Kenali Neuvoo.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
Holla there!
Baru-baru ni aku ada buat ‘misi pencarian kerja’ sementara tunggu degree. Biasanya aku cari kerja guna platform macam Mau Kerja dengan Job Street selain daripada jalan-jalan sekitar shopping mall untuk kerja part-time. Ini first time aku dengar pasal Neuvoo. Aku pun macam blur-blur je…Neuvoo? Apa tu? So, aku tak maulah kasi ‘ke-blur-an’ aku ni berlaku kepada korang pada masa akan datang. Terutama yang tengah buat job hunting sekarang. 
Apa itu Neuvoo?

My.Neuvoo.com is a free job search engine that indexes jobs directly from companies career websites, placement agencies and job boards, for free. We centralize all jobs available on the web to help people find new career opportunities, so we are much like the Google for jobs. 

Ooooo….baru tau kewujudan Neuvoo ni. Dan aku cubalah guna, sambil-sambil cari kerja kat tempat aku duduk sekarang, mana tau ada yang kena ke kan?

Beza Neuvoo dengan Mau Kerja dan Jobstreet adalah, Neuvoo bukan je offer 55,000 pekerjaan kat Malaysia tapi dekat negara lain pun ada. Misalnya US, UK, Australia, Singapore, Indonesia, India, Hong Kong, Vietnam and Taiwan. German pun ada kau!!! Oh, eksitednya aku!!! Tapi, hajat tu kena simpan dalam-dalam dulu. Habiskan belajar kat negeri sendiri, baru boleh settle down kat negara orang. InsyaAllah…
Continents, Flags, Silhouettes, Human, Population

5 Things you should know when looking for a job abroad 

Huh! This is reality huh? Memang kena fikir banyak perkara bila kita dah habis belajar. Masa belajar bukan lagi terikat dalam kelas. Sebab belajar takkan pernah habis sampai bila-bila pun. Kita yang tentukan. Nak kerja apa, kat mana, macam mana nak hidup, macam-macamlah! First thing first, bila nak cari kerja, kita kena tahu cara terbaik buat resume. So, How to draft the perfect resume?
Sebagai fresh graduate zaman serba canggih ni, cari kerja bukan lagi sekadar dalam surat khabar, sebab dunia kita semua dihujung jari. Macam mana nak cari kerja selepas tamat pengajian? Korang Google, confirm keluar macam-macam tips dari pelbagai website, personal blog dan lain-lain lagi. Biasanya misi cari kerja ni akan bermula masa semester akhir. Siapkan resume, buat research pasal tempat kerja yang kita akan mohon, dan yang paling penting sekali jangan pernah putus harapan.

Kita dah usaha, dapat tak dapat tu lain cerita. Tawakkal, doa jangan putus. Last sekali kita kena ingat, yang terbaik selalunya datang lambat

Thanks for reading and Happy job hunting!

Keep reading on

Starting my hashtag!

Holla there! How are you? Hopefully, everything is beyond expectation. Bagi sesiapa yang telah follow …

Spare Part by Sean McNamara Film

“ASSALAMUALAIKUM” Spare Part movie adalah cerita yang terbaik untuk menaikkan balik semangat yang hilang. Alkisahnya …

Sejak Running Man wujud…

“ASSALAMUALAIKUM” Dinasihatkan penggemar ‘Running Man’ untuk tidak membaca entry ni. Tengah aku layan muzik video …

Music…describe everything…

Sepatutnya aku letak title post ni dengan tajuk: Jenis muzik yang aku akan dengar. Tapi, bila …

Last route to UiTM, Arau

Assalamualaikum! Well, hello there! Seperti yang sedia maklum, jumaat lepas aku telah pun tamat praktikal …

Aku dan Blogger #2

Holla! Kabare kalian semua…sihat? Blog kalian sihat seperti tuannya? Jika ya jawapan kalian, tahniah saya …

Any thought?

0 thoughts on “Kenali Neuvoo.com”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *