Captain Philips: Based on true story

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
Captain Philips adalah salah satu movie Tom Hanks yang bermain dengan perasaan penonton. Dalam cerita ni beliau pegang watak utama sebagai Captain Philips. Aku mati-mati ingat captain dalam army ke captain bagi pilot ke, rupanya captain kapal. Kapal kargo tu… 
Nama kapal tu adalah MV Maersk Alabama, tapi nama sekarang dia MV Maersk Andaman… Misi dia adalah menghantar bekalan makanan dan sewaktu dengannya dari Oman dengan melalui Gulf of Eden ke Mombassa Kenya. 
Apa yang bestnya tentang cerita ni adalah, dia based on true story daripada pengalaman penulis novel A captain’s Duty iaitu Richard Philips (Captain Philips yang sebenar). Dan lifeboat yang dinaiki oleh lanun masa culik Captain Philips sekarang ada dekat National Navy SEAL Museum

Debaran cerita ni bermula bila empat orang lanun siap dengan bersenjata berjaya memanjat kapal yang diketuai oleh Captain Philips. Masa lanun tengah sibuk menggeledah pergi kebahagian kawalan kapal, semua crew lain diminta menyorok dekat engine room. Pesanan dari Captain Philips kepada semua crew dia masa lanun berjaya ceroboh kapal diorang;

Remember, you know the ship, they don’t…stick together and it will be alright…


Lepas tu, lanun semakin agresif bila diorang dapat tau yang Captain Philips seolah main-main dengan dia. Masa pertukaran antara Captain Philips dengan ketua lanun, diorang lanun ni main kasar. Disitulah tragedi bermula… [The true tale of Captain Philips]

Sangat berinspirasi! Lagi-lagi melibatkan Navy SEAL. Elemen kerjasama, saling memahami dan patuh pada ketua sangat berperanan bila situasi cemas berlaku. Sebenarnya tension jugak dengan dak lanun ni. orang suruh settle cara baik, tak mau…pastu bila orang soh surrender pun degil jugak…haaa…baru tau…
Liputan akhbar tentang operasi menyelamat Captain Philips

Movie Captain Philips banyak dedahkan situasi kerja di laut. Mostly tempat dalam cerita ni adalah atas kapal dan laut. Maka aku sarankan kepada student geomass silalah tengok cerita ni sebabnya dia ada kaitan dengan hydrography, kerja offshore dan sewaktu dengannya. Real life situation gitu! Tak menyesal tengok walau cerita ni keluar pada tahun 2013.
Antara scene dalam cerita ni yang pernah dinaikkan oleh meme…
Lagi satu, kalau cerita tu ada lakonan Tom Hanks, janganlah korang sesekali menolak…sebab mostly lakonan beliau tak pernah mengecewakan. Professional giler nampak! No wonderlah mahal. 
Untuk bagi watak lanun tu nampak real, open audition telah dibuat dekat Minneapolis, Minnesota, tempat paling ramai orang Somalia. Memang real bhai!!!

Masa last cerita ni, aku tak tau kenapa rasa sedih giler…tak tau pasal pa sampaikan aku pun trauma bila tengok reaksi takutnya captain Philips. Mahu tak menangis…nyawa kat hujung tanduk je…
Overall aku rate 4.5/5. Nah trailer…


Kalau korang dah tengok cerita ni jangan lupa komen dan kongsi perasaan korang masa tengok movie ni…Memang terbaik!!!

Thanks for reading! 

p/s: peminat movie based on real experience… 🙂 tu yang suka bagi trivia dan fakta tu…hehehehheheh

Keep reading on

Rant on Matahari #2

Matahari… Masa aku sem dua, kitaorang ada field site astronomy. Masa tulah aku korbankan mata …

Sampai bila kawan?

Tarbiahkanlah hati ini bila ia mula menyimpang. Takut tidak berjumpa jalan ia hanyut ke sungai.. …

A Better Florist Malaysia : Stunning Florist Whom You’ll Love to Visit

With holidays and anniversaries happening ever so often in our lives, it’s undeniable that finding …

Diploma vs Degree Life

Hi there! Malam yang sepi lagi hening ditemani lagu-lagu yang mengimbau memori, aku dengan senang …

Captain Philips: Based on true story

Captain Philips adalah salah satu movie Tom Hanks yang bermain dengan perasaan penonton. Dalam cerita …

H.I.N.A

Dah lama tak update cerita yang boleh bawak orang tenggelam hingga ke dasar Lowest Astronomical …

Any thought?

0 thoughts on “Captain Philips: Based on true story”

  1. best tomo….sebab saya suka cerita cenggini plus tom hanks yang pegang watak utama dia… 😀
    dah dua kali tengok still suspen…huhuhuhuh

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *