Happiness is...meet my favorite author

September 29, 2017

book happy

Cerita dia takdelah sehangat isu dobi. Tapi cukup membuat aku teruja hingga ke-tahap dewa sembilan belas. Serius, inilah first time aku face to face siap bersalam dan ambik gambar bhai! Salam tu penting. Terasa aura seorang penulis dowh...sampai aku rasa speechless. Hahahaha...sumpah tergamam dowh! Dahlah aku balik kelas terus masuk kerja. Dengan perut laparnya, aku bantailah makan roti dulu. Tetiba...aku nampak seseorang yang cukup familiar dalam imaginasi otak aku. 

Walaweh!!! Aku jumpa dengan kak Shai bhai! Kak Shai aka Nurul Syahida, my authentic author! Cayalah....sampai sekarang aku tak percaya aku dah jumpa beliau depan mata. DEPAN MATA! 

Baca tulisan kak shai selalu buat perasaan ingin tahu aku membuak-buak. Terasa macam sambil baca, kena buat research jugak. Sambil baca, kena mark quote. Haila, sungguhlah novel dia buat aku jadikan Pyan sebagai benchmark aku. 

Kalau tak kenal Pyan tu, aku tak taulah. Bukan Pyan Gemersik Kalbu okay! Ini Ammar Sufian si pemilik PHA. Tukang masak dekat cafe. Well, clichenya...yang menyebabkan aku lebih suka usha orang yang bekerja balik tabir. Aku lebih menghargai orang sekeliling...

Dasyhat tak dasyhatnya penangan penulisan kak shai terhadap jalan hidup aku. Hampir macam tak logik untuk dipercayai. Tapi aku percaya dan pegang dengan kata-kata RAM; "Apa yang difikir itu ada..."

(Masih tak percaya yang aku dapat meet up dengan kak shai..OMG! Rasa ketaq tu tak hilang weh. Macam jumpa retis tu.) Well, aku masih bebudak lama yang lebih teruja meet up dengan penulis dari pelakon.

Sebabnya, hari tu ada jugak Hafidz Roshdi tumpang tanya kedai Tomaz dekat mana, petang sebelum DFKL, tapi budak baru punya pasal, aku jawab tak pasti. Hahahaha...lepas tu, nampak Nazim Othman...nampak dia lalu jelah. Pastu, Elyana, Tomok, Zahiril Adzim..tak ramai pun retis yang aku jumpa. Sikitnya masih boleh dibilang dengan jari. (Point dia aku nak bagitau yang penulis lagi awesome!)

Yang Zahiril Adzim tu, aku menyesal giler tak ambik gambar. Paling kurang, autograf ke an..tapi tulah, aku hormat privasi diorang. Maklumlah time tu dalam kedai makan. Shushi King...sushi king...sedih betullah rasa. Takpelah...gue nggak ada rejeki dong! huhuhu #stilltaklehmoveon

So, the happiness is when I meet my favourite author. #idola #masihteruja. Terima kasih Tuhan atas pertemuan singkat ini. 

Kak Shai, jutaan terima kasih diatas semua karya yang akak garapkan. Cerita akak dan watak yang digambarkan, sedikit sebanyak telah memberi impak dalam hidup seorang saya pada hari ini. Cerita akak buat saya terminat sejarah, perang, gusti?, "pffth"... Semoga rezeki akak sekeluarga sentiasa dilimpahi dengan keberkatan dari Ilahi. -Amin!-

autograph
first thing first bila jumpa orang famous, adalah asking for an autograph

Muka teruja + unbelievebale + tergamam tak sudah!
###

So, that's it! Kegembiraan seorang peminat novel adalah bila bertemu dengan penulisnya. Tergamam dan terpaku masih tak hilang. Sungguhlah aku perlu tingkatkan interpersonal...haila haila....

Kalau korang rajin nak belek entri lain yang aku pernah kisarkan mengenai kak shai dan watak garapan serta buku beliau, sila-silalah jenguk 😌;

Kawan aku yang kenalkan novel kak shai ni pun dah kahwin. Mungkin dah ada dua orang anak. Lama giler tak jumpa...alkisahnya yang menyebabkan dia tanya aku pasal pernah ke tak baca novel 'Soalnya Hati' adalah masa tu tengah makan bihun goreng yang ada tauge....maka bermulalah sesi penceritaan. (budak asrama zaman dulu mungkin faham betapa terujanya bila dapat kawan yang rajin ceritakan balik novel dan movie dengan penuh perasaan. Maklumlah, asrama yang aku duduk dulu mana boleh baca/tengok cerita cintun cintan ni.. Melalaikan!😝)

Berakhirlah sudah kisah pertemuan kami dengan pembelian satu earphone dan dua casing. Aku tak niat pun nak suruh kak shai beli. Serba salah pulak aku jadinya. Tapi rezeki usah ditolak dong! Lagi sekali terima kasih kak shai! and sorry for the awkward moment...huhuhu sebabnya sungguhlah saya ni masih gagal untuk bersosial. hahahahahah

##

p/s: Dan, pyan...if you out there...ah! (Tak usah berangan lagi...) but I'm still hoping that someone like Pyan really exist...😇

dulu akaun fb lama ada dah jadi friends kak shai dengan nama yuhaadie. Then, ada faktor pembaharuan, akaun fb lama aku dah delete, ganti dengan yang sekarang (yang macam skema dah aku nengoknya) yang itu baru aku tak friend lagi kak shai. Dan aku baru realise benda tu. Lol! Fungsi fb aku just untuk kasi fanpage ada admin. Titik.

Chow lu, aku pun dah tersengguk-sengguk menaip. Esok full...dan aku tengah curious apasal sejak dua menjak ni url pelik-pelik dari rusia and us jadi reference link? WTH???😡

New semester all again

September 25, 2017

Sepatutnya aku update setiap minggu. 
Sepatutnya hari isnin dan khamis aku update baru.
Sepatutnya...
Itu semua benda yang aku patut buat minggu lepas. Tapi...macam biasa, aku tak buat. Macam biasa, aku cipta alasan.

rainbow, happy


Tapi takpe, as long as aku masih teringat dan masih plan untuk update itu bagi aku suatu perkara yang bagus. Hahahahahah... (Please don't ever do this if you want to be a successful blogger 😉)

Cerita dia, minggu lepas aku selesaikan urusan pendaftaran subjek bagi semester baru. Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan. Sekarang dah masuk minggu ketiga, so macam biasalah...fasa pemberian dan pembahagian assignments serta pemilihan ahli kumpulan.

Tapi, the other side of my life...ugh it's very intense! Sebabnya;
  1. Phone kawan aku hilang. Time tu dia tengah serve customers
  2. Aku time tu memang tak sedar apa yang telah berlaku. Yang aku tahu, dia ada customers. Titik.
  3. Dia datang dekat aku tanya phone dia. How should I know? That's her phone. And I got a "o, o" thought.
  4. Aku buat tindakan seperti mangsa yang pernah hilang telefon: call nombor dia.
  5. First call ada orang angkat. Bunyi motor lebih kurang camtulah. Seterusnya, talian telah pun dimatikan.

Fyu..

Apa yang korang fikir, itulah yang aku buat. - Aku kasi pinjam handphone aku yang berfungsi sebagai mp3- since aku tak suka nak guna banyak nombor...

Tapi, sejurus aku pinjamkan dia telefon tu, aku nampak dia lain. Aku tak tau kalau yang itu perasaan aku saja atau memang dia yang berubah...ya, itu telefon lama. Tapi legend dan klasik. telefon tu dia kind of kaca, yang pernah pecah teruk. Dan disebabkan bos aku baik hati, dia dah pun tukarkan secara percuma untuk pekerja dia. Sejak itu aku tak pernah buka casing.

Aku nampak dia buka casing. o...kay...aku pun tegur dia kenapa buka casing? dan dia cakap saja. Saja? ha ha ha... dengar cerita bos dia, hari ni dia dapat phone ganti yang baru. So, dia dah boleh pulangkan kot phone aku tu. #lega (i'm still learning to live with the society...😣

Aku memang niat nak tolong pinjamkan sekejap. Tapi, disebabkan peminjaman itu, dia seolah 'lain', ah...sungguhlah aku tak berkenan.. -i thought, maybe this is the last time aku boleh tolong orang dari segi peminjaman barang...#serikgilerbhai!-

End of story.

Cerita lain pulak, aku dah mula layan cerita horror. Cayalah! Aku yang dulunya tak layan horror, boleh craving for horror movies?? Dan, adalah beberapa cerita yang aku marathon minggu lepas;

  1. Annabelle 
  2. Annabelle: Creation
  3. Evil dead
  4. The Mummy
  5. L.I.F.E
  6. 13 Reasons Why
  7. The Exorcist (1973)
  8. An autopsy of Jane Doe
  9. Babadook
  10. ....next...

Paling aku tak boleh puas hati sekali adalah cerita Jane Doe tu. Aku tak puas hati sebab...how? macam mana nak bagitau yang hidup bahawa mayat itu jahat?? argh!!!

Cerita horror semua aku layan kat luar kawasan rumah. Hahahaha (masih lagi kurang berani..huhuhuhu)

Lagi?
Doakan yang terbaik untuk new semester and...ALL THE BEST untuk semua dan sesiapa yang membaca entri ini...

p/s: please recommend cerita horror yang tip top...😎 (orang kata untuk menghilangkan ketakutan kita kena hadapinya...tapi aku tak mintaklah hadap face to face...mintak dijauhkan....alasan lain, saja try genre baru...)

The Healer: How I handle my dark phase

September 11, 2017

life, smooth

Semester baru nak start. Itu semua student dah maklum. Lagi-lagi bagi student UiTM. Seronok cuti nampak? Cuti dah habis. Jangan risau. Tak lama lagi pun banyak cuti.

So, setiap kali sem baru masuk. Banyak perkara yang diluar jangkaan akan berlaku. Antaranya:

  • Terpaksa buat kerja dua kali ganda dari biasa demi memahami subjek yang dah lama tinggal
  • Kesukaran untuk mencari teammates yang sefahaman
  • Betrayal yang kita sendiri tak jangka
  • People take you for granted
  • Pokai
  • dan lain-lain lagi perkara yang aku pun tak boleh nak jangka....

So, seperti dua semester lepas, setiap kali situasi begini berlaku, aku akan ulang dengar dua video motivasi yang aku download dari youtube. Setiap kali dengar dia akan bagi impak yang berlainan. 
  • First dengar untuk ingatkan diri balik. 
  • Second sebab aku rasa aku perlukan kata semangat. 
  • Third, sebab aku hampir give up! LOL!

Nak buat diri ter-inspirasi ni bukanlah suatu perkara yang mudah. Lagi-lagi bila kita dah mula selesa dengan "zon selesa". Itu sangatlah parah! Zon selesa memang seronok. Tapi, tanpa kita sedar dia akan mematikan 'sikap ingin tahu' atau 'curiosity' seseorang itu. Memanglah 'curiosity kill the cat'. Tapi, dari situlah kita akan dapat pengajaran dan pengalaman yang remarkable. 

Plus, dapat pengalaman extra dan limited edition ni, bukan semua orang boleh dapat. So, bila ada peluang depan mata, cubalah terima dengan tabah. Pahit itu normal. Tanpa pahit manusia mati. 

Dua video tersebut adalah;



I know it's hard to fight the battle without any inspiration. Lagi-lagi kalau kita sendiri tak tahu macam mana nak 'bangun' tanpa sakitkan orang lain. 

Dunia hujung jari. Need extra motivation? Just hit the button google and search for it. Everything you need is already in there for you to use it wisely. Lama-lama kawan yang kita ada hanyalah 'maya' semata-mata. Huhuhuhu. 

Ada satu fasa itu kita tak punya kekuatan untuk bangkit, apa yang kita perlu adalah sedikit catalyst dan booster. Dan bagi aku the healer untuk terus kuat sehingga hari ini adalah dua video ni. (banyak lagi yang aku dengar, tapi semua tak setanding dua video ni.)

Do the work while listening to these two videos, make me wanna work harder. 

The Healer ni banyak bentuknya. Luangkanlah masa untuk refresh balik misi kita. Lima minit reflection boleh buat hidup kita kembali balik pada track yang asal. Nampak macam tak penting, tapi small things matter dude. Diri kita akan rasa perubahan tu bila kita mula spent lima minit untuk reflect balik diri sendiri.

How I handle my "dark phase"?
  1. Duduk dalam gelap for a while. 😅 (namalah dark-phase...)
  2. Write it down- write something that makes me feel weak, low self-esteem, anxiety...
  3. Turn on the music- starting with the hardcore, then soulful, after that...these two videos.
  4. Let it go- It's okay to cry. I always tell myself, If I do not cry while achieving something, that's mean I'm not trying harder
  5. All is well. Allah always be there for all of us. Hanya padaMu aku menyembah dan hanya padaMu aku mohon pertolongan...
  6. Tidur- the best healer! 


Dah macam pakar motivasi pulak hari ni 😅. So, apa pulak cara korang untuk kekal inspirasi? Mana tau cara korang aku tak pernah cuba lagi an. 

p/s: honestly, I rarely open up my issues to people. But if I tell you, that's mean I really trust you...

The Borrower

September 06, 2017

Semua orang yang hidup dalam dunia ini adalah seorang borrower@peminjam. Termasuk aku yang sedang menaip ni. Nyawa yang kita punya hari ini adalah pinjaman dari Dia. Nafas yang kita hirup, udara yang kita sedut dan segalanya yang diberi semua punya asbab.

Apa dia adab sebagai seorang peminjam?
- menjaga dengan sebaik mungkin dan patuh pada tuan empunya bila tiba masanya.

Itu adab kepada Dia, Tuhan yang Esa. Serupa juga jika meminjam barang dengan manusia. Semua ada had dan batasnya. Cukup masa, sila pulangkan semula.

Sebagai seorang manusia, aku sendiri pun akur yang kadang aku pun terlupa pada adab sebagai peminjam. Tidak dinafikan itu...selagi nama manusia, nasaya itu semua lupa.

Tapi, aku bukan nak bahas isu pinjaman dari Tuhan. Sebab aku sendiri banyak lagi kelemahan dari segi itu. Cumanya aku mahu fokus pada isu pinjam dari manusia. Sebab aku pun manusia, incase ada yang ingat aku bukan satu dari homosapien. 😑

So, let's check it out antara adab-adab sebagai peminjam (yang paling basic):

  1. Minta izin sebelum menggunakan barang orang lain
  2. Pinjam dalam waktu yang ditetapkan.
  3. Jaga barang yang dipinjam itu sebaik mungkin. 
  4. Pulangkan barang dalam kondisi yang asal/lebih baik
  5. Pulangkan barang tersebut sebagaimana anda meminjamnya. Jangan bagi orang ketiga yang pulangkan. Tidak molek itu.
  6. Jika diminta barang itu lebih awal dari tempoh yang anda ingin pinjam, sila patuh tanpa bantahan. Mungkin tuan dia lebih memerlukan.
Kalau barang tu ada perubahan dari segi kuantiti, macam mana pulak nak ganti? Contohnya nak pinjam pemadam, liquid paper, sabun basuh baju or yang sewaktu dengannya.
  • Yang ini orang kata jangan guna istilah pinjam. Sila minta dengan baik dan berpada-pada. Kalau pinjam, kita sendiri tak tahu nak ganti macam mana. Sebab kita nak guna sikit saja.
  • Melainkan korang memerlukan dalam kuantiti yang banyak, yang itu mungkin boleh ganti dengan yang baru.
  • Biasanya kalau barang itu berupa bentuk makanan, baiklah korang ganti atau buat sistem barter. Standardlah kalau student nak buat sistem barter.

Kalau nak pinjam printer, kira macam mana pulak?
- Sila bayar harga yang tuan dia kasi. Kalau guna kertas sendiri mungkin lebih murah. Sehelai seposen saja. Kalau tuan dia kata halal, tu kira rezeki.

Kalau pinjam data?
- As long as tuan dia tak merungut tentang kelembapan data tu, dan korang cuba nak bayar separuh depa tak kasi, itu kira rezeki. Kalau korang baik hati, bayar sajalah separuh. 

Isu pinjam barang ni masih berleluasa tak kiralah dari zaman tadika sampailah zaman kerjaya...cuma benda yang dipinjam tu je yang berbeza. Paling femes, pinjam duit. Haaa...yang itukan, jangan sampai tuan dia kata 'aku tak halalkan duit yang kau pinjam' sudah. Bayarlah cepat-cepat. 

Malulah tuan dia kalau terpaksa minta hari-hari. Common sense tu kasi polish sikit. Jangan karat sangat. Dunia hari ni penuh dengan peluang menjana pendapatan. Hatta tidur pun boleh buat duit. Jadi gunakanlah peluang tu dengan sebaik mungkin. Tapi, sebagai pemula, dinasihatkan kerja keras sikit untuk dapatkan modal sendiri tanpa pinjam modal dari orang lain. Kalau dapat elak, elakkanlah...

Cara paling senang dapat duit?
Melaburlah. Tanamlah duit tu dekat tempat yang berpotensi untuk dapatkan pulangan yang lebih baik. 

Lambat?
Remember the quote: "Yang terbaik selalunya datang lambat" dan "Sabar itu indah"

Mana ada benda senang untuk senangkan? 
Pinjam memang senang. Nak pulangkan tu naudzubillah. Janganlah macam tu, dah kira menganiaya tu...doa orang teraniaya boleh jadi makbulnya.

Ubahlah gaya hidup dari seorang peminjam kepada seorang yang bebas. Bebas dari belengu pinjaman. Hidup dalam pinjam meminjam ni, tak bebas. Seriously...Pinjam tu bagus kalau kita patuh segala adabnya. Senang dunia kalau semua orang punya common sense seperti emas. 

As to conclude the entry of the borrower, I would like to forgive me my nonsense, as I also forgive the none of those that think they talk sense - Robert Frost

crowd

You're invited to ZCOOP Magazine!

September 05, 2017

Kebelakangan ni kalau korang perasan, terlalu banyak peluang dibuka kepada blogger. SushiVid, review barang, review website, review and review dan review lagi. Tapi kali ni, ada peluang lagi besar kepada blogger yang minat menulis!

zalora, magazine

Zalora Magazine @ ZCOOP magazine telah membuka peluang besar kepada blogger untuk menulis artikel di dalam majalah diorang. Kalau korang suka tulis tentang tips, gaya hidup, petua, perkongsian pengalaman travel dan sewaktu dengannya, korang sangatlah digalakkan untuk grab peluang ni. 

Sebenarnya aku pun salah seorang contributor bagi Zcoop Magazine, 😎sebab tu aku nak semua rakan-rakan blogger aku turut merasai kemeriahan menjadi contributor di ZCOOP Magazine. (emangnya gue jarang menaip artikel untuk mereka kerna idea gue kureng bernas untuk dimasukkan dalam makalah itu dong...hehehehe)

Tapi, kalau korang tak nak tulis artikel banyak-banyak pun boleh. Sebab program ni Zalora letakkan syarat yang sangat mudah. 

Syarat dia:-
  1. Seorang blogger
  2. Minimum 30 blog post
  3. Minimum satu entri setiap dua bulan
Senangkan? Lepas tu, kalau korang memenuhi kriteria blogger kat atas, korang hanya perlu buat dua artikel dalam masa tiga bulan!

Reward?
Artikel korang akan terpampang dalam Zalora @ ZCOOP magazine

Pernah bercita-cita nak jadi penulis artikel dalam majalah tapi tak pernah tercapai?
Haa...inilah peluang korang untuk asah skil menulis korang. Menulis semua orang boleh, tapi nak bagi penulisan tu kekal dan berkesan, memang kena ada skil. 

Kalau korang berminat nak menceburkan penulisan korang dalam majalah ni dengan lebih lanjut, korang boleh email dekat nurul.aini@my.zalora.com

InsyaAllah, setiap yang diusahakan itu akan membuahkan hasil. Kalau tak usaha, manakan dapat hasilnya, iya dak?

Till we meet again! 
Jadi blogger, tido pun insyaAllah masih boleh buat duit. 
#doakanyangterbaik and #happyblogging !😎

p/s: segan nak ngaku yang aku ni contributor zcoop magazine. lol! hahahaha can i just work behind the stage? #dilemabudakambivert 

Hello September!

September 01, 2017

Salam Aidil Adha buat semua. Moga hari ni lebih baik dari semalam dan hari sebelumnya. Amin!

Masuk hari ni, adalah hari terakhir aku bercuti dan bersenang lenang di Miri. Yup! Aku balik  miri empat hari saja. Untuk meraikan majlis perkahwinan kakak yang ketiga, semalam..

Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Kitaorang sempat lagi lepak makan KFC dan tengok sunset dekat Tanjung Lobang. What a nice view to remember...maklumlah duduk sana mana ada nak enjoy the sunset sangat. Kerjanya dalam bangunan saja, masuk pagi. Balik malam confirm lah dah gelapkan?

So, senja memang tak terasa bila waktunya...

Thank God August dah berlalu. Bukan sebab apa, tapi sungguhlah aku terasa lama benar Ogos kali ni. Mungkin terlalu banyak insiden yang berlaku sehingga aku terasa Ogos terlalu panjang. Dan lemau nak habiskannya...😪

Tak lama lagi semua student akan masuk pengajian seperti biasa. Ada yang baru masuk tu, aku ucapkan tahniah dan selamat maju jaya dalam menyambung pelajaran. Aku pulak baru nak masuk tahun kedua ijazah. Tak terasa ambil ijazah. Rasa macam masih diploma lagi..😅

Malam ni punya flight delay katanya. So, aku kenalah berkemas awal. Balik bawak satu beg saja. Malas nak bawak banyak -banyak.

See you next journey ya!

sunset, view, tanjung lobang

p/s: wake me up when september end...
© SOFIE ADIE. Design by FCD.