Jom meriahkan Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018!

September 06, 2018

Holla dearest reader!
Kabare kalian semua? Alhamdulillah dipertemukan dengan 3/4 dari tahun 2018. Sedar-sedar dah September. Sedar-sedar dah masuk semester baru. Sedar-sedar musim Traveloka buat Sale-abration. Dengar khabarnya dah macam Matta Fair 2018 meriah dia. Eh, eh…dah apa kaitan Traveloka ni? Ha, untuk korang yang avid traveller mesti alert kan dengan segala promotion travel dari semua pelusuk bumi ni. Mustahil tak tahu yang setiap tahun Traveloka akan buat sale.

travel,

Nak dijadikan cerita, minggu lepas aku balik Sarawak. Biasalah, bila balik musim cuti raya haji ni, tiketnya agak sedikit mahal. Nak-nak kalau beli last minit. Because we’re not purchased it by used Traveloka. Maybe! Lepas insiden yang sedemikian, laju je semak harga tiket flight untuk balik tahun depan dekat Traveloka.

Tapi memang betullah, ayah sendiri pun kata kalau book tiket ke, hotel ke…gunalah Traveloka. Dia rajin kasi promotion (kata seorang ayah yang agak cheapsket). So, sebagai seorang anak yang patuh ini (sambil buat gaya mata juling keatas dan tangan kedua belah dibahu) ikutlah pesanan ayah tadi.

Apa lagi….kata ayah emangnya benarin belaka! Dahlah ada tawaran kupon diskaun untuk pembelian serta merta. Offer kupon diskaun pulak tak alang-alang. Sebanyak 8% atau sehingga RM40 untuk penempahan tiket flight bagi promosi penerbangan. Part paling bestnya, no booking fees dari mana-mana syarikat penerbangan. No booking fees?? Are you kidding me?

traveloka, saleabration, matta fair, 2018

Meleleh bhai nak click tiket mana satu. Nak-nak pulak, boleh tempah sekarang tanpa kira masa terbang dan tempat yang nak dituju.

Tapi macam biasa, segala pembelian ni aku dah tak ambik port since jarang-jarang balik. Yang selalu jadi agent beli tiket ni adik aku yang duduk Kuching nu. Mana taknya, dia tu…asal ada cuti, mesti usha tiket nak balik. Lain pulak cerita adik aku yang duduk nogori sorang nu, kerjanya dok usha je tiket nak pergi overseas. Biar passport tak buat lagipun.

Tapi tulah orang kata, impian biar tinggi melangit. Belek hari-hari untuk jadikan pemangkin dan booster. Mana tahu, lama-lama mind board kita akan cuba usahakan untuk capai segala mimpi tu.  

Since sale traveloka ni ada tempoh, aku galakkan korang installlah apps traveloka kasi senang nak cuci mata tengok harga tiket flight. Lagi bagus dan cepat. Sale Traveloka ni akan bermula dari 4 September sampai 10 September 2018 (do mark your calender gais!!!). Bila-bila nak pergi; ON! No limit time! Cuma kena ingat, masa tempah je ada had. Yelah kalau takde had, takdelah namanya sale ye dak?

Traveloka, travel, promosi, pelancongan

Kalau betullah korang nak jadi kaki traveller bagi azam tahun ni or tahun depan or tahun 2020 or mana-mana tahun yang korang dah tetapkan, bagi aku…inilah peluang paling TORBAIK! Traveloka sale dia punya kaw-kaw dah sampai ke tahap giga petala ke-18! (since tahun ni tahun 2018) dan serupa Matta Fair 2018! (kata orang yang tak suka bersesak dan keramaian serta tak pernah jejak Matta Fair. Hahahaha)

Apa yang paling menarik Traveloka Sale ni, bila dia suka buat masa suku lagi tahun nak habis. Tapi betullah, bulan September kejap je, sedar tak sedar dah musim Christmas dan tahun baru. Nak harapkan masa cuti baru sibuk nak cari tiket, memang takdelah harga mampu milik. Unless duit tu 77 keturunan tak habis makan.

InsyaAllah tahun depan raya haji dekat Miri lagi. So aku dah pun belek harganya. Tinggal nak tunggu orang kasi nombor kad je nak purchased. Nak harapkan duit sendiri, gamaknya sampai kesudah kumpul pun tak cukup. So, sudilah sesiapa yang baik hati untuk menghulurkan bantuan kepada daku bagi membeli tiket ni.

Kalau ada rezeki teringin gak nak book-kan tiket sampai ke Berlin dan Taipei. Bilalah dapat pergi dengan amannya tanpa fikir masalah kos or cas penempahan? So, aku hanya mampu bookmark je mana-mana website yang ada offer kaw-kaw macam Traveloka ni.

Bagi korang yang dah lama menyimpan, menabung, melabur bagi tujuan pelancongan ni, aku rasa sekaranglah peluang dia. Kalau korang serius dengan impian yang dah lama terpendam tu, bolehlah check Traveloka Sale dan Matta Fair 2018. Book kasi lebam! Nak pergi bila, pilihlah musim yang korang suka. Kalau suka winter, pergilah time musim christmas. Kalau nak tengok bunga lelawa pergilah musim bunga. Tapi aku tak rasa ramai suka melancong time musim panas.

Melancong memang kena ada well-planned. Tapi lain orang lain cara dia. 
1) Ada setengah orang suka unexpected plan. 
2) Setengah orang pulak, dia nak detail. Kalau boleh kena specific jadual perjalanannya. 

So, korang yang mana satu??

Tak kiralah korang jatuh kategori yang mana, paling penting ushalah selalu Traveloka ni. Diorang rajin giler buat promotion. Karang terlepas peluang, mahu tunggu tahun depan pulak. Paling haru sekali, sampai ke sudah tak melancong…sebab asyik terlepas peluang, pastu duit tu ‘ter’-guna untuk perkara lain. Haaaa….

So, bagi tak maulah rasa menyesal time hari-hari senja kelak, aku galakkan korang explore dunia tu masa masih bertenaga.

InsyaAllah, doakan aku ada rezeki untuk ambik gambar seluruh pelosok dunia instead of gambar makanan. Mana tahu boleh buat hashtag baru ke an?

Happy vacation!

2 comments

  1. minggu ni rasanya sesuai kalau nak cari tiket ke deals menarik sebab tengah matta kan.. tapi ongkos je problem hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah pasal CT! geram pulak tengok deals dengan ongkos zero! haish!!!
      bilalah dapat main click-click je...huhuhuhu

      Delete

© SOFIE ADIE. Design by FCD.