Orang

August 03, 2016

Dalam penggunaan kata ganti nama diri, aku selalunya bahasakan 'orang'. Digunakan dengan campuran bahasa melayu sarawak miri dan bahasa baku. Tak semua orang aku gunakan kata ganti nama diri ni. Hanya orang tertentu. 

Dengan member, aku guna aku kau.
Kawan sekolah, saya kamu..
Orang asing, saya awak. Atau panggilan yang sopan...

Orang. 

"Bukan orang yang ambik benda tu. Tadik orang nampak ada orang 'limpas' situ yang ambik..."

"Bah...kenapa dia tak pergila?"

Orang. Dia. Orang. Dia....


Sampailah suatu hari aku ditegur oleh seorang yang sangat sensitif dengan isu penggunaan kata ganti nama diri...

Menurut beliau; "Orang yang membahasakan diri mereka 'orang' adalah orang yang merasa dirinya does not belonging to them...dia rasa diri dia adalah asing untuk diri sendiri..."

Orang tak bermaksud pun macam tu sekali. Orang cuma terbiasa.
Orang rasa, lebih selesa dari nama sendiri. 
Orang lebih suka macam tu.
Orang...orang tak pernah terfikir pun nak tukar...

Dan orang rasa bukan orang sorang je yang guna nama orang untuk gelarkan diri mereka...

Orang tak rasa pun nak tukar. 

Ini bukan isu psikologi. Ini hanya kata ganti nama diri. Why take it serious man? 

Dah r, orang chow dulu...nanti dia marah kalau orang cerita kat orang lain pasal dia...

28 comments

  1. Dulu selalu bahasakan diri orang, lepas tuu ada member tegur yg tak sopan bila bahasakan diri orang .

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends pada org yg kita bahasakan...
      huhuhuhu

      Delete
  2. This is funny. I mean like, okay whaaatttt guna orang instead of 'gua-lu'. haaa gitu. I pun rasa macam cannot bahasakan diri sendiri dengan my name sebab rasa macam pelik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhah...kekok dan janggal bila kena gelar dgn nama sendiri...huhuhu

      tu lahkan...

      Delete
  3. Sofieeee!

    I am using 'orang' as well :D haha. Honestly, I didn't know it is not appropriate till I read this post. Okay, nanti kite fikirkan balik.

    For kind / gentle girls yang tak guna aku kau (or saya tak pasti dia guna tak) - I prefer to you kite / awak with them.
    For boys - obviously aku kau
    For girls yg rapat - aku/kau or aku / nama dia

    I just realised I'm using 'orang' mostly with my family. eh eh? Tapi I'm slowly changing to my name.

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha samalah kita nina!! just using 'orang' dengan family.. ngeee...tu yang sepatutnya kena tukar...tapi masih belum biasa...tersasul sasul dibuatnya..huhuhuhu

      macam mana ek boleh terbiasa ni...adoyai!!

      Delete
  4. everyone ada own words yg mereka comfortable guna. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyap!!
      sebenarnya dari situ kita boleh taukan....

      Delete
  5. orang..kadang guna juga tapi biasanya guna "adik" sebab anak bongsu =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. comelnya bahasa.. ^_^
      teringat dekat kawan yg guna 'adik' utk bahasakan diri...memang comel je dengar...hahahhah

      Delete
  6. teringat kat kawan saya suka cakap guna orang jugak tapi dia orang kelantan kan so dia cakap oghe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah....kawan saya kat kelate mostly semua guna 'oghe'...

      Delete
  7. But for me..aku guna orang just for someone yang aku selesa, rapat dan sayang :) huhu and yaa bahasa melatu unik kerana orang apabila digandakan tak memberi maksud sekelompok manusia tapi memberi maksud patung2 yang berada di sawah..mungkin diorang yang x selesa terasa seperti patung la kot hahaha #idola

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahahah...mungkinla kot....

      but somehow kalau kita guna dgn org yang tak sma range umur,agak xmanisla kot...

      Delete
  8. Aku pun beberapa orang yang dekat dengan aku, aku bahasakan diri sebagai orang.
    Tak semua laa tapi.
    Entah start bila aku tak tahu, tapi bila fikir balik macam kelakar pulak berorang-orang. Bila cakap rasa macam biasa tapi bila tulis/taip terasa awkward dia. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhahah....
      aku pun xperasan sejak bila guna orang. tu yg kena marah...terorang-orang...
      orang dengan pelat r pulak tu = oghang....

      Delete
  9. wahhh macam pelik. sebab BV ingat slamak tok orang antara kata ganti diri paling sopan. hhahahaha
    sik sangka juak ada yg madah ya sik sopan. :D kawan kmk dari miri ada juak make orang2 tk. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalahkan....kamek dr kecik guna, bila besar org madah sik sopan...memang susah sikit mok tukar...

      Delete
  10. Reen pun pernah guna ganti nama 'orang' hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha...saya sampai sekarang terbawak2 lagi...

      Delete
  11. hari hari guna hahahahahahahah XD

    ReplyDelete
  12. bila guna perkataan orang ni macam comel skit la hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha...comel sikit ek?
      patutlah dorang takleh terima...

      Delete
  13. someone yg tegus tu pakar bahasa kot., huhuhu
    kata gnti nama jer pun., kn.,
    ngan tuhan pun kita guna "Kau aku" masa bdoa., cmne tu.,

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kot...
      aku pun persoal gak..tapi lepas dia tegur...depan dia jerlah aku tukar...huhuhu
      tabiat la katakan...

      Delete
  14. Hehe. Siqah pun kadang-kadang guna jugak kata ganti nama orang. Okay je rasa. Tak yah serius sangat lah kan. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? ikut je mana yang selesa...janji kita nak bercakap itu pun dah dikira besyukur...huhuhu

      Delete

© SOFIEADIE. Design by FCD.