Orang

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
Dalam penggunaan kata ganti nama diri, aku selalunya bahasakan ‘orang’. Digunakan dengan campuran bahasa melayu sarawak miri dan bahasa baku. Tak semua orang aku gunakan kata ganti nama diri ni. Hanya orang tertentu. 
Dengan member, aku guna aku kau.
Kawan sekolah, saya kamu..
Orang asing, saya awak. Atau panggilan yang sopan…
Orang. 
“Bukan orang yang ambik benda tu. Tadik orang nampak ada orang ‘limpas’ situ yang ambik…”

“Bah…kenapa dia tak pergila?”

Orang. Dia. Orang. Dia….
Sampailah suatu hari aku ditegur oleh seorang yang sangat sensitif dengan isu penggunaan kata ganti nama diri…

Menurut beliau; “Orang yang membahasakan diri mereka ‘orang’ adalah orang yang merasa dirinya does not belonging to them…dia rasa diri dia adalah asing untuk diri sendiri…”

Orang tak bermaksud pun macam tu sekali. Orang cuma terbiasa.
Orang rasa, lebih selesa dari nama sendiri. 
Orang lebih suka macam tu.
Orang…orang tak pernah terfikir pun nak tukar…
Dan orang rasa bukan orang sorang je yang guna nama orang untuk gelarkan diri mereka…
Orang tak rasa pun nak tukar. 
Ini bukan isu psikologi. Ini hanya kata ganti nama diri. Why take it serious man? 
Dah r, orang chow dulu…nanti dia marah kalau orang cerita kat orang lain pasal dia…

Keep reading on

Perempuan vs ‘window shopping’

“ASSALAMUALAIKUM”Topik berkaitan dengan ‘Perempuan‘ dan ‘Window shopping‘. Aaaaaaa…..macam nak jerit kuat-kuat dan kata;“Aku nak beli satu …

Pilihan yang sukar!

Holla! Malam ni aku nak celoteh pasal kerisauan yang melanda sejak akhir tahun ni. Antaranya: …

Hard Feeling huh?

Samaada aku yang overthinking atau minda aku ni langsung tak kenal erti senyap??? Setiap benda …

Aku Kecewa Dengan Kau

“ASSALAMUALAIKUM”Semalam hari pertama kuliah. Tapi seorang lecturer pun masih belum masuk sebab busy nak handle …

Kenapa kita menulis?

Kenapa kita menulis?  Sebab ramai yang suka membaca. Kenapa kita membaca? Untuk tambahkan ilmu pengetahuan. …

Keunikan sebuah kehidupan

Aku tak tahu macam mana nak mulakan entri santai. Sebab terlalu biasa guna bahasa kiasan, …

Any thought?

0 thoughts on “Orang”

  1. wahhh macam pelik. sebab BV ingat slamak tok orang antara kata ganti diri paling sopan. hhahahaha
    sik sangka juak ada yg madah ya sik sopan. πŸ˜€ kawan kmk dari miri ada juak make orang2 tk. πŸ˜€

  2. Aku pun beberapa orang yang dekat dengan aku, aku bahasakan diri sebagai orang.
    Tak semua laa tapi.
    Entah start bila aku tak tahu, tapi bila fikir balik macam kelakar pulak berorang-orang. Bila cakap rasa macam biasa tapi bila tulis/taip terasa awkward dia. hahahaha

  3. But for me..aku guna orang just for someone yang aku selesa, rapat dan sayang πŸ™‚ huhu and yaa bahasa melatu unik kerana orang apabila digandakan tak memberi maksud sekelompok manusia tapi memberi maksud patung2 yang berada di sawah..mungkin diorang yang x selesa terasa seperti patung la kot hahaha #idola

  4. hahahhaha samalah kita nina!! just using 'orang' dengan family.. ngeee…tu yang sepatutnya kena tukar…tapi masih belum biasa…tersasul sasul dibuatnya..huhuhuhu

    macam mana ek boleh terbiasa ni…adoyai!!

  5. Sofieeee!

    I am using 'orang' as well πŸ˜€ haha. Honestly, I didn't know it is not appropriate till I read this post. Okay, nanti kite fikirkan balik.

    For kind / gentle girls yang tak guna aku kau (or saya tak pasti dia guna tak) – I prefer to you kite / awak with them.
    For boys – obviously aku kau
    For girls yg rapat – aku/kau or aku / nama dia

    I just realised I'm using 'orang' mostly with my family. eh eh? Tapi I'm slowly changing to my name.

    hanisamanina.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top