Podcast trivia #1: Pilot

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest

Salam kabare kalian semua pembaca budiman yang sudi menjengah laman sofieadie! Selamat datang ke section baru bagi blog ini iaitu Podcasting. Korang dah dengar belum episod sulong Orang?

Untuk yang baru saja mendengar, terima kasih Orang ucapkan. Dan bagi mereka yang takde platform untuk dengar, jangan risau, aku akan up juga rakaman audio podcast itu didalam blog ini. Sambil-sambil tu, mehlah kita korek sedikit trivia mengenai episod sulong (secara rasmi) ini buat julung kalinya….

Trivia rakaman #1: Pilot

  • Ia adalah revamp dari episod trial setahun yang lepas
    • Musim percubaan itu didengar oleh dua orang kawan baik aku iaitu, Major.A (bukan nama sebenar) dan juga Tikin (bukan juga nama sebenar).
    • Musim percubaan itu telah memiliki 7 episod sebelum pelancaran rasmi 1 Muharram 1441H.
      • Pilot
      • Sebuah Permulaan
      • Monolog: Kalam Bermadah
      • Short update versi Ramadhan
      • Hilang
      • Sapaan yang sementara
  • Diolah pada Hari Raya Haji 1440H
  • Asalanya hanya berdurasi 5 minit, tapi disebabkan penambahan idea elemen ilmiah yang berkualiti seperti sokongan hadis, maka jadilah ia 8:47

Peristiwa yang membuatkan Orang lebih yakin untuk buat podcast adalah:-

  • Inspirasi dari podcast kegemaran dari negara jiran : ‘Menjadi Manusia’ dan ‘Sembang Kencang’ oleh Ha’iz
    • Dari situ aku tahu Anchor.fm memudahkan penerbitan dunia podcast tanpa memerlukan bajet yang besar.
  • Sokongan dari Major.A dan selepas berjam-jam kitaorang berfalsafah bergabung imaginasi membuatkan Orang meneruskannya secara rasmi
  • Bagi melunaskan impian nak jadi penyampai radio yang dah 7 tahun tertunggak…
  • Medium yang paling senang untuk berkongsi idea

Overview Podcast Orang

  • Rangka bagi pelan podcast ini adalah bermusim.
  • Musim Pertama ini berjudul: Cuba, Jatuh dan Bangkit
  • Setiap Musim itu akan mempunyai 12 episod*.
  • Dimana 12 episod itu akan diselangi dengan pelbagai pengisian seperti:-
    • Deklamasi penulisan
    • Bersembang dalam Bahasa Sarawak*
    • Dan masih dalam pembikinan….
  • Musim-musim yang akan datang akan diupdate dari semasa ke semasa. InsyaAllah.

Masih banyak lagi yang perlu diperbaiki dan dipelajari, namalah ‘Cuba, Jatuh dan Bangkit’. Selagi punya akal waras, kita masih mampu menjadi lebih kreatif kerana…sebaik-baik umat adalah Umat Nabi Muhammad. Jadi, gunakan ia sebaik mungkin dan yakin there’s always room for improvement….

Konklusi ringkasnya:

  • Episod baru akan diterbitkan pada setiap hari Ahad
  • Musim pertama berjudul ‘Cuba, Jatuh dan Bangkit’.
    • #1: Pilot(Published on 1 Sept)
    • #2: Genre (Coming soon on 8 Sept)
    • #3: Takluk (Coming soon on 15 Sept)
    • #4: Tulis (Coming soon on 29 Sept)
    • #5 – #12: Masih dalam garapan idea

Buat masa sekarang aku masih lagi di fasa percubaan, jadi jika korang ada sebarang idea, komen, cadangan, dan apa jua perkongsian yang membina, aku sangatlah mengalu-alukannya.

Anda sedang mendengar Orang, #theuprsingofnonsenese

To the end, moga Husnul Khatimah adios amigos zaijian ila liqa’ wa maa’ salamah….

….

*masih dalam penilaian

Keep reading on

Geomatik di UiTM Arau

Assalamualaikum and hello there! Kalau korang pernah baca mana-mana entri berkaitan dengan geomatik dari blog …

Sejarah Bahagia….

Siapa aku untuk berhujah tentang sejarah? Siapa aku untuk mengupas erti bahagia? Siapa aku? Ah….. …

Bila adik-beradik kau ada calon….

  (aku harap yang ada related family dengan aku tak baca…hahahahah *gelak jahat*)  Dalam reramai …

Is it Merdeka yet?

Holla there my old friends! It’s been a centuries I didn’t came here. See, piuh! …

Bangkai

Terlalu banyak cerita, sehingga menjadi rahsia antara kita dan Dia. Ada setengahnya sudah berulat, bernanah, …

Penat huh??

“ASSALAMUALAIKUM” Penat dah! (Sambil mengadap SimFreeplay yang tak sudah mintak dijaga…) Penat? Entahla… Mana nak …

Any thought?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *