THE AMERZING BLOGSLIST: “The Rainbow Bridge”

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest

Kindness is the most amazing and powerful weapon…

And I don’t know if this quote has any relation to the whole entry…πŸ˜… It just comes out nowhere, maybe coz the word AMAZING or AMERZING… 

amerzing, segment
Do click banner to join!

This Amerzing guy is really Amazing! To tell you the truth, his writing almost like Anwar Hadi’s blog. But in a minimalist way…His blog very clean, friendly and the more I explore the more I want to spend my time to read the whole entry. Seriously bro, lu dah ada fan…

Since the amazing male blogger is hard to find, I really recommend you to put his blog on your blog list. Don’t worry I already did that…it’s about the time to blog walking. 

Allow me to stole your time to read my amazing experience for almost 25 years old lives.

The story begin when my dad told me to pack my bag because his going to send me to Kelantan. And I was like, “Kelantan? Why? What I’m going to do there?”

And my father said, ” You going to study there”

At that time, according to my plan, I should take the SPM as a private candidate. I’m going to self-study before I took that exam. I’m going to my favorite college and take my favorite course. I want to be a hotel manager.

Since I’ll be sent to Kelantan, I have to forget my normal life track as well as my dream. I can’t be what I want. I need to be the person my parent wanted me to be. I’m 18 and going to take the PMR at the place I’ve never been before. I’m far from my life track. Leave behind than the others.

Mesti korang pelikkan, apasal umur 18 baru nak ambik PMR? Apa ke aku tak sekolah ke sebelum ni, kenapa aku perlu ambik SPM as private candidate? Kenapa aku lambat sangat dari orang lain?

Ini adalah soalan common sekali yang aku akan dapat selepas sepurnama orang kenal. Yelah, nak tanya awal-awal, mungkin mereka takut. Jadi, bila dah lama kenal, barulah mereka akan tanya perihal ini. Dan jawapan aku takkan pernah berubah. Rasa macam aku patut record jawapan ni. Hahahahah

“Dulu, sekolah yang aku sekolah tu dia tak de subjek akademik. Dia ada subjek dinniah je. Kalau ada akademik pun sekadar pengetahuan am saja. Masa umur aku dah 17 baru parent aku sedar akan kepentingan akademik dalam menghadapi cabaran globalisasi. Iya, dinniah itu makanan jiwa, tapi kita tak boleh nak tolak sekular. Kena seimbang. Salah satu subjek uji kajinya dalam situasi ini adalah,…aku. “

Secara jujurnya, walau umur 18, baru nak ambik PMR…satu haprak benda tu aku tak tahu. Masa tu tahun 2010. Aku masuk sekolah bulan februari. Bulan 10 dah PMR. Total yang aku ada untuk skor PMR tinggal 7 bulan. Tambah tolak cuti bagai, memang dah tak cukup nafaslah nak cover semua.

Dipendekkan cerita, semasa result PMR keluar, aku termasuk dalam top 3 best student untuk peringkat PMR. Alhamdulillah…memang syukur giler. Aku tak percaya yang aku pernah lalui situasi tu. huhuhuhuhu**

Memandangkan sekolah tu takde aliran sains, maka aku terpaksa pindah sekolah. Sekolah baru tu pulak letaknya dekat tengah bandar. Disebabkan aku pun tak tahan panas punya pasal, maka pindahlah sekolah dekat kawasan pinggiran. Nasib baik masuk U tengah bandar ni ada air cond. Kalau tak, gamaknya kena pindah U jugaklah…hahahahaha

sofieadie.com
The amazing mates

Bila life-track kita bersimpang siur bahkan kontra dari orang lain, itu bermakna kita adalah seorang legenda. 

Dan sekarang, aku masih sematkan dalam diri walau aku tak dapat ambil course yang aku minat dan idamkan suatu tika dahulu, aku masih lagi punya jalan untuk realisasikan impian aku. We still have a rainbow bridge right?

Do share your amazing experience through this segment. 😎

##
**Ayah aku jenis yang susah nak cerita kejayaan anak-anak beliau depan kawan. Tapi, lepas aku dapat result PMR yang setara dengan pelajar yang belajar tiga tahun, aku tahulah yang beliau memang bangga…cuma beliau terkilan kenapa aku tak nak sambung STAM…huhuhuhu…**

Keep reading on

Any thought?

0 thoughts on “THE AMERZING BLOGSLIST: “The Rainbow Bridge””

  1. Hi, I'm here for the final judgement for the AMERZING Bloglist winners. Maybe you will be one of 'em. Wait for the announcement on this 3 June 2017. Cheers!!!

  2. wahhh… sy ada juga kwn mcm nie.. dulu tahun 1 dia sekelas dgn sy.. tp d'sbbkan di seumur abgg sy.. then hanya sebulan ja dia d kelas tue.. jump terus pi tahun 2.. then x lama lepas tue jump pi tahun 3 yg seumur dgn abgg sy.. mungkin sbb dia cepat belajar walaupun lambat masuk sekolah.. πŸ˜€

    Nice story..

  3. I thought my life ends when I had to follow my dad's decision in furthering my studies after spm but somehow I managed to get what I want.. But I'm impressed when you managed to stick with your dad's route (walaupun ade lawan yg stam tu.. haha) Seems like we've the similar parents after all..

  4. Haaa, lepas ni nina kena tanyalah…kotlah ada yang tak sama…
    orang macam tu kadang dia nampak je boleh adapt dengan situasi tu, tp susah sebenarnya…heheheheh

    Itulah nama dia rare..:D

  5. Aamin! May Allah bless you too!
    baru 10% dari true event amer…Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan Dia..
    #legendtobe kan….hahahhahahjalan kena lain.. ^_^

  6. Allahu… saya dah baca banyak cerita orang tapi bukan yang macam ni. Saya tak tahu nak cakap macam mana, tapi saya sangat inspired dengan cerita Sofie. Rasa dia macam… wow biar betul. You're an idol. You show me that, tak semua yang kita rancang akan jalan macam kita nak. Thanks again for joining. May Allah bless you. πŸ™‚

  7. Wowww! amazing betul zaman sekolah Sofie ni! πŸ˜€ I always wonder, memang zaman skolah kena sama umur ke semua org kat satu2 darjah tu huhu. Tak terfikir pulak nak tanya parents, dua2 kerja cikgu. Tapi jarang jugak nampak org berbeza umur

    hanisamanina.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *