadap dunia luar dan bergaul dengan kelompok sosial untuk teruskan kehidupan...
Dan paling penting, apa yang orang tak tahu....aku sayang korang lebih dari diri aku sendiri.
Sebab tu aku selalu tunda hajat bunuh diri....

life, dead, end

Entahlah. 
Aku malas jugak nak bergantung harap yang semua orang kan ada bila aku berhajat. Sebab itu adalah expectation yang akan berakhir dengan kecewa....
Aku tak suka rasa tu...rasa macam loser dan manusia yang tak punya Tuhan.
Aku cuba jugak untuk berlagak yang hidup ni sentiasa ada harapan. 

Tapi tu lah, aku terpaksa bina hidup berbagai sisi hanya kerana cuba untuk sibukkan diri dari segala anasir yang buat aku memerukkan diri dari apa-apa jua dunia luar cuba beri. Aku terpaksa...sebab itu sunatullah. Mana ada manusia yang boleh hidup tanpa berhajat pada sesuatu...

Sebenarnya suatu perkara buat aku takut pada dunia sosial dan perkenalan adalah perpisahan. Sebab tu kalau boleh elak, aku akan elakkan dari terjadinya situasi pengenalan. Sebab, setiap perkenalan pasti berhujung dengan perpisahan. Itu wajib. Itu termaktub. Cepat atau lambat perkara itukan terjadi jua. 

Apa sebenarnya orang tak tahu...yang tak semua perkara yang aku tulis ini realiti. Boleh jadi sekadar ilusi minda yang mahukan sedikit perhatian. Cuba belajar situasi sekarang. Cuba juga mencari hikmah dari setiap kelakuan dan perlakuan.

Mungkin ada silapnya
Mungkin ada celanya
Yang buat aku lupa kenapa aku dicipta..
Kenapa aku perlu hidup...
Kalau penghujungnya mati...

Apa yang orang tak tahu...semua manusia jugakan berada disituasi begini tanpa aku sendiri tahu...
Mungkin cara kita tak sama. Tapi itu apa yang orang tak tahu...

life, fall, apart, tear, heart

Orang = plural
Orang = singular
Orang = kata ganti nama

Kita tak tahu dan sukar menafsir bahasa...
Yang tahu biarkan saja ia menjadi rahsia...
Sebab memang dia mahu buat tak tahu dengan apa yang orang tak tahu...
Akhir hidup, tiada siapa kisah...
Akhir hidup, kita tinggal sejarah..
Ada nama atau tidak, kuburan tetap bernisan...

Sedih? Itu lumrah.
Sedih? Itulah hidup. 
Mana ada hidup yang sentiasa atas tanpa pusing ke bawah. Ini dunia. Memang dicipta untuk mengecewakan penghuninya. Hakikat yang orang harus terima. Wajib juga telan dan hadam.

Jadi, apa yang orang tak tahu...semua juga punya rahsia. Berpura untuk cekal dan tabah demi sebuah kehidupan yang cerah tanpa darah. Orang takut terluka, tanpa sedar dialah yang paling banyak melukakan dan dilukakan.

Apa yang orang tak tahu,..
yang detik itukan berakhir tanpa diketahui waktu...
Itu semua orang tak tahu...

Aku pun tak tahu
Itu orang pun tak tahu...

p/s: jangan pernah ke lorong kelam jika kamu takut gelap...kerna tak semua orang kan berakhir dengan manusia bila jumpa cahaya...

life, dark, dead

Jom meriahkan Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018!

September 06, 2018

Holla dearest reader!
Kabare kalian semua? Alhamdulillah dipertemukan dengan 3/4 dari tahun 2018. Sedar-sedar dah September. Sedar-sedar dah masuk semester baru. Sedar-sedar musim Traveloka buat Sale-abration. Dengar khabarnya dah macam Matta Fair 2018 meriah dia. Eh, eh…dah apa kaitan Traveloka ni? Ha, untuk korang yang avid traveller mesti alert kan dengan segala promotion travel dari semua pelusuk bumi ni. Mustahil tak tahu yang setiap tahun Traveloka akan buat sale.

travel,

Nak dijadikan cerita, minggu lepas aku balik Sarawak. Biasalah, bila balik musim cuti raya haji ni, tiketnya agak sedikit mahal. Nak-nak kalau beli last minit. Because we’re not purchased it by used Traveloka. Maybe! Lepas insiden yang sedemikian, laju je semak harga tiket flight untuk balik tahun depan dekat Traveloka.

Tapi memang betullah, ayah sendiri pun kata kalau book tiket ke, hotel ke…gunalah Traveloka. Dia rajin kasi promotion (kata seorang ayah yang agak cheapsket). So, sebagai seorang anak yang patuh ini (sambil buat gaya mata juling keatas dan tangan kedua belah dibahu) ikutlah pesanan ayah tadi.

Apa lagi….kata ayah emangnya benarin belaka! Dahlah ada tawaran kupon diskaun untuk pembelian serta merta. Offer kupon diskaun pulak tak alang-alang. Sebanyak 8% atau sehingga RM40 untuk penempahan tiket flight bagi promosi penerbangan. Part paling bestnya, no booking fees dari mana-mana syarikat penerbangan. No booking fees?? Are you kidding me?

traveloka, saleabration, matta fair, 2018

Meleleh bhai nak click tiket mana satu. Nak-nak pulak, boleh tempah sekarang tanpa kira masa terbang dan tempat yang nak dituju.

Tapi macam biasa, segala pembelian ni aku dah tak ambik port since jarang-jarang balik. Yang selalu jadi agent beli tiket ni adik aku yang duduk Kuching nu. Mana taknya, dia tu…asal ada cuti, mesti usha tiket nak balik. Lain pulak cerita adik aku yang duduk nogori sorang nu, kerjanya dok usha je tiket nak pergi overseas. Biar passport tak buat lagipun.

Tapi tulah orang kata, impian biar tinggi melangit. Belek hari-hari untuk jadikan pemangkin dan booster. Mana tahu, lama-lama mind board kita akan cuba usahakan untuk capai segala mimpi tu.  

Since sale traveloka ni ada tempoh, aku galakkan korang installlah apps traveloka kasi senang nak cuci mata tengok harga tiket flight. Lagi bagus dan cepat. Sale Traveloka ni akan bermula dari 4 September sampai 10 September 2018 (do mark your calender gais!!!). Bila-bila nak pergi; ON! No limit time! Cuma kena ingat, masa tempah je ada had. Yelah kalau takde had, takdelah namanya sale ye dak?

Traveloka, travel, promosi, pelancongan

Kalau betullah korang nak jadi kaki traveller bagi azam tahun ni or tahun depan or tahun 2020 or mana-mana tahun yang korang dah tetapkan, bagi aku…inilah peluang paling TORBAIK! Traveloka sale dia punya kaw-kaw dah sampai ke tahap giga petala ke-18! (since tahun ni tahun 2018) dan serupa Matta Fair 2018! (kata orang yang tak suka bersesak dan keramaian serta tak pernah jejak Matta Fair. Hahahaha)

Apa yang paling menarik Traveloka Sale ni, bila dia suka buat masa suku lagi tahun nak habis. Tapi betullah, bulan September kejap je, sedar tak sedar dah musim Christmas dan tahun baru. Nak harapkan masa cuti baru sibuk nak cari tiket, memang takdelah harga mampu milik. Unless duit tu 77 keturunan tak habis makan.

InsyaAllah tahun depan raya haji dekat Miri lagi. So aku dah pun belek harganya. Tinggal nak tunggu orang kasi nombor kad je nak purchased. Nak harapkan duit sendiri, gamaknya sampai kesudah kumpul pun tak cukup. So, sudilah sesiapa yang baik hati untuk menghulurkan bantuan kepada daku bagi membeli tiket ni.

Kalau ada rezeki teringin gak nak book-kan tiket sampai ke Berlin dan Taipei. Bilalah dapat pergi dengan amannya tanpa fikir masalah kos or cas penempahan? So, aku hanya mampu bookmark je mana-mana website yang ada offer kaw-kaw macam Traveloka ni.

Bagi korang yang dah lama menyimpan, menabung, melabur bagi tujuan pelancongan ni, aku rasa sekaranglah peluang dia. Kalau korang serius dengan impian yang dah lama terpendam tu, bolehlah check Traveloka Sale dan Matta Fair 2018. Book kasi lebam! Nak pergi bila, pilihlah musim yang korang suka. Kalau suka winter, pergilah time musim christmas. Kalau nak tengok bunga lelawa pergilah musim bunga. Tapi aku tak rasa ramai suka melancong time musim panas.

Melancong memang kena ada well-planned. Tapi lain orang lain cara dia. 
1) Ada setengah orang suka unexpected plan. 
2) Setengah orang pulak, dia nak detail. Kalau boleh kena specific jadual perjalanannya. 

So, korang yang mana satu??

Tak kiralah korang jatuh kategori yang mana, paling penting ushalah selalu Traveloka ni. Diorang rajin giler buat promotion. Karang terlepas peluang, mahu tunggu tahun depan pulak. Paling haru sekali, sampai ke sudah tak melancong…sebab asyik terlepas peluang, pastu duit tu ‘ter’-guna untuk perkara lain. Haaaa….

So, bagi tak maulah rasa menyesal time hari-hari senja kelak, aku galakkan korang explore dunia tu masa masih bertenaga.

InsyaAllah, doakan aku ada rezeki untuk ambik gambar seluruh pelosok dunia instead of gambar makanan. Mana tahu boleh buat hashtag baru ke an?

Happy vacation!

The Top 4 Tips To Keeping Your Family Safe

September 05, 2018

Your family is precious and important to your life. One of the greatest gifts you can give to your family is to ensure that they are safe no matter where they are. A serious injury to your child can bring immeasurable suffering and change your family’s lives forever. By establishing a safety family plan, your family can thrive and grow in a healthy environment.
Here are the top 4 tips to keeping your family safe.

1. Protect Your Home From Intruders

protect, home, safety, security

It is important to make your home safe at all times. Never leave the external doors open even when you are at home. Before leaving the house or when retiring to bed, ensure that all windows are locked. Do not leave your spare keys in the flower pot outside your house or under the mat; leave them with a trusted neighbor if you have to. Ensure that the bushes around your home are trimmed and well maintained so that they do not provide a hiding place for intruders.
It is also important to install a home security system. Sometimes, locking your doors and windows is not enough. Most burglaries that happen in the United States are as a result of residential break-ins. A home security system will protect your home and can help protect your neighbors’ as well. Homes with security systems are least likely to be targeted by burglars.   

2. Be Food Safe

food, safe, family, care
Keeping your family well fed and healthy every day is very important. World Health Organization statistics show that more than 200 diseases and infections are caused by eating unsafe food which contains chemicals, bacteria, and parasites.
When preparing food for your family, always wash your hands before and between steps to avoid spreading germs. Sanitize all work surfaces and do not mix raw meat with the other ingredients to avoid cross-contamination.
When dining out with your family, it is advisable to order the popular menu items since they are used more frequently. Avoid buffets if you can. Since the meals are displayed and sit out all day, bacteria can multiply and put your family at a risk of getting sick. Try the smell test. If you notice an ‘’off’’ smell then chances are the food is not fresh and therefore unsafe.

3. Don’t Drink And Drive

drunk, dangerous, kill,

Driving under the influence of alcohol is very dangerous to you and your family. Approximately 40% of motor vehicle accidents in America are due to drunk driving. Having minor children in the car with you as you get drunk and high can negatively influence them.
Driving while drunk can result in dangerous consequences such as severe injuries or even death.  If you intend to drink, get a designated driver to take you home or call a cab. It is better to be safe than sorry.

4. Buy A Stun Gun For Self-Defense

When faced with a survival situation, self-defense is very important. You want your family to be safe; at the same time, you do not want to kill or injure anyone. This is why you should get yourself a stun gun.
A stun gun is an extremely powerful non-lethal weapon that uses an electrical charge to incapacitate an assailant, temporarily giving you that perfect chance to run away. Stun guns are highly effective, concealable and can be discreetly carried in a purse or pocket.

Conclusion

There you have it; the top 4 tips to keeping your family safe. Looking for the best stun gun for self-defense? Go to beststungun.com and live life without fear.
© SOFIE ADIE. Design by FCD.