Sains Geomatik: Sem 2

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
I heart Ramadhan 1440H
Peluang
Endgame dan Hantu Kabel
Move On zillion time
Forum bersama Ally Iskandar

 Subjek semester dua:

  1. English
  2. Islamic thought and civilization
  3. Kokurikulum
  4. Calculus 1
  5. Engineering surveying 1
  6. Cadastral surveying 1
  7. Field Astronomy

*yang bold kena berhati-hati

Huraian:

  • English macam biasa.
  • CTU aku malas nak hurai. Sebab dia lebih kurang macam kita belajar masa SPM.
  • Koko ni pun rasa macam tak perlu hurai, sebab  koko ni memang wajib.
  • Calculus 1; masa ni banyak formula macam add math. Cuma lagi advance sikitlah…lagi senang. Tapi, still kena buat tutorial banyak.
  • Engin. antara subjek dalam engin termasuklah tacheo, levelling etc. Kalau korang dapat score untuk semua ni, insyaAllah korang senang nak faham untuk kerja-kerja seterusnnya. Sampailah bila-bila….
  • Cadas 1; banyak memperkenalkan beza antara conventional method dan juga NDCDB. Kira-kira pun boleh tahan gak, tapi cadas banyak terikat dengan pekeliling.
  • Astro; perkara yang berkaitan dengan bulan, matahari etc. Subjek ni ikutkan ada camp jugak. (Tertakluk pada lect.) Kalau masa aku dulu, astro ada LP solar observation, tapi sekarang aku jarang nampak junior buat ‘soob’. Mungkin silibus dah ubah kot…

Cabaran semester dua:

  • kerja lapangan lebih banyak berbanding semester 1
  • ada cerapan matahari yang bakal menaikkan silau mata dan juga ‘power’ mata (ini berlaku kat aku.. T_T)
  • formula lebih mencabar…
  • credit hour paling tinggi

Cara skor:

– banyakkan buat tutorial untuk semua subjek kiraan.
– Sentiasa terlibat dalam kumpulan LP
– Jangan tiru data atau copy paste report.
Thanks for reading!

Keep reading on

Any thought?

0 thoughts on “Sains Geomatik: Sem 2”

  1. sangatlah boleh! sebabnya semua benda tu akan diajar kepada awak balik dan lebih detail. perlukan tutorial dan latihan yang banyak.. kalau tak faham memang kena terus tanya, jangan disimpan..kalau tak jadi semakin tak faham dan automatik akan jadi susah..

  2. kiranya kalau budak yang tak amik add math time sekolah, rasanya boleh ke bawak subjek yang akak bold kan tu ? sbb saya tak amek add math.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Thank  
you
 for reading