Aku dan Blogger #3

December 13, 2016

Baru perasan, tahun lepas tarikh 13/12 ni aku up entry pasal Aku dan Blogger siri 2. Apa lagi, pada tarikh yang sama ni aku gunakanlah peluang untuk menyambung siri tersebut. [siri 1, siri 2] Dan berkemungkinan setiap tahun pada 13/12, siri ini akan terus bersambung dan bersambung....

Holla there!
Salam blogger pada yang baru follow laman ni dan salam ukhwah pada yang telah menjadi pembaca setia blog ni. Terima kasih aku ucapkan kepada semua yang sudi menyenaraikan blog ni sebagai bloglist mereka. Tiadalah kata penghargaan yang selayaknya dapat aku kongsikan pada kalian selain Syukran Jazillan khairun jjazza'.

Sebelum tu, aku nak minta maaf andai sepanjang aku berblogging ni ada yang tak puas hati dengan cara dan konsep aku. Mana yang masih tak selesai lagi isunya, aku harap kita selesaikannya secara baik.

Siri kali ni, sedikit panjang sebab aku dapat rasakan kecelaruan sepanjang membentuk blog ini menjadi sebegini. Kalau korang pernah kenal aku dengan blog HITAM + EMAS, percayalah...blog Hitam Putih ini masih lagi berkonsepkan 'hitamemas'. Cuma, disebabkan aku dah fikir banyak faktor tertentu, maka blog ini pun berubah wajah.

sumpah eindu giler nak guna theme ni...
Serius aku cakap, itu bukanlah satu keputusan yang mudah. Aku sendiri lebih sukakan background hitam berbanding putih. Jerih payah nak edit kasi dia sekemas dan seringan mungkin itu memang boleh merubah mood aku. Even buku nota pun, aku lebih prefer hitam dari putih. Tapi, tak semua orang senang mata untuk menghadam laman gelap. Lagi-lagi bila usia dah menginjak macam ni..(serupa tua benar bunyinya...hahahaha)

Untuk puaskan hati semua orang tidak semudah ABC...

Masa fasa penukaran domain hari tu, memang makan masa. Sebab time tu aku praktikal. Nak dapat internet pun agak terhadlah. Lepas tu, bila domain dah selesai, aku pun mula merangkak cari template yang selari dengan domain. Nak dapatkan template pun satu hal. Macam-macam jenis aku cuba guna, try and error lah, senget sanalah, sini tak betul pulak...aku pernah mencuba satu template percuma masa anniversary blog aku, tapi bila ditimbang tara, ia berat semacam...

Then, dalam proses pencarian tu, terjumpa blog milik Erin.
Thanks to Erin sebab banyak share pasal minimalist tempalte 😄 Dari situlah bermula aku kumpul dan simpan duit untuk beli template. Masa tu kebetulan Vefio ni ada sale, aku pun beli Nueva dari Vefio. Tak lama lepas tu, masa raya terus aku beli lagi baju baru untuk blog ni. Sampai sekarang aku guna Rosemary dari Sandy themes.

Sebenarnya, aku dalam proses nak custom design blog, tapi bila cari dan gali harga dia...mak ai! not affordable...so aku hold dulu dengan yang ini...


Dalam tahun ni jugak, aku wonder manalah blog parih pergi ea...dah lama tak dengar update dari blogger ni. G+ dia pun dah tak aktif, insta pun takde. Aku ni, bila dah familiar dengan orang tu, dia punya risau, macam kenal lama 😅. Nak nak pulak lepas tu, blogger tomo lesap. Lagi hairan tengok blog lama dia jadi garage car?! Kak ros pun dah lima bulan sepi...

Cepat sangat perubahan tu berlaku. Kalau hujung tahun lalu, aku banyak tukar-tukar cerita dari peserta contest #dearsofie...sekarang ni aku rasa macam soul tu dah hilang...tak sama. Lain sangat...mungkin perasaan aku je kot...-mungkinlah...-

Sekarang ni contest #LASTGIFT masih lagi berlangsung. So far ada 44 orang peserta. Hari tu, sempatlah aku jenjalan cari extra gift...mana tau ada rezeki lebih an...tapi nasib tak menyebelahi sebab dah kena pau..😐 So, mana yang masih belum join, anda kemungkinan ada potensi untuk dapat sagu hati juga....-insyaAllah ada rezeki...-

Blog yang second pun aku dah delete. Hajatnya banyak rencana untuk pembuka tahun 2017 ni, tapi itulah...musim final. Kemungkinan berlaku penundaan sedikit dalam proses akan datang.

Aku dan Blogger #3

Apa yang aku belajar? - banyak-
Kadang aku macam terlalu fokus pada blog sampaikan kawan aku pun tegur, "Kenapa perlu bayar dan beli sesuatu jika ada percuma?"- dia merujuk pada domain dan template yang aku guna...-

Susah nak explain dengan orang yang tak pernah buat blog dan berkecimpung dalamnya...dia macam...tu lah senang kata hanya blogger je faham blogger...sudahnya aku jawab gitu kang, ada yang tarik muka...maka aku pun jawab...-entahlah....-malas nak berfalsafah dengan orang yang tak pernah berada dalam kasut yang sama...- boleh ek macam ni?-

Selepas dua siri berlalu, aku perasan sekarang ni mostly blogger dan mula berjinak dengan template yang lebih simple...putih, nampak mature dan elegant. Sampai aku pun kena jugaklah tempias dia...😅

Harapan aku untuk siri yang akan datang, semoga blogger yang ada pada hari ini akan terus maju dan berjaya pada masa akan datang...-insyaAllah-

###to be continued....###

31 comments

  1. you're welcome! x :)

    http://www.erinazmir.com

    ReplyDelete
  2. Bestnya ada domain sndri... kalau guna domain sndri template pun kena cr y sesuai ke?? bru tahu.. btw moga success selalu jgk.. terus kn menulis :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh xdelah...dia tertakluk pada keselesaan kita ^_^!
      insyaAllah...u too! terima kasih support, unni! :D

      Delete
  3. Sya masih ingat lagi template blogger yang hitam oren tu hahaha , cantik , pastu ada header yg lepas header diamond tu , ala yang mcm bangunan tu tak silap la , tu mmg memukau hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sya!
      header askar tu an? saya pun suka sgt...tp itulah susah saya nak lepaskan tu sya...masih berkira lagi nih...

      Delete
  4. kmk pun terkejut ngga blog tomo giya,maybe nya dah sikmaok gik berblog kot kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah...ada kmk pm nya rah fb...udah ada blog baru katanya..hopefully nya terus berblogging :D

      Delete
  5. Yep sometime hny blogger shja yg fhm dunia blogger & ada jg yg sbalik ny. Apa pun keep writing & proceed ur passion =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oraite jjun zie! insyaAllah i will...passion ni...
      :D

      Delete
  6. Majulah Blogger selalu dan selamanya..

    ReplyDelete
  7. yes ! blogger je boleh faham blogger .haha . saya sendiri pun memang berniat nak pakai domain dan nak beli template yang sedap mata memandang. tapi disebabkan poket 'bocr' maka terpaksa tahan nafsu untuk beli domain dan template . huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhhuhu...semooga hajat kim chaa tertunai! saya pun dok usha jgak blog kc...tak sabar nak tunggu wajah baru...mana tau tekad 2017 nanti..
      semoga maju jaya kim chaa!

      Delete
  8. betul tu. blogger ja paham blogger. huhu.. apa pun smoga terus berblogging dalam dunia blogger. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah busyra! i will...u too! semoga sukses dalam dunia blogging!
      :D

      Delete
  9. i was here since hitam gold tu.. and hiatus kejap, datang balik tengok sofie dah (dot)com.. heheh. happy for ya :D nak jugak ada domain sendiri and template yang ohsem..insyaAllah one day. heee. all the best, sofie! keep being a writer, suka penulisan sofie XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahu xpe! fyna adlah penerima hadiah pertama dr saya yg pernah jumpa tu...
      saya pun terasa masa tu berlalu pantas bila imbas balik blog2 lepas...

      terima kasih fyna! :D
      u too...majulah dalam dunia blogging!

      Delete
  10. semoga kita semua terus maju dalam blogging =)

    ReplyDelete
  11. salam yana pernah rasa apa yang sofie rasa, hahaha but now malaih sangat , btw semoga berjaya sofie ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam yana...
      kan? tp takpe faedahnya kita yg kan dapat...berbaloi sangat!
      thanks yana!

      Delete
  12. semoga maju jaya sis~ aja aja aja fighting!

    ReplyDelete
  13. baru berkesempatan nak follow siri ni kak.. hehe sorry.. nice way to follow you again after long hiatus... i'm kinda miss your black-gold theme concepts too...
    Nampak dah betapa lamanya masa berlalu..
    Terima kasih masih sudi menulis dan berkongsi banyak perkara ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. me too!!! i really miss some darkness in this blog. hahahaha
      lama tak lama sampai tak rasa masa berlalu.
      sama2 kasih ct! :) semoga semuanya bermanfaat. yang keruh boleh ditapis ^_^

      Delete

© SOFIE ADIE. Design by FCD.