Mana semua orang?

October 24, 2018

Bismillah awalun kalam pemula jemari menaip kata diwaktu malam yang rata-rata memejam mata. Lena. 

Dia?
Dia sibuk memikirkan urusan dunia yang entah sampai bilakan berakhir.
Mana semua orang?
Ditoleh kiri. Dipandang kanan.
Dia tersengih sumbing.
Manakan ada orang jika sendiri tinggal didalam gua tidak keluar.

life, rant

Apa yang kau cari orang?

Orang sudah tidak wujud. 
Kenapa?
Kerna yang tinggal hanya jasad yang bernyawa menanti dicabut.
Bila masakan Izrail datang menjemput.
Takut!

"Kau ponteng kenapa?"
"Saja nak cave in. Dah lama tak lepak dengan diri sendiri."
"Mana semua orang?"
"Entah! Dah balik rasanya. Maklumlah nak dekat cuti deepavali."

Dia senyum lagi.
Bestnya. Teringat zaman dimana dia juga pantang dengar istilah cuti, laju saja mencari tiket untuk balik. Kemana dimana destinasi dia tidak kisah. Janji bukan tempat yang berbeza dari duduknya sekarang.

"Boleh tak kalau aku nak berhenti?"
"Berhenti apa?"
"Hidup. Eh, tak...kerja. Aku nak pencen jap."
"Bos sayang kau. Dia tak kasi kau berhenti lama."

2019.

19 rencana yang ditulis dipandang. Dibaca seolah semua itu sudah berlaku. 
Dua bulan lagi. Cukupkah masa yang berbaki?
Mana semua orang?
Sunyi sepi hening tak bersuara.

Syhh...
Kau dengar itu. Bisikan hati mereka berbalah. 
Yang satu ingin terbang, satu lagi mahu menjunam. 
Yang satu pula menangis tak berkesudahan.
Kenapa?

Aku mahu pulang!
Malangnya destinasi itu jalannya sudah hilang.
Semaknya melukakan.
Bagaimana harus aku jalan? 

green, worldAku cuba. Cuba untuk bercerita dalam bahasa biasa. Dalam bahasa yang aku selalu guna untuk berbicara. Tapi bila berhadapan dengan alam maya, ayat itu seakan ditukar ritmanya. Lari nadanya seolah aku menjadi orang lama. Orang Merong Mahawangsa. Eh!

Mana semua orang?
Tadi berjalan sekadar membeli beras secupak dua. Hingga terputus tali beg yang digalas. 
Mana ada orang galas beras sebelah tangan? 
Tak pasal malu seorang. Haila haila....

Semua orang sihatkah? 
Lama menyepi khabar tak didengar.
Mesti dunia nyata mereka meriah hingga lupa pada kewujudan maya.
Maya yang akan hilang dek arus kemodenan yang pesat.
Surat diutus tidak beralamat.
Manakan sampai pada si tuan.
Apa ceritamu?
Sepi tak berlagu?
Asyik membaca buku atau sedang berkejaran menghabiskan waktu?

Dia pandang lipas yang dari tadi mencari sasaran untuk tempat lepak. Sampai ke dinding tingginya. Tak sangka lipas boleh memanjat. Tak sangka lipas tak gayat. Aku yang tengok sudah naik geli. Ergh!

Kalam kitakan bertemu lain waktu. 
Akhir hidup, moga husnul khatimah.

Mana semua orang?
Jawablah sedang ralit mengait pahala bekalan ke alam baqa'.

Pray, the best

3 Tips to Making Your Property Appealing to a Buyer

October 20, 2018

When selling a property, you may not manage to do a complete overhaul. You can just do a handful of small steps on the weekends to make it more appealing to prospective buyers. If it’s a home, you wouldn’t want to completely depersonalize it. Just make it attractive to a wide range of potential buyers. Here are tips to attract a buyer’s attention.

1. Make the First Impressions Count


tips, property
The first impression that people get when they visit your property speaks volumes. Ensure that your home has a curb appeal. Properly maintain your fence, lawns, driveway, front door, and letterbox. Make your outside space inviting since it’s a great selling point.
The first thing prospective buyers look for is a clean environment. Therefore, make sure that the entrance to your home is clutter-free. Remove any shoes, coat racks, and umbrellas out of the way. Make sure the area is free from garbage or dirt.  
Also, make sure that your front door isn’t faded or chipped. Your walkway or porch should not have any debris or leaves. Spruce up the entrance by applying new paint to your trim and door. You can also replace your lighting elements and house number so the house can look new.
Whenever prospective buyers cruise the neighborhood, they’re usually on the lookout for manicured landscaping. This doesn’t mean that you should take any design risks. Just stay simple since unique designing decisions do not necessarily appear charming to many people.

2. Change Your Interiors


tips, property
The exterior of your home can create a good impression if you’ve done a great work there. However, all that can be a waste of time and energy if your interiors are awful-looking. Therefore, give them some due diligence so that no prospective buyer turns away. Your interiors should be an extension of the elegance in your outdoor space.
Declutter your house. Paint walls anew. Install new lighting or upgrade the existing one. Ensure that your interior is as inviting as your outdoor space. Do necessary repairs such as fixing cracked tiles, broken door knobs, and threadbare carpets. Many buyers won’t spend much of their money and time repairing what they’ve just bought.

3. Freshen Up the Air


tips, property
Bad odor can turn off prospective buyers. You should fix any odd smells within your home. Don’t just cover them up. Make your home clear of garbage and fix your drainage if there’s any problem with it. Brew a fresh coffee pot to create an appealing, simple, and familiar environment.
Beware of pets. Not everybody loves them. Some prospective buyers might have allergies, while others may not be fans of animals. All in all, ensure that your home’s air is fresh enough so that you don’t keep off people who may be interested in the property.

Conclusion

You don’t need to make a complete makeover in order to sell your property. However, there are adjustments that you must do in order to attract prospective buyers. Ensure that your home has a catchy first impression by making its outside space as inviting as possible. Do not stop there. Apply some fine touches to your interior space.  
Visit https://getlistedrealty.com/ today to list your property or find your dream home.

QITMIR!

October 19, 2018

Qitmir!


Dia senyap. Ekornya tidak berkutik seperti tadi. Setelah aku lalu, baru dia berlarian seperti anak kecil dipanggil pulang untuk mandi petang. Hairan juga, bagaimana anjing yang tidak punya akal, semacam tahu saja yang Qitmir itu raja mereka. Bagaimana? Garu juga kepala aku mencari jawapan.

anjing, qitmir

"Bagi kau anjing itu hina atau mulia?" 

Logiknya, sudah terang namanya anjing, mana ada yang mulia. Sudah tentu ia hina. Bukan H.I.N.A. (dari akronim yang aku cipta). Pelikkan?

Anjing.

Kenapa bila kita menyumpah seranah, laju saja mulut meng-anjng dan mem-babi-kan perkara yang menggerutukan emosi, mental serta jiwa kita? Apa yang kitakan dapat dari zikir yang tiada padanya suatu keberkatan?

Puas!

Puas kata mereka. Iyalah, tengah berang dapat pulak jerkah nama binatang yang hina, memang dapat lempiaskan kemarahan dan dalam masa yang sama melepaskan geram! Kelakarnya, dosa pun berganda. 

1- Dosa menyumpah seranah dan memaki hamun
2- Dosa membuat orang yang mendengar terjentik hati dan bermasam muka

Anjing!

'Kenapa tidak keduanya?'
'Babi?'

Kau berkerut dahi.

Apa mesejmu dari kehinaan dua binatang ini?


Anjing,

"Ustazah, babi tak terasa ke bila kita pandang hina dekat dia?"
"Ustazah, kenapa babi wujud padahal dia takde manfaat pun untuk hidup?"

Maka, ustazah hanya mampu tersenyum geleng kepala. Duhailah muridku ini....

"Kau ni tak baiklah cakap babi. Babi, babi, khinzirlah!" tegur kawan yang satu. 'Skema' sikit budaknya. 
"Eleh, kau pun cakap babi jugak. Kata orang. Dasar anjing!"

Ah, sudah! Pantang dibenarkan bersuara, laju saja mereka bertingkah. Yang satu anjing, yang satu menikus seperti kucing dan yang lain pula bersorak seperti babi. 

