3 Helpful Ways to Prevent Neck and Shoulder Pain

August 21, 2018

The neck and the shoulders are some of the most common areas of the body where one may experience pain or discomfort. In some cases, neck pain is accompanied by shoulder pain. At times, pain in the neck may be originating from an injured pelvis or spine. At times, the pain could be limited to the muscles. But considering that these areas are highly concentrated with nerves, neck or shoulder pain can be highly excruciating. Some of the most common causes of neck pain and shoulder pain include maintaining an improper posture for an extended duration or time, physical injury, diseases (such as arthritis), bad lifestyle habits, and the lack of exercise. The good news is that neck and shoulder pain can easily be prevented. So how can you reduce your risk of having to deal with this extremely unpleasant ordeal? Here are 3 helpful ways to prevent neck and back pain.


1. Maintain Proper Posture

Bad posture is one of the most common causes of a wide variety of bodily pains other than neck and shoulder pain. For instance, back a larger percentage of back pains originate from maintaining the wrong posture when lifting, sitting, and standing. The same case applies to the neck and the shoulders. Ever woke up one morning with an extremely painful neck? More often than not, higher chances are that you slept in the wrong position, used a hard pillow, or didn’t use a pillow. To prevent shoulder and neck pain, always ensure that you stand tall and straight, sit upright, and be careful when lifting heavy objects. Also, you may want to avoid situations that involve stretching out your neck too much. If your work involves sitting for extended periods of time in front of the computer, care to invest in ergonomic chairs and make sure your eyes are directly level with the top edge of your desktop monitor. Also, avoid placing your pillow under your shoulder when you go to bed.

2. Exercise and Massage



As earlier mentioned, the lack of physical activity can be a source of shoulder pain, neck pain or more. There’s a wide range of exercises that seek to strengthen your neck and shoulders while making these parts more flexible at the same time. The stronger your neck muscles and shoulder muscles and bones become, the low the risk of suffering from the associated pains. Every once-in-a while; take a pause from what you’re doing and stretch. Do some head tilts, neck turns, neck rolls, neck lifts, and shoulder circles. These exercises can help prevent neck and shoulder pain. Neck and massage can also be highly helpful to not only prevent but also relieve existing neck pain. You can always visit massager.pro to identify some of the best massage products to relax your neck, back, and shoulder.

3. Lifestyle Changes



It can come as a surprise to some, but poor lifestyle habits can also contribute to pains in the neck, shoulders, and other parts of the body. Fortunately, one or a few lifestyle changes can help change the story. For instance, you might want to consider quitting if you smoke. If you tend to get so consumed at work, taking regular breaks will go a long way in preventing neck strains and sprains. If you tend to forget the importance of water, you’ll want to remember that staying hydrated can help prevent pains in the neck and shoulders as it keeps the vertebral columns, discs, and joints supple and lubricated for flexibility. You may also want to adjust your diet to include more foods rich in Omega-3, Magnesium, fiber, and antioxidants.

5 Tips to finding cash home buyers

August 19, 2018

Sometimes one wants to sell their house fast so that they can use the money to sort out pressing problems in their life. You may also have listed your house and not yet found buyers after a long period of waiting. Whatever the situation you are facing, you need to know some sort of the best ways you can sell your house fast and in cash. What are some of the factors that one needs to consider when they are finding suitable cash home buyers for their homes? We shall be discussing some of the tips that can help you get the best cash home buyers for your homes.

Here are 5 tips to help you find cash home buyers:

1. Search for cash buyers

There are many websites that list cash buyers online. It is important that you do necessary due diligence before you can settle to sell your house to any cash buyer. Many national and local cash home buyers will be ready and willing to buy your home. The numbers of real estate buyers that can be found even with a simple online search are many. When you have found the right buyers, you can contact them so that they will come and assess your home and offer to buy it.

2. Make an assessment of your home


What is your home worth? Does it require any repairs and upgrades? How much would such repairs and upgrades cost? When you are aware of the status of your home, you are able to make a better assessment and make the right quote for your cash home buyers. When you are upfront with your real estate investor, you can be sure they will offer you the right cash for the house. If you are not sure about the valuation of the home, you can always consult.

3. Place ads in newspapers or online

The next step is finding a buyer for your home. How do you go about this process? How will the buyers know that you have a home you want to sell? You could do this through an online ad. You could also place an ad in the local newspapers or the national newspapers for better offers. You can use words that can best help describe your home or your situation. You can also place a large sign in front of your house and indicate that you're selling the home in cash.

4. Real estate investment groups

It is possible for you to find buyers in real estate groups, investment groups, and associations. Almost all areas have investment and real estate groups that are accessible to members and non-members. You can trust these to help you sell your property quickly for cash. You can search for these groups online for better success.

5. Contact agents that have Multiple Listing Service

There are real estate agents that can help you with their MLS service. When your real estate agents does this, they will guide you about the buyers that you could be dealing with. There is information such as the other properties that these buyers have bought recently. This information can be handy for you to trust the buyers that you find. 

Simbolik

August 18, 2018

Orang bercerita, kita sibuk mendengar. 
Orang berhujah, kita sibuk jua membantah.
Orang kata tidak, kita keras memaksa
Hingga orang terpaksa akur pada suatu yang dia tidak mahu...

Kenapa diberi simbolik?
Kenapa memaksa setelah ditolak?
Kenapa mahu lari seolah tak punya salah?
Kenapa?


Jika benar tiada salah, hadapi seperti dewasa
Hatta anak kecil pun berani bersemuka jika buat salah.
Ya, lupa anak kecil jujurnya tidak sampai ke besar...
Mahu salah siapa?
Persekitaran?
Didikan?

Ironiknya yang berkata jua tidak pernah jujur
Simboliknya selalu terkeliru
Hingga terasa memperguna yang qudus untuk memperoleh sesuatu
Apa agaknya rasa sebegitu?

Entah.
Simboliknya, sukar untuk ditolak.
Sukar untuk berkata tidak.
Sukar sehingga terpaksa menebal muka seolah tak punya maruah
Paling teruk seperti orang tiada agama dan tidak belajar syariah...

Terlalu mudah bagi sesetengah manusia adalah jerih bagi sesetengah makhluq lain
Tanggapan remeh sekelompok manusia adalah isu serius makhluq lain
Kenapa perlekeh?

Atas hakiman siapa yang memerhati, kata mereka
Atas hukum sendiri langsung tidak diambil kira.
Biarlah...
Biarlah kata dia...
Benar tidak, dia berdarah
Jatuh terjelepuk ditengah kota kegelapan untuk jillion kalinya

Tiada siapa kisah
Tiada siapa peduli
Ya, lolongan sendu tidak berlagu
Teriakannya syahdu 
Sayangnya tiada yang tahu...
Sayangnya...memang diakan mati dahulu...
Tidak lahir, jiwanya yang pergi seperti kamu mahu..

Simbolik itu dipandang sepi
Tidak kiralah sejuta maharnya
Jika maruah bagai diinjak
Tiadalah guna pada harga

Simbolik gila menerobos jiwa sang peneroka yang sentiasa dahagakan kata bahasa dan kualiti 
Kualiti yang jarang dicari bagi sesetengah manusiawi yang memenuhi bumi
Simboliknya, dia sudah tidak peduli
Hatta melaung teriakan agama tapi tingkahnya tidak sama
Dia rela lari...
Dia pilih untuk lari...
Dari terkambus dalam hipokrasi....

 

Keunikan sebuah kehidupan

August 16, 2018

Aku tak tahu macam mana nak mulakan entri santai. Sebab terlalu biasa guna bahasa kiasan, metafora, dan gaya bahasa yang skema? Entah....sebab aku rasa seronok dapat keluarkan bahasa lama dari dalam jiwa yang aku sendiri pun tak pasti datangnya dari mana...

Kehidupan. 
Kita tak jangka kita akan hidup sebegini singkat atau sebegitu panjang. Semua rahsia Tuhan. Lain agama pun akan faham. Bercerita soal kehidupan, masa aku dalam perjalanan ke tempat kerja pagi tadi, ada kemalangan di Lebuhraya Persekutuan. Kind of ngeri jugaklah sebabnya aku nampak darah! huwaaaaaa seram!!! Tak pasti kemalangan antara apa dengan apa. Tapi tadi aku ternampaklah seorang pembonceng atau penunggang motorsikal tak berkutik dari pembaringan dia. Dan darah mengalir seolah....satu je aku doakan, semoga mereka semua selamat dunia akhirat. 

Siapa tak seram weh tengok darah in real life dalam kemalangan jalan raya? Meremang jugaklah tadi....huhuhuhu..

Unik
Hari tu, aku dah terbuat kerja gila. Yeah gila sebab aku tak pernah terfikir pun aku akan seberani itu untuk 'break the pattern'. Ini semua gara-gara Nygma! Hahahaha takdelah...dia hanya suis yang gerakkan motor-motor common sense aku untuk live my own life. Hasilnya, walau pun sedikit patah hati, tapi aku rasa lega. Pelikkan?

Apakah kerja gila itu wahai penulis?
Gila ke? Takde lah kerja gila sangat. Cumanya aku guna title kerja gila sebab aku tak pernah buat kerja-kerja macam tu, Nasib baik jugaklah aku guna medium yang unknown. So, lepas da tau resultnya, aku takdelah rasa malu giler sampai tahap terpaksa jadi burung unta!

Tapi adalah sehari dua aku ambik masa untuk hilangkan rasa 'betapa bodohnya diri ini' dengan lepak-lepak dekat luar. Opkos yang jadi telinganya adalah Nygma. Aku ingat aku akan bersepai dengan kristal tanpa darah tapi nyata tidak....it's nice to have a friend like Nygma...i'm sooo grateful....huhuhu

Mungkin sampai sini ajelah kot cerita dia....ada lagi keunikan ceritera yang lain. Tapi biarlah ia jadi rahsia...

Tiada lagi biru kelabu. End of chapter. Kita mula chapter baru. Buangkan segala mentaliti lapuk dan juga persepsi yang berdebu. Install minda dengan vibe baru. Doakan saja yang terbaik untuk aku dan kamu. 

end, life

Till then!

Oh ya, budak UiTM hari ni berdebar tunggu result ye?? hahahaha 

Sejauh mana....

August 13, 2018

Sejauh mana kita mahu melangkah?
Sejauh mana kita harus menongkah segala rencah?
Sejauh mana kita mampu bertahan?
Sejauh mana kita mahu pertahan?

Entah.
Entah lagi. 
Balik, balik itu saja jawabmu...
Sebab aku memang selalu keliru.
Soal ini aku memang selalu buntu.

Seperti aku harus mencari sifu
Aku sungguh tak tahu...

Sejauh mana?
Sejauh alam galaksi menerobos mentari pagi
Sejauh nafas sejak azali...
Yang bila-bilakan terhenti...

Mana mungkin jiwa kita selari pada caturan Ilahi...
Mana mungkin Diakan beri pada sesuatu yang sudah kita sebati..

Wujudnya takdir bila kita percaya
Wujudnya qada' bila kita punya agama...
Wujudnya qadar pula bila kita sudah mula menerima segala dengan redha...

Sejauh mana lagi kita harus bergerak?
Sejauh mungkin...
Hingga kau berpaling tiada yang kelihatan...
Hingga kau berfikir dua kali untuk berpatah arang...

Aku tak pasti jaraknya...
Aku tidak punya idea ukurannya
Aku jua tiada punya kompas untuk tahu koordinatnya...
Yang penting aku punya Dia...
Dia pengatur segala ukuran dilangit jua disana...

Sejauh mana kita dekat padaNya itu semua rahsia...
Sejauh mana pun kita pergi, yang satu itu senantiasakan menghampiri...
Kamu tahu itu...
Sejauh mana lagi mahu lari...

Learn, find

Imaginasi

August 06, 2018

Imaginasi

Menurut Kamus Bahasa Melayu, Imaginasi memberi maksud 'kebolehan menggambarkan sesuatu dalam fikiran; apa-apa yang digambarkan dalam kepala.'

Aku tak tahu apa sebab aku nak berhujah dan mengkaji erti kata imaginasi. Mungkin sebab minda aku dah mula berimaginasi perkara yang tak tergapai dek akal. Atau berfikir sesuatu yang mempunyai potensi samada positif atau negatif. Entah!

Light, dreams

Imaginasi.
Karya Ramlee Awang Murshid, aku dah khatam. Tapi itu imaginasi beliau. Bukanlah imaginasi versi aku. Apa yang beliau tulis atau gambarkan boleh jadi sama atau bertentangan dengan apa yang aku bayangkan. Takde orang boleh marah pada sesuatu yang kita imaginasikan. 

Imaginasi.
Bebas! Tiada sempadan dan halangan. Mungkin ada batasnya dalam berimaginasi. Ada aturannya selagi tidak mendatangkan dosa. 

Imaginasi seolah punya sandaran pada mimpi dan angan-angan. 
Tiada bersifat namun dapat dibayangkan. Sukar untuk diterjemahkan dalam sebarang platform dan medium. Tapi tidak mustahil untuk dijadikan kenyataan. Pelik benar bunyinya...

Tercari maksud dibalik kebarangkalian menjadikan imaginasi itu suatu igauan. 
Jika apa yang digambarkan itu menjadi nyata, alhamdulillah...
Jika sebaliknya, belajar untuk redha.
Entah. Imaginasi liar boleh buat aku tersalah sangka pada Dia...Naudzubillah!

Apa yang kau cuba sampaikan padaku wahai imaginasiku?
Aku sukar untuk memahami mesejmu jika ia dalam kondisi abstrak. 
Seolah memanggil dan terpanggil oleh sesuatu yang aku sendiri tidak tahu apa maksudnya. 
Apa helahnya, atau apa hikmahnya....

Entah....
Berharap segala imaginasi inikan menjadi realiti dengan menyandarkannya pada doa. Doa...doa...ampuhnya bisa tembus dimensi imaginasi yang aku geruni. 

Yakin. Sandar pada Yang Pasti.
Usaha. Doa. Tawakkal.
Pagi dan malam. 
Hentian sebuah imaginasi pabila realiti menjelmakan diri.

water spark


#doakanyangterbaik

Sejarah Bahagia....

August 05, 2018

Siapa aku untuk berhujah tentang sejarah?
Siapa aku untuk mengupas erti bahagia?
Siapa aku?

Ah.....
Sukar dijawab.

Ini adalah post yang sepatutnya aku update last month. Penutup bagi bulan Julai dan pembuka sebuah pencarian bagi bulan Ogos. Dan tanpa disangka, walau aku baru merencana untuk bahagia, segala kebahagiaan yang aku selalu persoalkan seolah hadir dan muncul satu persatu hingga buat aku tak percaya dan sukar untuk mencerna. Is this my real life? or am I just having some lucid dreams? 

happy, within, us

Bahagia...

Sepatutnya nada baca pun berbaur bahagia, tapi ini tidak. Seolah mengelirukan pembaca. Adakah aku patut baca dalam nada senyuman atau baca dalam nada kerutan? Atau aku hanya abaikan segala mesej yang cuba disampaikan...no one cares....

Kronologi fenomena cetek..


Hujung bulan Julai yang lalu, sedang aku ralit baca sebuah buku self-help by Shad Helmstetter mengenai 'What to say when you talk to your self', aku disapa dua orang promoter Al-Quran.

Aku tahu aku memang ada masalah dalam menolak bab-bab yang macam ni. Bab yang suatu waktu dulu aku pernah alami dan tipulah kalau aku kata aku tak rindu untuk terlibat dalam bidang tu lagi. Sebab tu aku suka tengok orang yang miliki semangat juang untuk tingkatkan keyakinan diri dia. Seolah macam tengok diri sendiri...Aku sangat sokong dan tanpa sengaja aku abaikan kondisi kewangan yang mana lebih memerlukan banyak dana dalam mempersiapkan rumah...

Dan aku pun membeli Al-Quran tersebut yang hampir separuh dari nilai gaji aku. Ujian apakah ini? Aku bersoal jawab dalam diri. Adakah Tuhan sedang menguji keyakinan aku pada rezekiNya? atau ada rencana lain yang Dia cuba sampaikan? Aku beli. Aku dah pun beli weh! 

Tanpa sengaja aku besarkan networking yang aku sendiri tak percaya yang aku orangnya agak mudah untuk dikawan. Kau seriuslah? ha ha ha (Please gelak macam sloth) Aku sendiri tak percaya dowh yang aku ni boleh jadi friendly (friendly-kah aku? I don't know!)....Mungkin penangan aku baca buku macam tu kot....Self-talk...mungkin....


Dibalik ketawa suka....


Pada hari-hari sebelumnya, aku pernah rasa tersangatlah confused. Konpiusnya sampai aku rasa macam; "Tuhan aku perlukan jawapan.....Aku perlukan sangat jawapan dari persoalan yang terlalu sarat membelengu jiwa yang aku tak rasa dapat ringankan hela nafas aku hari-hari."

Dan aku pernah baca, bila kita dalam kondisi macam ni, cubalah ambil Al-Quran. Berbekalkan kekeliruan kita tadi, disandarkan dengan keyakinan pada Tuhan, bukalah AlQuran dengan lafaz "Bismillahirahmanirahim" kita akan ditemukan dengan jawapan dari Dia. (Disebabkan Quran yang aku guna selalunya berserta dengan tafsir, aku akan terus baca tafsir dia.) Dan dah banyak kali aku buat perkara macam ni, jawapan itu sentiasa ada dan banyak buat aku rasa...

Tuhan Maha BaikNya Engkau....Tuhan, memang tak pernah tinggalkan aku...Kenapa aku selalu sangat rasa Tuhan jauh...walhal Dia sentiasa Ada. Dia sentiasa Dekat....

Masa tu aku dapat muka surat 434. Aku baca setiap muka dan mata aku tertacap pada tafsiran ini....dan aku pun termenung.

Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tidak ada seorang pun yang dapat menahannya; dan apa saja yang ditahan oleh Allah maka tidak ada seorangpun yang sanggup untuk melepaskannya sesudah itu. Dan Dialah yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. [35:2]

Tak cukup luaskah rahmat Allah dalam hidup aku sampai rasa teringin sangat nak mati? Sampai rasa nak tamatkan riwayat sendiri? Sampai rasa mahu terjun dari bangunan tinggi? Aku terkesima...Tuhan punyalah Baik bagi aku hidup aku pulak mensia-siakan segala peluang dengan bersangka seakan aku langsung tak layak untuk hidup....helaan berat itu aku terpaksa hembuskan sebagai tanda Tuhan tak pernah langsung tinggalkan aku keseorangan.

Dia sentiasa Ada...
Dia sentiasa Ada....

searching,

Jawapannya...

Tuhan hadirkan mereka. Asbab sebuah jawapan yang aku cari. Aku berpeluang tengok Dai secara live. Even aku tak pernah kisah dan tengok langsung pun Dai tu. Kalau tahu pun, tahu macam tu macam tu saja....dan tetiba ada peluang tengok live? Kau seriuslah? Kau nak sokong siapa dowh? Aku berbelah bagi samada nak pergi atau tidak. Ikut hati, dah lama aku tolak ajakan tu. Tapi, dalam diri aku yang lainnya, bertanya kawan aku samada dia nak atau tak tengok program agama secara hidup?

Opkoslah jawapan dia nak. Dan aku terpaksa jilat ludah sendiri (dalam bahasa kasarnya). Dan semalam, yeah...semalam aku tengok Dai live depan mata. Macam kelakar pulak aku rasa. Macam tak percaya pun ada....apa-apa ajelah labu....

Someone told me,
"You should live your life, not just based on the book you read. Yes, you have a freedom to read, but don't let it eat you. You and the writer is a two different person. Somehow, the self-help books are just a toxic to another person's life...."

"....."

"Stop debating yourself. Just go and do whatever you want to do. Because this is the only chance and you have no idea what tomorrow may brings..."

Jeda dari aku.
Entahlah. Aku just baca sebab aku nak tahu apa dan bagaimana serta kenapa.
Mungkin ada benarnya jugak sesetengah buku tu telah memakan sebahagian dari diri aku. Boleh jadi....

Jadi, apa sejarah bahagia?

Kau harus koyak, rabak, remuk, jatuh, lemas, tenggelam, barai, dan sewaktu dengannya baru kau akan rasa betapa nikmatnya punya nafas percuma yang lebih mahal dari segala harta. Dan kau abaikan segala nilai material yang sampai waktunya kau akan lebih menghargai nilai sebuah kepercayaan....

Sejarah bahagia mungkin tak sama. Tapi struktur penceritaan seakan serupa. Aku tahu semua pernah merasa....walau kita laluinya dalam dimensi yang berbeza, teriakan kita senada. Lolongan bantuan kita boleh  mewujudkan formasi yang menggerunkan dunia jika tidak dibendung dengan sewajarnya. Parah tanpa kelihatan sebarang darah itu bisanya menyengat ke tulang sum-sum....Selamatkanlah jiwa yang hilang dalam pencarian. Semoga diketemukan jalan pulang....

Dan bertemu makna bahagia serta segala jawapan yang kita dambakan. Jika tidak di dunia fana ini, janji Dia lebih besar di akhirat kelak....

And remember, this place is designed to break our hearts...


p/s: Aku pun tak faham kenapa sepanjang aku taip entri ni bunyi dia macam baca post cEro. Mungkin sebab aku baca entri dia dulu kot....haila haila...

Aku pun tak tahu....apa kaitannya kisah bahagia dan video ni. Tapi aku rasa dia seakan membantu untuk lebih hidup...ya, hidup...

Semoga kalian berjumpa dengan segala makna kebahagiaan dalam hidup kalian.


Till then....
© SOFIE ADIE. Design by FCD.