Tragedi Zuhal

Memang betullah kan semua orang akan tinggalkan kau. Tak kira cepat atau perlahan, penghujung hidup kelak, kau memang bersemadi sendirian.

“Aku rasa macam nak join kelas pengurusan jenazah…” Air dihirup sambil mata ditala pada kereta yang keluar masuk simpang kedai yang menjadi port mereka lepak.

“Asal kau cakap macam tu? ”

“At least aku dah ada komuniti yang dapat jaga jasad aku selepas mati… ”

Perbualan mereka dibiar sepi.

Galau. Ya galau benar jiwa dia malam itu. Keliru antara mahu menjadi penyu atau landak atau harimau putih atau arghhhhhh!!!!!!

“Boleh tak kita letak guideline sepanjang jadi kawan?” gelaknya berseloroh. Walau itulah hakikat yang dia cuba jernihkan sejak dua menjak ini.

“Asal nak kena ada guideline bagai ni? Memang kena ada ke macam mana? ”

“Ya. Untuk berkawan dengan aku memang banyak guideline dia. You know, at least lepas aku bagitahu ni, aku boleh terus lesap sebelum kau tinggalkan aku…. ”

Senyap sepi lagi.

“Macam lagu ‘Takeaway’….” sambungnya.

Before I love you (nah, nah, nah)
I’m gonna leave you (nah, nah, nah)
Before I’m someone you leave behind
I’ll break your heart so you don’t break mine.

“Owhhhh… ”

“So, kau masih nak kawan dengan aku ke?” dia pandang planet yang pernah dipuja  bertahun lalu. Jauh ke angkasa raya.

……

…..

“Oh come on, cakaplah something weh!” gelaknya gemuruh.

“Aku okay je. Cumanya aku tak rasa kau kenal sisi aku yang lagi satu. Mungkin kau nampak aku yang ini, dan bila kau kenal aku yang satu itu, aku akan vanish… ”

Dia hanya diam. Bukan setiap manusia itu pastu punya dua versi?

“Aku tak kisah past or future kau macam mana, as long as aku ada present kau. Ia dah cukup memadai.”

Perbualan itu terusan terngiang. Bermain dalam benak hingga dia cipta satu dimensi dimana Zuhal yang sepatutnya berjuta jarak itu, kini wujud di depan mata.

Dan tanpa mereka sedar, pertembungan antara keternampakkan Zuhal dan Pluto itu adalah diluar kawalan bima sakti. Dalam masa yang sebegitu singkat, kini mereka hanya tinggal satu tragedi.

Tragedi Zuhal.

Saturn Tragedy, kalau dalam bahasa omputihnya.

Kau buat athazagoraphia dan gamophobianya terusan meningkat hingga menjerut diri. Dia takut segaaaalaaanya yang berkaitan dengan dua ini. Hingga dia terpaksa pilih untuk buang satu demi satu watak yang menghiasi laman ceritanya  dulu.

Told ya, don’t get to close it’s dark inside….

“Kenapa kau left group? ”

“Aku just nak decluttering buat sementara waktu… ”

I’m freaking tired of this battle. Walau berjuta kali aku janji yang pertarungan itu milik aku… Tapi, dia tetap menguasai.

Dia.

Dia yang takut pada yang bernama kehilangan dan komitmen perhubungan.

Dia yang serik pada sebuah perkenalan jika hujungnya ditinggalkan.

Dia yang…. Sentiasa menjadi Pluto yang memuja Zuhal walau tiada kebarangkalian untuk kenampakkan semula.

Dia… Dia sudah menjajah nakhodanya sehingga siapapun membaling pelampung untuk selamatkan dia, dia pilih untuk berenang lebih dalam.

Sebab aku tak layak.

I’m not worth any breath of knowing.

Tiada guna selamatkan jiwa yang tidak mahu untuk diselamatkan.

Ibarat tabur gula dilaut masin.

Dan Tragedi Zuhal itu terkambus dalam timbunan batuan yang tiada siapakan mahu gali. Malah, tiada siapa pun tahu batuan Zuhal wujud dimuka bumi.

Please, don’t let us go. Harapnya.

You taught me the courage of stars before you left
How light carries on endlessly, even after death
With shortness of breath, you explained the infinite
How rare and beautiful it is to even exist
I couldn’t help but ask
For you to say it all again

I tried to write it down
But I could never find a pen

I’d give anything to hear
You say it one more time
That the universe was made
Just to be seen by my eyes

Tapi kita, sudah hilang di kosmos yang tiada orang buat julung kalinya….

Kau kan terusan menjadi Zuhal yang dia puja dari jarak 149.6juta km…..

Because our heart doesn’t have any spare part my man. Once broken, consider museum….. – Sofie 070220

Kongsi 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terima Kasih Daun Keladi! 

Scroll to Top