When I spit it out….

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
Pilihan kehidupan
Come back blog mission
Blog Migration Notice
Hilang
Bila kita dapat meluahkan segala rasa berbuku pada orang yang sepatutnya, ada satu benda yang kita akan dapat. Iaitu:- rasa ringan. Semua beban seakan dah hilang! Seriously!
pep, talk
Aku dah lama tak berkawan dengan orang baru. Sebab aku spesies yang malas nak kenal orang. Hahahaha Aku bukan tak nak kenal orang. Cuma masalahnya,…itulah…malas nak kenal orang. Then, sejak aku hidup tiga sisi hari tu, aku cuba beri peluang pada diri yang mengenali orang baru itu bukanlah suatu mimpi ngeri.
Surprisingly, aku boleh bawak diri aku tanpa sebarang kekok untuk kenal orang. Aku cuba untuk menjadi biasa-biasa. Dan ia berhasil. Membuatkan aku terfikir, kenal orang takdelah teruk sangat. Ha ha ha ha…
Selepas sepurnama, bos kepada orang yang aku baru nak selesa ni datang dekat aku dan cerita something yang aku tak nak tahu pun pasal kawan aku. Sehinggalah terterbitnya entri yang lepas. (Trivia behind the entry “Please keep it privacy..“)
Aku takut. Jadi untuk dalam dua tiga hari kitaorang agak kekok untuk bertegur sapa macam biasa. Aku takut dia marah aku sebab mendengar segala cerita karut bos dia. Dan dia pun sehabis mungkin seperti elak dari aku. Dan aku tak tahu kenapa semacam fobia pada kehilangan itu seakan kembali. Yang menjadi alasan untuk aku tidak kenal orang…kenal hanya untuk ditinggalkan apa guna? Detak aku..
Jadinya, hari-hari berlalu dengan bisunya. Luarannya, aku memang macam acah-acah ‘hati ais’ lah. Tak kisah pun kalau dia tak tegur ke apa an, tapi…deep down inside my heart…seeing her silent like that…aku jadi sedih….aku rasa aku memang tak patut jadi kawan sesiapa sebab aku tak layak ada kawan. That’s why I always keep myself distance from the people. Because knowing them will hurt me more….
Tapi, aku tak boleh biarkan benda ni jadi satu penyesalan pada masa hadapan. Aku cuba beranikan diri untuk tegur dia macam biasa. And I really took my own advice! Spit it out to the right people! And you know what happen after that? I burst into tears! Macam kelakar pulak…mungkin sebab mood nak menangis kot time tu. Bukan meraung tapi cukup dalam sehingga terasa sedih dia…rasa macam ada belati dalam hati ni…
Dan dia cuma jawab; sudah biasa dimaki hamun oleh bos dia. God! Why are you soo kind to your bos even she……
When I spit the right words out to the right people, sebenarnya aku berjaya tumpaskan ego. Itu yang membebankan aku selama ni. Dan, benarlah kata orang…

dalam perkenalan dua manusia…jika berlaku salah faham, salah seorang harus menundukkan egonya. Tak kiralah antara dua orang sahabat, kenalan, majikan dan pekerja atau perkahwinan….

Apa yang berlaku lepas tu, kita akan dapat kepuasan! Kepuasan sebab dapat kekalkan hubungan tu seperti adanya bahkan lebih kuat lagi. Puas sebab kita bukan lagi dikawal oleh ego….sumpah aku tak pernah rasa takut dan sedih untuk kehilangan macam ni. Sebab aku percaya yang aku ada athazagoraphobia…(what the mind can believe the heart can achive! bravo man! bravo!)
Nextweek her birthday. We all have plan to throw a party for her. Sebab dia terlalu muda untuk menanggung semua rasa tu tanpa sebarang peluang untuk gembira. 
Dear Y, may you find the happiness that you looking for.
p/s: she is the first Chinese friend I’ve ever had. And looking at her life, reminded me the mandarin drama on tv 2. 
##
Summary of the entry:
– all of us may have the athazagoraphobia
– everyone can be happy if they choose forgiven over ego
– spit it out to the right person at the right time
– be kind. always…no matter what status you hold

I might be the master of ignorant once, but it doesn’t make my life happy. It’s true to ignore what other peoples think about us, but if it’s related to the person that had made your life happy, then you will regret for not spit it over…

freedom, free

*berbalik pada entri lepas, aku still apply cara satu untuk rekod aktiviti dalam hidup aku. Since, blog adalah yang paling rapat dengan aku..here we go…and rarely I used the number 3. huhuhuhu trust me, it feel really great!

Keep reading on

Any thought?

0 thoughts on “When I spit it out….”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Thank  
you
 for reading