Siapalah yang buat tahun binatang ni?

Tergelak dia sendirian membaca hasil carian google. 

Aduhai, dunia, dunia...
Terjawab sudah kenapa kucing tiada dalam kalendar. Kasihan! Ditindas dek tikus rupanya....

"Allah tu Maha Halus. Dia bagi andaian dari setiap ciptaan-Nya agar manusia berfikir dan mengambil pengajaran. Satu, Dia nak uji ketaatan kita padaNya. Kedua, supaya kita manusia tidak berkelakuan seperti mereka. Jelek sekali!"

"Apa sikap yang ada pada anjing dan juga khinzir boleh kita jadikan sempadan ustazah?"

Dia diam. Teringat pada bacaan kajiannya. Allah Maha Hebat. Penuh dengan kesempurnaan dalam menegur manusia secara berhemah. Tunduk menekur memuji kebesaran Dia. -Hikmah perumpamaan dalam Al-Quran-

"Kamu tahu tak, tiada makhluq pun mahu dicipta menjadi yang hina. Kita harus melihat pada yang mencipta bukan pada yang dicipta. Sama seperti bila menerima teguran. Melihat pada isi bukan pada si penyampai..."-Anjing, anjing dan babi, babi-

Jadi, jawapannya mereka itu hina atau mulia?

Lihat pada diri kita. Siapa yang memandang itu.

Apa yang dipandangkan terpantul imej pada siapa yang memandang. 

Siapa kita untuk menghukum?
Sikap mereka itu hak mereka, tugas kita menegur dan paling lemah mendoakan saja kebaikan bagi mereka. Lambat laun batu yang keraskan lekuk jua dek kerana titisan embun yang berterusan.

"Habis tu kan Ustazah, kalau kita tengah marah nak sebut apa? Ada ke perkataan lain yang dapat legakan kemarahan kita?"

"A’-uudzu billahi minas syaithanir rajiim"
Saya berlindung kepada Allah dari godaan setan yang terkutuk.

InsyaAllah bila diamal dapat surutkan kemarahan. 

###

Anjing

Salakannya bingit
Kadang memeritkan pendengaran
Suara tanpa bayangnya sudah menaikkan rasa gerun
Tapi bila dilihat, tidaklah menakutkan.
Air liurnya penuh racun. 
Bisa.
Siapa pun akan suka pada kecomelan yang sementara
Tapi, ia jua makhluk
Dicipta dari Pencipta yang sama
Yang kita sukar untuk bezakan, 
garis halus yang memisahkan.
Antara anjing itu anjing, dan anjing anjing.
Sukar untuk difahamkan.
Yang hina, bukan pada yang dilihat
Tapi pada yang melihat

###

Anjing, hikmah, wujud

Lega.
Suatu ilmu baru dia belajar.
Benar kata orang lama, mahu mengajar harus punya sikap bersedia untuk diajar.
Akhir kalam, dia sudahi semoga semua itukan berakhir dengan husnul khatimah....

5 Tips to moving to Washington

October 12, 2018

Washington. D.C attracts a lot of people in the world. After all, it is a major political stage. It also houses a lot of great attractions. For this reason, a lot of people are interested in moving here and making it their new home. The city is full of possibilities and offers the ability to make a better life. However, moving can be quite a stressful thing to do especially that Washington, D.C is a big city to move to. Newcomers may find a lot of things new and the process of moving alone can be overwhelming. So before going and jumping into moving, you need to consider something and prepare yourself.

Here are five tips to moving to Washington.


1.  Make a prior research about the cost of living.


research, cost, living

Before anything else, you need to do an advanced research on the cost of living in Washington. Since it is a big city, it may come as a surprise that the cost of living there is fairly high. In fact, it is considered one of the most expensive cities in the United States. A two-bedroom apartment especially if it is situated in the downtown area can be quite expensive compared to where you are right now. So in order not getting any surprises, make sure that you have done all your research needed before deciding your move.

2. Know how local taxes work there.


taxes, local

One of the biggest responsibilities that you are going to face upon moving to a new city is paying taxes. Washington's taxation system is pretty interesting so you have to make sure that you are prepared for it. Groceries, medicines, as well as utilities,  are exempted from sales tax, but among other things, renting a car or eating at a restaurant, you can expect to see a 10% tax.

3. You might want to consider downsizing.


Moving into a big city means that there is a big possibility that the amount of space you will be having in your new home is not the same as you have right now. You may be moving into a smaller space especially that it is a big city, so in order to avoid having too much stuff, you might want to consider downsizing first.

4. Hire a moving company.


moving, company, services

Moving is difficult especially when you have to do it on your own. To make your life easier, you are going to need help from moving specialists. Hire a trustworthy moving company who can help you with your move to Washington. There are moving companies in Bremerton, WA that can guarantee a safe service and excellent moving experience.

5. Learn the routes and train schedules



routes, train, schedule

Considering a big city such as Washington, it would be a good idea to have a good grasp of the city's routes and train schedules. This will make commuting a lot easier and it won't take you some time to adjust to the new method of transportation. Once you learn the routes and schedules, you can move around the city and enjoy. You will feel less frantic.

What you say about moving to Washington?

Purpose of living

October 09, 2018

Salam sore buat semua teman-teman yang masih mengintai dibalik talian sambil mengisi minda yang sudah kering dek kerana hujan yang lebat.

Dah kenapa minda boleh kering walhal hujan sedang lebat dan cuaca sedang bergolak?
Sebabnya, dah sejuk-sejuk macam ni mesti benda paling nikmat adalah tidur! Jadinya, bila banyak sangat tidur boleh bikin otak jadi jammed dan ketandusan perkara baru. 

Life, purpose

Apa-apa pun rencana kalian dalam melunaskan misi 2018, semoga dipermudahkan urusannya. Eh, dah tinggal 2 bulan je nak 2019? Cepatnya! See, cepat kan? Baru hari tu raya, dah nak Deepavali. Apa cer? Masih banyak lagi misi yang belum digaris ni. Aiyo! Haaa....cepat-cepatlah langsaikan...

Jadinya hari ni, disebabkan kelas pun cancel, mood nak buat thesis tu takde, tapi mood blogging laju je merencana, aku pun up lah satu entry. Entry yang ringan sikit. Entri tentang hidup, surviving, zaman belia dan tenaga muda. Trust me, it's very light reading.

Ada kawan tanya,
'Weh, ko dah submit belum chapter 1?'

Aku dengan selamba jawab, 'Of courselah belum.'

Mengeluh.
Wish that I can be like Dr.Strange. Time tido pun boleh belajar. Tidak pun Split, personaliti yang rajin kena bangun. Biar aku yang malas ini tiduran saja. Ah, anganmu saja!

Gais, aku bukan tak nak buat, aku nak sangat buat. Tapi setiap kali nak buat tu, aku rasa macam nak drop je subjek tu. Huhuhu....tapi teringat kata mutiara dari Imam Syafi'e, buat aku rasa macam....yelah, yelah...aku kena hadap peritnya belajar. Azabnya kena kejar dengan date line dan semua benda yang sewaktu dengannya.

Really? What you doing for living?


1. BELAJAR

Satu perkara penting aku buat secara full time dalam hidup adalah BELAJAR. Aku masih lagi belajar. Dalam bidang pengurusan hartanah dan masih terkial-kial lagi untuk faham tentang apa itu hartanah. Lambakan sifu dalam bidang ni memang ramai. Hatta, semua orang pun boleh cerita pasal harta-tanah ni. Maklumlah sumber tanah itukan dari Tuhan. Jadinya dia adalah edisi terhad. Untuk atasi dari kehabisan stok tanah ini, kita sebagai manusia telah mencipta pelbagai alternatif agar semua manusia dapat merasai kemanisan hidup memiliki harta-tanah tadi. 

Tapi, bagaimana? Adakah bila semua pegang satu harta-tanah sudah puas dan merasa cukup dengan apa yang mereka ada? Satu sudah dapat, mahu dua. Dua sudah digenggam, masih punya ruang, ingin tiga pula. Tiga dapat, ada rebutan, terpaksa miliki yang empat. Dan seterusnya....

Habis, kalau orang yang satu pun tiada, bagaimana ceritanya pula?
Kita ditindas!
Kita hanya mampu jadi gelandangan di tanah sendiri. 
Cukup dengan apa yang ada, semuanya itu dunia. Dunia hujungnya binasa....

Garu kepala.

Untuk memahami perhubungan rapat antara manusia dan sifat memiliki itu bukanlah perkara gampang. Lagi-lagi bila ia melibatkan duit, assumption, possession, dan banyak lagi. Sebab dalam bidang ini, there is no true value. Sebab Tuhan tak pernah bagi harga tanah pada hambaNya. 

Sistem lama dulu pun guna konsep, 'siapa teroka dia punya'. 
Itulah yang aku sampai sekarang tak sudah mengkaji....

Life, research

2. Part-time worker

Bagi memahami dan mengadaptasikan teori dengan kehidupan sebenar, aku pilih untuk menjadi heroin drama Taiwan. Acah-acah habis kelas terus lari pergi kerja. Kerja biasa je pun. Saja nak tengok keletah dan gelagat manusia yang datang dari pelbagai ceruk. 

Katanya dengan kerja itu dapat bina networking tanpa sengaja. Alhamdulillah, dah masuk setahun lebih menstabilkan kehidupan dua sisi ni, aku dapat atasi sedikit masalah introversi yang terlampau. Walau kadang aku masih punya masalah takut pada keramaian. But it's okay....dia sudah surut. Ada masa saja dia naik gila.

Masa sem dua, aku ada belajar pasal Economics of Built Environment, dalam tu dia adalah cerita pasal pendapatan negara kasar, bersih dan sebab-sebab yang membuatkan income negara masih sukar untuk diteluskan. Antaranya adalah pelajar yang kerja separuh masa. Heheheheh

Patutlah ramai cakap dunia belajar paling best. Buatlah apa saja yang korang suka buat zaman belajar ni untuk explore pengalaman, dia masih lagi dibawah status pelajar. Bila status pelajar, dia ada speciality yang berbeza dari status pekerja. Adalah sikit....

Dunia belajar sambil kerja pulak dapat mengasah survival skills hidup di bandar. So, bestkan sambil kena hujan kita mandi sekali. (metafora yang menceritakan siapa je yang suka berjalan dalam hujan lebat)

3. Jual topup

Ha, yang ni aku nak ucap terima kasih pada dunia teknologi. Duduk saja pun boleh dapat duit. Goyang kaki pun, boleh buat duit. Yang penting ada akses. Memanglah aku sejak guna postpaid ni selalu argue dengan manusia yang masih guna prepaid. 

'Come on la guys, cukup ke data guna prepaid? Silap hari bulan, bayaran topup tu lagi mahal dari postpaid.'

Dan orang macam aku yang guna postpaid ini tadi, telah mengaut keuntungan pada mereka yang masih setia dengan prepaid. Kita serilah kan? Ke tak? 

Biasanya orang guna prepaid ni, sebab kawasan dia banyak wifi. Rumah wifi, kolej wifi, dalam bas wifi...Aku pulak jenis manusia yang suka pada kepunyaan sendiri. Tak gemar guna barang yang disediakan walau ia percuma. Sebab kalau difikir logik, 'nothing worth come free right?'

So, kalau siapa nak topup, silalah roger!

4- Zalora contributor

Hands up untuk loyal zalora contributor. Yang ini memang aku sayang giler nak lepaskan even artikel yang aku contribute tadaklah sebanyak karya sasterawan dunia. Tapi diorang ajar aku cara buat content yang lebih berkualiti dan worth reading. Dimana aku akui yang penulisan aku ni, terlalu banyak menenggelamkan manusia dari bumi. Hahahaha

5. Blogger

Kita, blogger, macam ni, buddies forever! (sambil buat gaya pact)

Blogger, life

Siapa nak biarkan blog dia bersawang kalau dah habiskan berjuta masa untuk pastikan blog dia hidup sampai kiamat weh? Rugi besarlah. Lagi-lagi kalau google dah tanam blog kita setaraf dengan dinosaur. Silap-silap dah boleh hasilkan minyak!

Jadi, bila kita buat something, buatlah sampai jadi minyak. 

Minyak masak, minyak petrol, minyak wangi....biar lama prosesnya, biar lambat hasilnya, yang penting ia akan menghasilkan sesuatu yang berkualiti. Cuba cakap minyak apa yang mudah prosesnya? 

6. Hamba pada Khaliq

Yang ini kunci kepada nafas aku pada hari ni. Tidak hidup segala perkara di atas tadi tanpa tunduk pada Dia. Dia pencipta kita. Dia pereka segala seluruh mayapada. 

Terbang tunduk kata Fynn Jamal. 
Resam padi kata orang lama.

ibadah, dunia, manusia

###

Apa pun yang kalian pembaca budiman buat dalam hidup ini untuk teruskan kehidupan, biarlah bersama Tuhan. Semua itukan boleh menjadi ibadah dan saham di akhirat kelak. Kita tak tahu, amal mana, tulisan mana, tindakan mana dan apa yang akan menarik kita ke syurga atau menolak kita kita ke neraka. 

Kalau mahu disenaraikan pekerjaan yang kita bertanggungjawab untuk sempurnakan memang tidak tertulis dan dapat terasa bebannya. Sebagai anak, kawan, pelajar, kakak, adik, saudara muslim dan banyak! Khidmat pada masyarakat, negara, bangsa, agama.....mahu tidak hidup kita! Silap hari bulan gali kubur sendiri sebab dah tak tahan untuk tanggung bebannya hidup...

Makanya, biar kecil mana pun sesuatu kerja itu, buatlah dari lubuk hati yang terdalam....dihuni rindu yang menjalar...jarak terus memisahkan kita, tapi hati....

Eh, eh ternyanyi pulak.

Akhir kalam disebabkan kilat sudah sabung menyabung ni, hiduplah dengan sehidup hidupnya.

To the end, moga husnul khatimah.

H.I.N.A

October 07, 2018

Dah lama tak update cerita yang boleh bawak orang tenggelam hingga ke dasar Lowest Astronomical Chart. Bukan lagi setakat Mean Sea Level. Tiada lagi assumption dari mata kasar....

Apa khabar kalian budiman yang telah hilang dari dunia yang dulunya kita suka bersama? Masih lincahkah jemari kalian menaip setiap bait cerita hidup kalian? Walau sekadar picisan tapi cukup buat si pembaca menyimpulkan sebaris senyuman dan geleng kepala.

'Alahai, kelakarnya hidup ni. Ada-ada saja karenah dan ragaman.'

hina, zone

H.

Hannan namanya. Dia hidup sebab Tuhan yang wujudkan dia. Hati itu telah berdetak sejak dia lahir. Tapi warnanya tidak selalu merah seperti buku biologi selalu gambarkan. Kejap dia hitam, kejap pudar kekuningan.

Hannan tidak banyak berdalih bila diperintah. Cuma sikapnya yang tidak tetap seperti lalang itu merungsingkan Iman...ya Iman.

I.

Iman. Pendek saja namanya. Tapi selalu ada timangan. Sekejap taqlid, sekejap awam. Sekejap naik sekejap turun. Hannan pernah cerita padanya untuk menukar timangan nama Iman dari Taqlid ke Haqiqat. Bila? Iman pun tidak tahu. Katanya bergantung pada Hannan. Hannan peneman dia berjalan. Tidak pernah lekang dari berdua.

Iman pelik. Kenapa Hannan sering menarik dia ke cerun itu? Cerun yang jika dipandang bawah tiada kenampakkan suatu jamadat pun yang wujud. Yang kedengaran puing-puing nyaring. Sayu hembusannya.

N.

Nafisah. Dia punya personaliti saja ada tujuh. Orang selalu kata dia tidak stabil. Sekejap dia baik, sekejap dia pemarah, bengis bagai dirasuk sang iblis. Jarang lihat Nafisah senyum sempurna. Paling tidak dia hanya tenang sendirian.

Mungkin sebab itu Iman dan Hannan jarang berkawan dengannya. Nafisah termenung. Kadang dia menyoal, kenapa dia wujud dicipta kalau sekadar untuk dicerca?

A.

Aqilah.

'Nafisah, kita semua ni wujud sebab menyempurnakan syarat Orang itu hidup. Tanpa Nafisah, Orangkan kelaparan. Tanpa Nafisah, Orangkan kebosanan. Sebab Nafisah elemen keterujaan Orang.'

Begitulah Aqilah. Dia positif. Macam Molang. Adakala, dia pesimis seperti pisau. Iman sendiri tewas dek kerana hirisannya yang tajam. Hannan tak usah dicakaplah berapa juta kali sudah terluka dek kerana penjara ciptaan Aqilah.

Bagusnya Aqilah ini, dia senang mendengar hujah dari Iman. Apa yang Iman kata, cepat saja sejuk. Biarpun yang menggelegak itu Nafisah.

H.I.N.A = MANUSIA

'Nasaya itu kata asal bagi manusia. Maksudnya pelupa.'

Hannan diam. Patutlah Aqilah selalu lupa dengan apa dia belajar.

'Ilmu fi sadr' la fil kutb'

Tapi kenapa Hannan pun susah benar untuk ingat apa yang Orang belajar? Mungkin sebab Hannan masih tidak menjaga 'warna'nya?

Yang nyata Iman tahu kelemahannya. Iman tahu bagaimana cara untuk menyatukan mereka. Sebab Iman adalah ketua dalam mengislamkan mereka. Iman yang pegang Hannan, Aqilah dan Nafisah. Iman yang akan mendorong mereka untuk percaya pada qada' dan qadar.

###

H.I.N.A
Hina rasanya bila diakronimkan penyatuan eleman kewujudan manusia.
Iya, kalian pening, Kalian pusing. Tapi mereka tetap wujud dalam diri kalian. Pusinglah 360 darjah sekalipun, mereka tetap bersatu dalam jasad kita.

Namanya, Hati, Iman, Nafsu dan Akal....

Mereka penggerak tentera fizikal. Mastermind yang sering bergolak takhta. Merebut kawalan dalam kepala. Atau hati? Boleh jadi jua minda. Tiada beza.

takhta, kerusi

Yang kita mahu lihat H.I.N.A. itukan membawa kita ke husnul khatimah. 

Newborn Hampers are Special Baby Gifts

October 01, 2018

It is quite convenient to pick and select a newborn baby hamper to give or send as gifts on baby showers. When you send the new parents the Baby Hamper Singapore, you are sending high quality and useful Baby Gifts. For the newborn baby that will arrive soon, mom and dad will no longer have to spend more on baby items if friends like you will bring newborn hampers of gifts. Check out these ideas for newborn hamper for baby showers:

hamper, baby, gifts 

Welcome Baby Hamper

This hamper for the newborn is a thoughtful gift to celebrate and welcome the new baby. It is a collection of assorted baby items such as baby clothes, baby toys, baby books, and baby items for hygiene and bath use. A baby gift set can be included in a special newborn hamper.

Baby Essentials Hamper

A special hamper of baby essentials is a thoughtful gift on baby showers. The hamper may include different sets of baby essentials like baby bath items, baby feeding bottles, baby diapers, baby accessories, and more.

Baby Care Hamper 

baby, gifts, shower

A baby care hamper also makes a wonderful gift for this special event. The selected baby shower gifts Singapore included in this newborn hamper are just right in taking care of the baby. From baby clothes to baby foods, giving this hamper will surely shower the baby with lots of care.

Baby Bath Time Hamper

Provide complete baby bath items for the baby with a baby bath time hamper. This gift will surely be used every day for the baby’s bath and hygiene purposes. You may choose to buy a pre-arranged hamper of these gift items or make and customize your own hamper for personalized baby gifts on this special occasion.

Baby Toy Hamper

A baby toy hamper is a perfect gift for the newborn. The hamper may include sets of toys in plush and soft materials, as well as educational toys and toys for fun. If you are giving a toy hamper on baby shower party, it is best to pick those that are made from lead-free and chemical-free materials.

Giving newborn hampers on baby showers can be more exciting for you and more meaningful for the celebrant. When you choose the items to include in the hampers, you may want to consider the parents in your selected items. Let the whole family and the baby enjoy your special Baby Hamper.
© SOFIE ADIE. Design by FCD.