Sains Geomatik: Sem 3

March 10, 2016


Antara subjek yang terlibat:
  • English for Academic Purpose
  • Islamic Property Management
  • Kokurikulum
  • Further Mathematics for Engineers
  • Engineering Surveying II
  • Cadastral Surveying II
  • Computer Application II
Huraian:
  • Untuk English sem ni, tugasan dia adalah 'term-paper'. Term Paper ni, kita kena cari satu topik atau isu yang menarik untuk diulaskan. Yang penting semua isu tu kena ada bahan bukti, rujukan atau yang seteru dengannya dan akan disertakan dalam 'term-paper' tersebut. Contoh rujukan tu boleh didapati samada dari internet, majalahsurat khabarjurnal atau sesi soal jawab. Apa yang paling penting, kita boleh garap isu tersebut dengan menarik. 
  • Untuk CTU262 (kod untuk islamic property management), ia ada tugasan khusus. Di mana pelajar akan ditugaskan untuk buat satu video tentang topik yang diberi oleh pensyarah. *tertakluk pada pensyarah tersebut*. Kiranya ada presentation video, slide dan handout dari setiap kumpulan.
  • Math Engins pula banyak kiraan matrik. Totally matrik. Sampai kadang boleh terkeliru nak guna formula mana satu, sebab nampak sama tapi sebenarnya bukan. Haa...kena berhati-hati ye...serius ni...
  • Engins II  pulak agak tough sikit dari yang pertama. Kerja LP pun agak mencabar dan dinasihatkan untuk beri kerjasama yang penuh masa buat LP dan juga report. Sebab ianya akan membantu kita untuk lebih faham dalam teori.
  • Topik utama dalam cadas II adalah kiraan dan perbazaan antara *CSR 2002 dan CSR 2009 (dalam BM KPUP'02 dan KPUP'09). *Cadastral Survey Regulations. Semuanya tentang third mark, baseline dan refixed. 
  • Untuk Comp. II pulak takde final. Tapi ada Lab test. Dua software yang akan digunakan adalah CDS dan juga AutoCAD. Semua basic kedua-dua software ni akan diuji dalam lab test. Maka, berhati-hatilah dan banyakkan praktis keduanya kalau kita rasa lemah untuk skor teori.
Pesanan:
Ramai pensyarah akan ingatkan; 
'student yang biasanya dekan untuk sem 1 dan 2 akan terkantoi masa sem 3, maka berhati-hatilah ya'. 
p/s: Mungkin ada perubahan dalam silibus atau kod subjek bagi mempertingkatkan kualiti pelajar. Segala kekurangan maklumat harap dimaafkan.

Thanks for reading!

6 comments

  1. Erkk..macam susah ja subjek ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdelah susah sangat diya...mcm lebih kurang archi gaklah tp lebih kepada base...
      betullah tu...huhuhuhuhu

      Delete
  2. Share pengalaman mcm ni penting dan bermanfaat gak Sofie!...info2 ngan huraian ni kira lebih dari cukup kot untuk panduan bakal siswa+zah yang nak pilih course!

    ReplyDelete
  3. For comp II, lab test cds and visual basic under code gls230

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh...code baru dah...tu lah..sekarang dah banyak improvement berbanding time saya dulu..

      Delete

© SOFIEADIE. Design by FCD.