Sains Geomatik: Sem 2

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
Forum bersama Ally Iskandar

 Subjek semester dua:

  1. English
  2. Islamic thought and civilization
  3. Kokurikulum
  4. Calculus 1
  5. Engineering surveying 1
  6. Cadastral surveying 1
  7. Field Astronomy

*yang bold kena berhati-hati

Huraian:

  • English macam biasa.
  • CTU aku malas nak hurai. Sebab dia lebih kurang macam kita belajar masa SPM.
  • Koko ni pun rasa macam tak perlu hurai, sebab  koko ni memang wajib.
  • Calculus 1; masa ni banyak formula macam add math. Cuma lagi advance sikitlah…lagi senang. Tapi, still kena buat tutorial banyak.
  • Engin. antara subjek dalam engin termasuklah tacheo, levelling etc. Kalau korang dapat score untuk semua ni, insyaAllah korang senang nak faham untuk kerja-kerja seterusnnya. Sampailah bila-bila….
  • Cadas 1; banyak memperkenalkan beza antara conventional method dan juga NDCDB. Kira-kira pun boleh tahan gak, tapi cadas banyak terikat dengan pekeliling.
  • Astro; perkara yang berkaitan dengan bulan, matahari etc. Subjek ni ikutkan ada camp jugak. (Tertakluk pada lect.) Kalau masa aku dulu, astro ada LP solar observation, tapi sekarang aku jarang nampak junior buat ‘soob’. Mungkin silibus dah ubah kot…

Cabaran semester dua:

  • kerja lapangan lebih banyak berbanding semester 1
  • ada cerapan matahari yang bakal menaikkan silau mata dan juga ‘power’ mata (ini berlaku kat aku.. T_T)
  • formula lebih mencabar…
  • credit hour paling tinggi

Cara skor:

– banyakkan buat tutorial untuk semua subjek kiraan.
– Sentiasa terlibat dalam kumpulan LP
– Jangan tiru data atau copy paste report.
Thanks for reading!

Keep reading on

Blog Addicted!

Holla! Korang pernah tak tersengih sendiri bila baca comment dari pembaca blog korang? Atau rasa …

Cerita tentang kamu…

Kepada kamu, terima kasih kerana sudi menjadi kawan aku ^_^ Kamu yang sentiasa buat hariku …

Argh!!! Fe-me Dup-mup!!!! (FED-UP!)

*Amaran!* *Entry ini mengandungi bahasa rojak yang melampau! Sila pangkah jika tidak mahu pening* Argh!!!! Ishfish …

How to fall in love 101

That its. Budak tu dah berhenti. My study booster dah tak ada depan mata. Mana …

Minda vs Hati

Hati itu ada dua. Hati yang boleh dilihat dengan mata kasar dan hati yang boleh …

Hidup.

Orang selalu kata, hidup ini adalah pilihan. Pilihannya yang terlalu banyak sehingga kita, spesifiknya aku …

Any thought?

0 thoughts on “Sains Geomatik: Sem 2”

  1. sangatlah boleh! sebabnya semua benda tu akan diajar kepada awak balik dan lebih detail. perlukan tutorial dan latihan yang banyak.. kalau tak faham memang kena terus tanya, jangan disimpan..kalau tak jadi semakin tak faham dan automatik akan jadi susah..

  2. kiranya kalau budak yang tak amik add math time sekolah, rasanya boleh ke bawak subjek yang akak bold kan tu ? sbb saya tak amek add math.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *