H.I.N.A

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest

Dah lama tak update cerita yang boleh bawak orang tenggelam hingga ke dasar Lowest Astronomical Chart. Bukan lagi setakat Mean Sea Level. Tiada lagi assumption dari mata kasar….

Apa khabar kalian budiman yang telah hilang dari dunia yang dulunya kita suka bersama? Masih lincahkah jemari kalian menaip setiap bait cerita hidup kalian? Walau sekadar picisan tapi cukup buat si pembaca menyimpulkan sebaris senyuman dan geleng kepala.

‘Alahai, kelakarnya hidup ni. Ada-ada saja karenah dan ragaman.’

hina, zone

H.

Hannan namanya. Dia hidup sebab Tuhan yang wujudkan dia. Hati itu telah berdetak sejak dia lahir. Tapi warnanya tidak selalu merah seperti buku biologi selalu gambarkan. Kejap dia hitam, kejap pudar kekuningan.

Hannan tidak banyak berdalih bila diperintah. Cuma sikapnya yang tidak tetap seperti lalang itu merungsingkan Iman…ya Iman.

I.

Iman. Pendek saja namanya. Tapi selalu ada timangan. Sekejap taqlid, sekejap awam. Sekejap naik sekejap turun. Hannan pernah cerita padanya untuk menukar timangan nama Iman dari Taqlid ke Haqiqat. Bila? Iman pun tidak tahu. Katanya bergantung pada Hannan. Hannan peneman dia berjalan. Tidak pernah lekang dari berdua.

Iman pelik. Kenapa Hannan sering menarik dia ke cerun itu? Cerun yang jika dipandang bawah tiada kenampakkan suatu jamadat pun yang wujud. Yang kedengaran puing-puing nyaring. Sayu hembusannya.

N.

Nafisah. Dia punya personaliti saja ada tujuh. Orang selalu kata dia tidak stabil. Sekejap dia baik, sekejap dia pemarah, bengis bagai dirasuk sang iblis. Jarang lihat Nafisah senyum sempurna. Paling tidak dia hanya tenang sendirian.

Mungkin sebab itu Iman dan Hannan jarang berkawan dengannya. Nafisah termenung. Kadang dia menyoal, kenapa dia wujud dicipta kalau sekadar untuk dicerca?

A.

Aqilah.

‘Nafisah, kita semua ni wujud sebab menyempurnakan syarat Orang itu hidup. Tanpa Nafisah, Orangkan kelaparan. Tanpa Nafisah, Orangkan kebosanan. Sebab Nafisah elemen keterujaan Orang.’

Begitulah Aqilah. Dia positif. Macam Molang. Adakala, dia pesimis seperti pisau. Iman sendiri tewas dek kerana hirisannya yang tajam. Hannan tak usah dicakaplah berapa juta kali sudah terluka dek kerana penjara ciptaan Aqilah.

Bagusnya Aqilah ini, dia senang mendengar hujah dari Iman. Apa yang Iman kata, cepat saja sejuk. Biarpun yang menggelegak itu Nafisah.

H.I.N.A = MANUSIA

‘Nasaya itu kata asal bagi manusia. Maksudnya pelupa.’

Hannan diam. Patutlah Aqilah selalu lupa dengan apa dia belajar.

‘Ilmu fi sadr’ la fil kutb’

Tapi kenapa Hannan pun susah benar untuk ingat apa yang Orang belajar? Mungkin sebab Hannan masih tidak menjaga ‘warna’nya?

Yang nyata Iman tahu kelemahannya. Iman tahu bagaimana cara untuk menyatukan mereka. Sebab Iman adalah ketua dalam mengislamkan mereka. Iman yang pegang Hannan, Aqilah dan Nafisah. Iman yang akan mendorong mereka untuk percaya pada qada’ dan qadar.

###

H.I.N.A
Hina rasanya bila diakronimkan penyatuan eleman kewujudan manusia.
Iya, kalian pening, Kalian pusing. Tapi mereka tetap wujud dalam diri kalian. Pusinglah 360 darjah sekalipun, mereka tetap bersatu dalam jasad kita.

Namanya, Hati, Iman, Nafsu dan Akal….

Mereka penggerak tentera fizikal. Mastermind yang sering bergolak takhta. Merebut kawalan dalam kepala. Atau hati? Boleh jadi jua minda. Tiada beza.

Yang kita mahu lihat H.I.N.A. itukan membawa kita ke husnul khatimah.

Keep reading on

Perbezaan antara Geomatik Tulen, GIS dan Sumber Alam.

Holla there! First of all, aku nak ucapkan terima kasih kepada beberapa orang yang sudi …

Tepi Jalan

Siapa tak pernah lalu di tepi jalan? Bahkan jadi wajib untuk kita jalan dan menjadi …

Farewell October!

Aku tahu, orang dah mula tertanya…mana aku yang dulu? aku yang suka berhujah tentang hidup, …

Pilihan yang sukar!

Holla! Malam ni aku nak celoteh pasal kerisauan yang melanda sejak akhir tahun ni. Antaranya: …

Hidup seorang ambivert

Dear readers, Hari ini aku telah selamat keluar dari Gua Wakanda Mahismati (gelaran bagi rumah …

The Cloud Song, just for you…

Aku ada satu lagu. Lagu tu first time aku dengar dalam aeon. Yah, kadang aeon …

Any thought?

0 thoughts on “H.I.N.A”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *