PODCAST TRIVIA #3: TAKLUK

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest

Salam sejahtera buat kalian semua yang masih sedia menjengah ke laman sofieadie.com. Apa cer ni? apa cer sebenarnya kau lambat publish episod ketiga ni?

3 hari!

3 hari kau postponed episod ni sofie. Kau dah kenapa? Orang naik angin gila bila dia dapat tahu kau dah tak konsisten dengan perancangan 4 bulan menuju tahun 2020.

Trivia rakaman #3: Takluk

  • Hectic!
    • Penat gila gila gila gila sebab jadual hidup  yang terlalu pack!
    • Walau weekend tu dipanjang tiga empat hari sekalipun, aku memang tadak masa rilek-rilek dah…
  • Why?
    • Demi nak tahu macam mana flow penulisan skrip teater, maka aku telah mendaftarkan diri untuk menyertai writing workshop by Anomalist Production
    • Then, macam biasa, sisi hidup adhoc part-time tu masih lagi melekat.
      • bila-bila dipanggil untuk bekerja tu, aku kenalah datang…
  • Mental breakdown!
    • Entah. Kadang, dalam sebulan tu aku MESTI alami situasi macam ni.
    • Ni kira sekejap lah tak sampai makan masa berminggu atau berbulan….
    • Cara rawat mental yang berselirat ni, aku cubalah untuk tidak terlalu pressure diri sendiri
    • Jawapan paling senang untuk Lari dari lingkup yang haywired tu, adalah tidur
    • So, yeah…demi tidur dan luruskan objektif hidup yang kalau ‘tak di revise akan semakin bengkok’, maka aku tangguhkan operasi merekod episod ni…
  • Normal aku set waktu merekod adalah 0200-0400
    • Jadi aku kena tidur pukul 9 malam dan bangkit pada pukul 2 pagi tu untuk dapatkan vibe rekod yang tenang.
    • Episod ni direkod selepas waktu subuh, sebelum aku pergi intern
    • Jadi ada kemungkinan bunyinya agak bising dari biasa
  • Untuk episod special, aku setkan durasi 15 minit.
  • Normal episod hanya berdurasi 8-10 minit.
  • Originalnya, episod ni direkod selama 23 minit secara spontan tanpa skrip yang detail
  • Antara episod yang makan masa yang paling lama pada fasa post-production. Iaitu selama 5 jam.
  • Kalau korang perasan, episod ni ada ralat pada contoh.
    • Part cerita Toy Story. Sepatutnya, ia adalah Toy Story 4, bukan Toy Story 3. (Forgive all of my nonsense….)
    • Ada satu part bunyi alarm yang menunjukkan jam sudah pukul 0635 pagi.
      • Menandakan waktu untuk bersiap ke tempat praktikal.
  • Takluk adalah episod yang berat.
    • Sebabnya:-
      • Ia harus dipraktis sebelum disampaikan pada khalayak.
      • Sebelum suruh orang minum duduk, kita kena minum duduk selama 21 hari dahulu. Dan jadikan ia suatu habit sampai kita berasa kekok untuk minum berdiri dan berjalan
  • Awalnya, aku nak guna ayat baldatun toyyibatun wa rabbun ghafur’
    • Hujah mengenai suatu isu yang lagi berat dari yang sedia ada ni
    • Isu tu perlukan kajian yang rapi, aku tak boleh spontan je kongsi.
    • Maka, aku tukar ke isu yang lebih ringan sikit.
  • Banyak part yang aku terpaksa delete, seperti:-
    • Selain dari kata ‘beliang’ aku juga ada ceritakan kata ‘kempang’.
    • Cerita orang yang paling banyak dikenakan hukum bila dia langsung tak buat apa-apa.
    • Dan….hujahan penaklukan anasir luar, bila kita lalai mengawal hijab wakanda kita
  • Lastly, ianya susah sebab aku DAH LAMA GILA tak cakap bahasa sarawak  dalam tempoh sebegini lama selepas 14 tahun

Ya, SARAWAK is stand for; Sayang Awak Rindu Awak Walau Awak Kemana.

Oh ya, bermula episod seterusnya, aku akan mula publish pada setiap hari Isnin.

Since weekend tak sebegitu mengizinkan untuk aku aktif publish pada hari Ahad. Plus, hari Ahad juga, aku cuba jadikan ia sebagai hari tanpa soc-med.

Akhir kalam, semoga korang dapat belajar perkara baru sepanjang aku mulakan perkongsian melalui dunia podcast. Bersamalah kita mendidik diri dalam menjadi seorang Mu’min yang Haq. InsyaAllah.

To the end moga husnul khatimah!

Keep reading on

When I spit it out….

Bila kita dapat meluahkan segala rasa berbuku pada orang yang sepatutnya, ada satu benda yang …

Serlahkan Gaya Pemakaian Flare Dress

Masa kecil dulu, semua jenis dress akan digelar sebagai gaun. Bila dah besar baru tau, …

PRIVACY IS THE TOP CONCERN ABOUT WEARABLES DEVICES

Wearable devices have gained great popularity in the health and sports sectors. The technology has …

End-Year Blog Missions

Selepas beberapa tahun membuat research, naluri aku kuat mengatakan tahun ini adalah tahun pembuktian yang aku …

The Other Side of Bazaar

Assalamualaikum! Kabare kalian semua? Alhamdulillah sihat seiring dengan berlalunya Ramadhan. Harapnya semua begitulah…Pergh! Seminggu zebby-zebby …

You’re invited to ZCOOP Magazine!

Kebelakangan ni kalau korang perasan, terlalu banyak peluang dibuka kepada blogger. SushiVid, review barang, review …

Any thought?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top