Kenali Neuvoo.com

May 09, 2016


Holla there!
Baru-baru ni aku ada buat 'misi pencarian kerja' sementara tunggu degree. Biasanya aku cari kerja guna platform macam Mau Kerja dengan Job Street selain daripada jalan-jalan sekitar shopping mall untuk kerja part-time. Ini first time aku dengar pasal Neuvoo. Aku pun macam blur-blur je...Neuvoo? Apa tu? So, aku tak maulah kasi 'ke-blur-an' aku ni berlaku kepada korang pada masa akan datang. Terutama yang tengah buat job hunting sekarang. 

Apa itu Neuvoo?

My.Neuvoo.com is a free job search engine that indexes jobs directly from companies career websites, placement agencies and job boards, for free. We centralize all jobs available on the web to help people find new career opportunities, so we are much like the Google for jobs. 

Ooooo....baru tau kewujudan Neuvoo ni. Dan aku cubalah guna, sambil-sambil cari kerja kat tempat aku duduk sekarang, mana tau ada yang kena ke kan?

Beza Neuvoo dengan Mau Kerja dan Jobstreet adalah, Neuvoo bukan je offer 55,000 pekerjaan kat Malaysia tapi dekat negara lain pun ada. Misalnya US, UK, Australia, Singapore, Indonesia, India, Hong Kong, Vietnam and Taiwan. German pun ada kau!!! Oh, eksitednya aku!!! Tapi, hajat tu kena simpan dalam-dalam dulu. Habiskan belajar kat negeri sendiri, baru boleh settle down kat negara orang. InsyaAllah...

Continents, Flags, Silhouettes, Human, Population

5 Things you should know when looking for a job abroad 

Huh! This is reality huh? Memang kena fikir banyak perkara bila kita dah habis belajar. Masa belajar bukan lagi terikat dalam kelas. Sebab belajar takkan pernah habis sampai bila-bila pun. Kita yang tentukan. Nak kerja apa, kat mana, macam mana nak hidup, macam-macamlah! First thing first, bila nak cari kerja, kita kena tahu cara terbaik buat resume. So, How to draft the perfect resume?

Sebagai fresh graduate zaman serba canggih ni, cari kerja bukan lagi sekadar dalam surat khabar, sebab dunia kita semua dihujung jari. Macam mana nak cari kerja selepas tamat pengajian? Korang Google, confirm keluar macam-macam tips dari pelbagai website, personal blog dan lain-lain lagi. Biasanya misi cari kerja ni akan bermula masa semester akhir. Siapkan resume, buat research pasal tempat kerja yang kita akan mohon, dan yang paling penting sekali jangan pernah putus harapan.

Kita dah usaha, dapat tak dapat tu lain cerita. Tawakkal, doa jangan putus. Last sekali kita kena ingat, yang terbaik selalunya datang lambat...

Thanks for reading and Happy job hunting!

10 comments

  1. Moga misi mencari kerja berjaya ya...amin....in sha Allah ada rezeki banti..

    ReplyDelete
  2. haah lah. tak pernah dengar pasal neuvoocom. terima kasih sebab sudi sharing pasal ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? saya pun first time dengar, baru bljr cara guna dia...
      u're welcome :D

      Delete
  3. perkongsian yang baik sofie

    ReplyDelete
  4. best ni. boleh guna bila perlu nanti. hehe. thanks share :)

    ReplyDelete

© SOFIEADIE. Design by FCD.