Lilin yang tiada kaitan

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest

Salam kabare dan salam maulidur Rasul bagi tahun 1441H. Dah lama rasa biarkan laman ini bersawang. Yeah, namalah laman sesawang, so biarkanlah ia bersawang sewenangnya. Hahahah

Holla gais? Pe cer pa habaq, lama tak dengar cerita. Ke aku yang makin tenggelam dalam lautan Pasifik ni? Hari ni tak dapat nak record podcast lagi, pasai suara tadak. Huhuhu…dah lama dah tak merasa hilang suara macam ni,…ala-ala seksi gitu. Karang bahaya pulak tak dengar langsung. Kalau dah okay esok, kita terus lah merekod ya…InsyaAllah.

Dengan bertemakan lagu dari dak Jonas Brothers, aku mulakan penulisan;

Aku tengah serabut serabai macam ni, mulalah nak merapu meraban. Maklumlah dah hampir suku tahun aku tak menulis ala-ala klasik deep sesat ke lohong tiada berorang. Kadang, aku sendiri rindu nak menulis benda macam tu. Malangnya, ia hanya menjelma saat aku terjatuh….kebahagiaan tika jatuh itu kitakan sentiasa dikelilingi ilham. Dan kebahagian tika gembira itu, kita lupa pada kesedihan….

Yang mana aku pilih?

Untuk kreatif dalam kesedihan atau untuk bahagia dalam ketandusan ilham?

Jujur cakap, aku suka pilih sedih, Sedih mengkayakan jiwa serta ilham. Tapi bahagia? Bahagia buat kita menghayati setiap kehidupan dengan senyuman. Seperti lilin yang wujud ketika black-out. Tapi bila cerah, tiada orang akan pandang dan kisah dengan kewujudan sang lilin.

Hurm….i’m only human….

Consistent is the key. Bermanfaat atau tidak itu terpulang pada jiwa yang menyediakan juadah. Sama seperti kita punya restoran, hari ni jiwa kita rasa seronok, jadi pelbagai juadah kita pinta sang tukang masak sediakan. Tapi, bila jiwa kita suram, jangankan sambal belacan, bidai kedai pun terasa berat mahu dibukakan…

Tapi, tak boleh. Jiwa suka tak suka, sedap tak sedap, janji kita terusan buka kedai. Kita terusan produce lilin walau kita tahu takde orang akan kisah dengan lilin yang terperuk dalam laci dapur tadi.

Lilinkah aku? Lakukah restoran aku kalau hari-hari aku buka dengan misi untuk menjadi restoran paling mashyur di abad-22?

Walau peminat makanan pelik-pelik itu hanya sekerat dua? Lakukah juadah idea lilinnya tadi?

Argh!!!

Serabut!

Aku tak tahu apa tujuan penulisan itu disemadikan disini. Adakah untuk orang baca atau untuk mengingati betapa sesatnya jiwa ini kala dia ketandusan idea….atau….sekadar menghiasai laman sesawang seperti sawang di Gua Kelam.

Tuhan, aku rindu Arau…rindu tahun 2013…rindu nak lepak dekat Academic Height. Rindu nak pakai tudung bulat, rindu nak jalan-jalan keliling Arau dengan basikal….tapi itu semua tinggal memori…tak sangka dah jauh kebelakang….

Hari ini yang ku sangka panjang rupanya sekadar kerdipan mata….

Dahlah, banyak sangat merepek. Kau pun satu, dah tahu rindu, pergi je lah jenguk sana. Arau I’m coming home!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bersama buddies sambil lepak tengok sunset di Academic Height

Keep reading on

Geomatik: Kehendak atau Tiada Pilihan?

Pengalaman ni aku nak share kepada semua yang telah, akan, bakal bergelar salah seorang dari …

Welcome to UiTM Shah Alam!

Holla there! Seperti yang sedia tahu, aku telah pun tukar kos dari Geomatik kepada Pengurusan …

February Rant in one post

Orang kata, kalau kita ada idea, kita tak boleh perapkan dia dalam memori dengan niat akan …

Starting my hashtag!

Holla there! How are you? Hopefully, everything is beyond expectation. Bagi sesiapa yang telah follow …

Untuk Dia, Biru Kelabu

Salam Ramadhan Kareem buat semua warga pembaca dan penjengah yang setia meng-usha blog yang suam-suam …

Sains Geomatik: Sem 2

Forum bersama Ally Iskandar  Subjek semester dua: English Islamic thought and civilization Kokurikulum Calculus 1 …

Any thought?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top