Please keep it privacy….

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest

Ada setengah manusia, dia tak faham apa itu “garis halus” antara peribadi dan profesional.

Ada yang terlalu open dalam bicara soal keluarga, soal rahsia dan apa jua jenis persoalan yang tak semua orang mahu tahu dan ingin mendengarnya pada khalayak ramai.

Ada jua manusia suka mengungkit kisah lama yang sudah tidak relevan untuk perkembangan dan perubahan masa hadapan.

Aku tak faham giler dengan manusia sebegini. Yang parahnya adalah orang yang tidak ingin tahu tetapi dipersalahkan sebab terlebih tahu. God! It’s really non-profesional!

People, let me tell you. Living in today world is not hard if you can remain MYOB. I do not suggest you become selfish. No! I just want you to keep busy in your own business. Just keep digging the true happiness within our lives. Don’t ever try to find it in others.

Please, keep your life private.

Your family…your stories..your bruised and your scar.

Aku tak kisah kalau cerita itu bagus untuk jadi semangat atau buat pengajaran. Mana baik jadi teladan, buruk jadi sempadan. Apa yang aku kurang gemarnya adalah, orang yang menjadi batu api demi melihat orang lain makan hati. Aku kesian dowh…sampai aku dah tak tau nak bagi respon apa. Dah macam heartless pun ada jugak.

Sini aku tolong kasi tips macam mana nak simpan cerita tanpa sebarkan pada orang sembarangan. 

1- Tulis diari atau jurnal

Samada bertulis atau ditaip dalam lappy. Ikut selesa korang. Ceritakan semua benda dan luahkan segalanya. Kadang cara ni sangat membantu diri aku sendiri. Sebab bagi pendapat akulahkan, penyimpan rahsia terbaik adalah diri sendiri. Cara ni adalah untuk mereka yang punya masalah meluahkan rasa dalam bentuk lisan. Got you!

2- Cerita pada orang yang betul-betul rapat

Nah! aku tak boleh nak ulas panjang yang ni, sebab…aku tak tahu nak percaya siapa…so aku prefer guna cara satu.

3- Spit it out!

Korang terasa, luahkan direct. No butt hurt feeling. Orang nak terasa dengan korang? Somehow, its work that way. Orang terasa sekarang, kemudian baru ambil pengajaran. Sebab orang yang mulut macam laser ni, dia memang jenis yang tak simpan…chill sudah..tapi jangan sesekali sentuh isu sensitif…Kalau ya pun nak meluah tu, luahkanlah pada orang yang betul. Jangan pergi sebar sudah…keep it private, would ya?

***

Kalau orang yang korang tak kenal tetiba cerita semua hal peribadi dia dekat korang tanpa dipinta, korang nak percaya ke cerita dia?

– Entahlah! Apa motif sebenar dia nak cerita dekat korang? 

+ Okaylah, mungkin sebab dia percaya korang sebab dia guna cara kedua untuk legakan hati dia yang kusut dan serabut

– Boleh jadi dia nak menghasut korang supaya jauhkan diri dari orang tu, (Jika dia bercerita perihal orang ketiga.)

+ Mungkin sebab dia nak bagi warning kot…

Mana satu korang nak percaya bila keduanya bertingkah?

Aku? Malas nak masuk port dowh. Isu dia adalah itu masalah korang, kenapa nak libatkan aku…so, aku pilih untuk beredar.

What I’ve told you earlier?

Keep your life private right? Then, you should never ever told me about yours when I’m never told mine….

Semua orang ada cara dia tersendiri untuk bahagia.

Cara aku bunyi kejam sikitlah..care less, more concern.

So, do you find the happiness in your own term?

Do ya?

Shhh…it’s secret. Tell no one.

p/s: somehow…i let my diary to public…ops! will never do it again…

Keep reading on

Mirror of Society

Mirror itu cermin.  Semua orang tahu cermin fungsinya memberi pantulan kepada apa sahaja yang ada …

QITMIR!

Qitmir! Dia senyap. Ekornya tidak berkutik seperti tadi. Setelah aku lalu, baru dia berlarian seperti …

Rant on Kawan

Kawan… Aku tak pernah jemu untuk bersembang dengan diri sendiri. Bukan sebab aku gila atau …

Rant on unpopular

“ASSALAMUALAIKUM”Ini bukan blog syok sendiri tapi realiti yang tak pernah wujud. Popular, tak popular…semuanya sama …

Aksara

Aksara… Tidak semua boleh ditatap ramai pabila bercantum menjadi satu ayat, Tidak semua kata boleh …

Kenapa pilih Huawei P9?

Holla there! Baru nak timbul balik selepas seminggu misi pencarian smartphone paling awesome kurun ini. …

Any thought?

0 thoughts on “Please keep it privacy….”

  1. seronokkan bila dapat jilidkan diari sendiri. hopefully kalau orang jumpa adalah manfaat dia. kalau tak sempat dibuang…berhuhuhuhu sajalah…
    sometimes rasa seronok bila baca balik. terputar balik memori lama. ^_^!

  2. Sama macam Nabihah, sejak sekolah rendah lagi suka menulis diary tp x terurus la time tu, lepas naik sekolah menengah baru start buat penjilidan.. hahaha, sekarang ni diary dah jilid 6.. simpan sorok-sorok dalam bilik, xnak bagi orang lain jumpa..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *