Every dream has a story...

… and my story was gigantic documented in this secret “well-unknown” site.

Meet the author

Sofieadie

An ambivert and  an enthusiastic dreamer who’s the words speak louder than her own voice. Currently pursue the path that intersected to her dream.

Feel free to explore all the stories in making her dreams coming into the reality. Whatever lead you to this site, may you find the answer that you searching for and have a nice life!

Sofie's project:

Didn't have enough time for formatting your Final Year Project?

Your editor buddy is here to help you. No registration needed. 

How Sofie her free time

new on the blog!

Podcast Season 2: Tinta Tanpa Tarikh

Selepas membelek phone walau tanpa sebarang notifikasi, aku meneruskan penulisan. Argh!!!! (Sebuah catatan psycho pada malam penerbitan season kedua.) Aku tak bengang untuk menulis. Apa yang merasuk jiwa ini adalah ketakutan pada sesuatu yang tiada pasti. Tiada tarikh dan tanpa sebarang jaminan. Salahkah keputusan yang aku lakukan? Benarkah ini jalan...
Dec 16, 2019

Aku dan Blogger #6

Bercerita mengenai tradisi siri Aku dan Blogger ini, buat aku sedar yang setiap sirinya pasti membawa perubahan yang besar dalam hidup. Setiap 13 Disember, aku akan update series ni. Tiba-tiba dia seolah menjadi ritual rasmi untuk blog ni. Walau wujud sekadar suam-suam kuku...aku harap ia bertahan hingga kebangkitan Islam kelak.......
Dec 13, 2019

Cerita tentang kita…

Ramai yang tak tahu istilah kita itu tak semestinya hanya berlaku antara dua manusia. Ia boleh jadi juga adalah persitiwa antara sekumpulan rakan kelas atau apa jua jamadat yang hidup di alam galaksi ini. Maknanya sangat luas. Tahun 2019 adalah tahun terakhir aku akan bergelar seorang pelajar setelah 20 tahun....
Dec 07, 2019

Sumpahan memori…

Arau. Dengar je nama Arau terus menggamit semua memori dan cerita. Siapalah tak suka setiap kali pergi Arau bawak RM10 pun boleh bertahan sampai malam kan? Arau kot...tempat lahirnya seorang lagenda. Tapi tak ramai pun yang faham perasaan teruja setiap kali pergi Arau. Aku pun masih tak boleh move on...
Nov 30, 2019

Menjadi Normal

Kadang ada satu masa tu, kita nak jadi orang yang paling berinspirasi dalam satu ruang. Ada satu masa tu pulak, kita hanya mahu menjadi bayang, echo dan hanya mahu hidup yang tenang tanpa mengejar segala benda yang semua orang kejarkan. Just living a simple life. A happy private life yang...
Nov 17, 2019

Lilin yang tiada kaitan

Salam kabare dan salam maulidur Rasul bagi tahun 1441H. Dah lama rasa biarkan laman ini bersawang. Yeah, namalah laman sesawang, so biarkanlah ia bersawang sewenangnya. Hahahah Holla gais? Pe cer pa habaq, lama tak dengar cerita. Ke aku yang makin tenggelam dalam lautan Pasifik ni? Hari ni tak dapat nak...
Nov 11, 2019
Scroll to Top