Kenali Neuvoo.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
I heart Ramadhan 1440H
Peluang
Endgame dan Hantu Kabel
Move On zillion time
Too March stories
Self Care On A Budget
Holla there!
Baru-baru ni aku ada buat ‘misi pencarian kerja’ sementara tunggu degree. Biasanya aku cari kerja guna platform macam Mau Kerja dengan Job Street selain daripada jalan-jalan sekitar shopping mall untuk kerja part-time. Ini first time aku dengar pasal Neuvoo. Aku pun macam blur-blur je…Neuvoo? Apa tu? So, aku tak maulah kasi ‘ke-blur-an’ aku ni berlaku kepada korang pada masa akan datang. Terutama yang tengah buat job hunting sekarang. 
Apa itu Neuvoo?

My.Neuvoo.com is a free job search engine that indexes jobs directly from companies career websites, placement agencies and job boards, for free. We centralize all jobs available on the web to help people find new career opportunities, so we are much like the Google for jobs. 

Ooooo….baru tau kewujudan Neuvoo ni. Dan aku cubalah guna, sambil-sambil cari kerja kat tempat aku duduk sekarang, mana tau ada yang kena ke kan?

Beza Neuvoo dengan Mau Kerja dan Jobstreet adalah, Neuvoo bukan je offer 55,000 pekerjaan kat Malaysia tapi dekat negara lain pun ada. Misalnya US, UK, Australia, Singapore, Indonesia, India, Hong Kong, Vietnam and Taiwan. German pun ada kau!!! Oh, eksitednya aku!!! Tapi, hajat tu kena simpan dalam-dalam dulu. Habiskan belajar kat negeri sendiri, baru boleh settle down kat negara orang. InsyaAllah…
Continents, Flags, Silhouettes, Human, Population

5 Things you should know when looking for a job abroad 

Huh! This is reality huh? Memang kena fikir banyak perkara bila kita dah habis belajar. Masa belajar bukan lagi terikat dalam kelas. Sebab belajar takkan pernah habis sampai bila-bila pun. Kita yang tentukan. Nak kerja apa, kat mana, macam mana nak hidup, macam-macamlah! First thing first, bila nak cari kerja, kita kena tahu cara terbaik buat resume. So, How to draft the perfect resume?
Sebagai fresh graduate zaman serba canggih ni, cari kerja bukan lagi sekadar dalam surat khabar, sebab dunia kita semua dihujung jari. Macam mana nak cari kerja selepas tamat pengajian? Korang Google, confirm keluar macam-macam tips dari pelbagai website, personal blog dan lain-lain lagi. Biasanya misi cari kerja ni akan bermula masa semester akhir. Siapkan resume, buat research pasal tempat kerja yang kita akan mohon, dan yang paling penting sekali jangan pernah putus harapan.

Kita dah usaha, dapat tak dapat tu lain cerita. Tawakkal, doa jangan putus. Last sekali kita kena ingat, yang terbaik selalunya datang lambat

Thanks for reading and Happy job hunting!

Keep reading on

Any thought?

0 thoughts on “Kenali Neuvoo.com”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Thank  
you
 for reading