Kelam Kelibut!

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest

Empat minggu already huh?

Okaylah, empat minggu itu memang sekejap. Sekejap giler! Tunggang terbalik, tunggang terbalik punya jadual, sedar tak sedar…dah habis bulan pertama.

Hari ni…(pada masa aku menulis post ni…), dah masuk minggu ke-5.

Yang bermaksud, perang sudah bermula!

Takbir!

Allahu akbar!

Takbir!

Allahu akbar!

Allahu…tak terkejar dek akal untuk catch up semua benda. Gitulah hidup student ye kawan-kawan. Semua benda nak dikejar. Akademik, rohani, fizikal…memang kena stabil dan seimbang. (InsyaAllah…)

Hilang satu, cacatlah kita…cacat tu, tak dapat dilihat…tapi dapat dirasa…rasa kosong!

Terlalu fokus pada akademik, tanpa ambil pusing soal rohani, mungkin aku akan lebih mudah untuk alpa, leka, cuai dan kemungkinan besar…hilang tunjang utama yang menjadi pemegang untuk aku berdiri teguh pada hari ini.

Fokus pada rohani….insyaAllah dapat fokus pada hal akademi…

Fizikal?

Sudah tunggang terbalik bagai rak nak terbalik menampung segala buku atas kepala, maunya cacat jiwa…maka aku kena sediakan ruang untuk tenangkan balik kondisi tubuh..

Tarik nafas dalam-dalam, sedalam tenggelamnya kapal van der wijck…

Pukul 2 pagi, mata masih menatap segala tugasan yang ditulis pada papan putih. Semua masih belum bertanda. Menunjukkan satu pun tugasan tidak diselesaikan sepenuhnya sepanjang hujung minggu…

– sabtu; pergi pds.- ahad; pds lagi..

– senin; laundry, kemas kini time table…pastu…jadi tourist guide tak bertauliah…(padahal sendiri pun masih tercongak-congak setiap kali naik public transport…)

Isnin kelas pack. Selasalah satu-satunya hari untuk pulun otak. Stabilkan mana yang tertinggal pada hujung minggu…syukur masih bernafas walau terpaksa bersesak…

Terasa jugaklah betapa kelam dan kabutnya bila hidup tiada perancangan…Bukan tak ada, cuma tak ikut…sendiri buat, sendiri langgar…apa daa…

Okay..done bebel…aku tabiklah kepada student yang berjaya harungi semua cabaran dengan tenang…aku patut belajar teknik tu…ya…aku perlu belajar teknik bertenang…tak semua kerja aku dapat langasaikan dalam sehari…tapi sedikit, sedikit…lama-lamakan habis jua

Jawapannya, istiqomah beramal…Istiqamah =  consistent

Sungguh benar…perkara paling susah dibuat adalah…beramal secara berterusan setiap hari tanpa jemu…

Tepuk dada, tanya iman..

Keep reading on

Allergic raya?

Soal tentang raya, mungkin semua orang bayang saat gembira, meriah, senyum, kesibukan menyediakan juadah, kuih …

BEST 2019 CROSS TRAINING SHOES FOR MEN

Cross training shoes are vital parts for the effective performance of many exercise activities especially …

Keunikan sebuah kehidupan

Aku tak tahu macam mana nak mulakan entri santai. Sebab terlalu biasa guna bahasa kiasan, …

Hidup seorang ambivert

Dear readers, Hari ini aku telah selamat keluar dari Gua Wakanda Mahismati (gelaran bagi rumah …

Start living, stop comparing

Siapa pernah tengok kartun ‘Trolls‘? “He who cntrols the Trolls control the kingdom. And I …

Captain Philips: Based on true story

Captain Philips adalah salah satu movie Tom Hanks yang bermain dengan perasaan penonton. Dalam cerita …

Any thought?

0 thoughts on “Kelam Kelibut!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *