Sains Geomatik: Sem 3

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest

Antara subjek yang terlibat:

  1. English for Academic Purpose
  2. Islamic Property Management
  3. Kokurikulum
  4. Further Mathematics for Engineers
  5. Engineering Surveying II
  6. Cadastral Surveying II
  7. Computer Application II

Huraian:

  • Untuk English sem ni, tugasan dia adalah ‘term-paper’. Term Paper ni, kita kena cari satu topik atau isu yang menarik untuk diulaskan. Yang penting semua isu tu kena ada bahan bukti, rujukan atau yang seteru dengannya dan akan disertakan dalam ‘term-paper’ tersebut. Contoh rujukan tu boleh didapati samada dari internet, majalahsurat khabarjurnal atau sesi soal jawab. Apa yang paling penting, kita boleh garap isu tersebut dengan menarik. 
  • Untuk CTU262 (kod untuk islamic property management), ia ada tugasan khusus. Di mana pelajar akan ditugaskan untuk buat satu video tentang topik yang diberi oleh pensyarah. *tertakluk pada pensyarah tersebut*. Kiranya ada presentation video, slide dan handout dari setiap kumpulan.
  • Math Engins pula banyak kiraan matrik. Totally matrik. Sampai kadang boleh terkeliru nak guna formula mana satu, sebab nampak sama tapi sebenarnya bukan. Haa…kena berhati-hati ye…serius ni…
  • Engins II  pulak agak tough sikit dari yang pertama. Kerja LP pun agak mencabar dan dinasihatkan untuk beri kerjasama yang penuh masa buat LP dan juga report. Sebab ianya akan membantu kita untuk lebih faham dalam teori.
  • Topik utama dalam cadas II adalah kiraan dan perbazaan antara *CSR 2002 dan CSR 2009 (dalam BM KPUP’02 dan KPUP’09). *Cadastral Survey Regulations. Semuanya tentang third mark, baseline dan refixed. 
  • Untuk Comp. II pulak takde final. Tapi ada Lab test. Dua software yang akan digunakan adalah CDS dan juga AutoCAD. Semua basic kedua-dua software ni akan diuji dalam lab test. Maka, berhati-hatilah dan banyakkan praktis keduanya kalau kita rasa lemah untuk skor teori.
Pesanan:
Ramai pensyarah akan ingatkan;

‘student yang biasanya dekan untuk sem 1 dan 2 akan terkantoi masa sem 3, maka berhati-hatilah ya’.

p/s: Mungkin ada perubahan dalam silibus atau kod subjek bagi mempertingkatkan kualiti pelajar. Segala kekurangan maklumat harap dimaafkan.
Thanks for reading!

Keep reading on

Mulia…

Manusia sering merasa dirinya mulia dari seseorang yang lain pabila dia tidak ketahui asal usul …

5 things that changed my life perceptions…

Semalam aku cakap nak tengok Tombiruo. Ah! itu semua omong kosong bila mana aku ternampak …

Bila blog hilang kompas…

Siapa pernah rasa macam ni? Rasa macam blog korang dah jauh dari motif utama korang …

Movie of the Month

Bulan Mei ni adalah bulan paling banyak aku ke wayang…(3 kali je pun!) Lebih pada satu …

Still Alive huh?

Holla there! Miss my entry huh? Dah habis godek semua entry dari 140414? Kalau ya, …

Blog Migration Notice

Assalamualaikum buat semua pengunjung budiman yang baru, lama, yang menyinggah, silent reader atau sesiapa sahaja …

Any thought?

0 thoughts on “Sains Geomatik: Sem 3”

  1. Share pengalaman mcm ni penting dan bermanfaat gak Sofie!…info2 ngan huraian ni kira lebih dari cukup kot untuk panduan bakal siswa+zah yang nak pilih course!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *