The Secret Life of sofieadie

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
The Secret Life of sofieadie….
Entri ni adalah bukti yang aku masih tak boleh move on dengan cerita The Secret Life of Walter Mitty. Iya, semua orang ada secret life…semua orang ada satu sisi yang tak semua orang boleh tahu/nampak/rasa…kecuali Dia…dan semua orang sedia maklum tu….so, sambil layan entri ni, kalau quota korang laju, bolehlah dengar lagu yang aku tujukan khas untuk hidup aku yang sekarang ni…
44 hari lagi sebelum aku unofficially tamat Diploma. 24 dan diploma. Terasa macam dah tua sangat. Macam lambat untuk segalanya dan hampir untuk tarik diri…jika undur rugi, teruskan mungkin mati…nein!!! Siapa kata macam tu. Aku kata. Cyeh! Percaya lagi pada suara yang demotivated kau…
Daripada hari tu aku sampai Arau, sampai sekarang aku hanya menjeling pada report nan tiga tu. Nak buat, tadak hati, tadak mood, protes….tak buat, nanti tak pasal gagal. 
Gagal?
Semua orang takut dengan gagal…kata senanglah, “gagal itu pemula bagi hidup baru“…tapi, bila dah lalui…apa yang aku plan dulu, 360 darjah kena cipta baru. Sebab aku sendiri yang bina tembok dalam putaran normal tu. Dan mencari alternatif itu rupanya tak seindah apa yang mimpi taburkan. Berhujah tentang mimpi, dah lama lenaku tak berwarna. T~T 

Nak tau apa “secret life of sofieadie”? 

Ignore everything that does not impact your life

Macam kejam je bunyi dia. But, it’s true bruh. Nay….tadaklah itu hanya kata-kata yang kejam untuk jiwa yang kering. Jangan simpan dalam hati. Itu pesanan untuk aku. Aku sendiri. T~T
How to live a happy life without use any manual?
Dulu kawan aku pernah cakap; “Aku peliklah dengan manusia yang baca buku tentang ‘How to live a life’, ‘How to manage your life’, ‘How to complete your daily life without procrastination’ dan etc… Buku macam tu tak sepatutnya ada pun…” Dan aku hanya senyap. Sebab masa tu aku tengah baca salah satu buku, ‘How to…’ (aku tak ingat tajuk dia…)
Nak kata masa tu aku sentap, tak jugak…sebab betullah apa yang dia kata. Tapi bro, tak semua manusia ingat apa yang dia perlu lakukan tanpa sebarang rujukan. Kalau tak, kenapa Tuhan tinggalkan Al-Quran untuk umat Nabi Muhammad? Memanglah kita boleh kata; dari kau baca buku tu, baiklah kau baca Al-Quran, dalam tu lagi banyak panduan, pahala pun dapat. Iyap, memang betul. Tapi, mempelbagaikan bacaan kita tu bukan satu kesalahan pun. Biarlah orang nak baca apa janji dia tak kacau hidup kita. 

Sebab manusia semakin dewasa, semakin perlu kepada bacaan “Bagaimana….”

The Secret Life of sofieadie…Do whatever just to stay alive…”
Thanks for reading! 

Keep reading on

Hati-hati dengan Mak cik ini ketika di TBS!!

Penutup bulan november 2016 kali ini agak kurang bernasib baik. Tapi, takdelah tragis mana pun. …

Tamat sudah contest #Dearsofie!

As you all can see….contest yang dianjurkan hari tu telah pun tamat! Danke to all …

The Borrower

Semua orang yang hidup dalam dunia ini adalah seorang borrower@peminjam. Termasuk aku yang sedang menaip ni. …

Untuk Dia, Biru Kelabu

Salam Ramadhan Kareem buat semua warga pembaca dan penjengah yang setia meng-usha blog yang suam-suam …

Diwali di KLCC

Assalamualaikum! and Happy Diwali Malaysian! Yeay esok cuti…itu yang penting tu…hahahah sekarang ni aku menulis …

The Secret Life of sofieadie

The Secret Life of sofieadie…. Entri ni adalah bukti yang aku masih tak boleh move …

Any thought?

0 thoughts on “The Secret Life of sofieadie”

  1. Membaca itu utk kita mengingati tujuan kita,baca quran utk apa kan? Utk jadi syafaat buat kita kelak…mcm akk kadang baca cara mendidik anak,klu ikutkan x baca xpe..tp rasanya kita perlu membaca utk memperbaiki cara & hidup kita…

    Teruskan berusaha jgn patah semangat dgn kata-kata org lain

  2. ingat lagi dulu masa nak spm..dtg skolah asek main jek..tak pikir nak belajar..pastu mak beli kan buku "how to…..: apa tah.tak ingat..terus semangat nak study. huhu…..apa pun bahan bacaan kita, jangan pandang remeh..ada ilmu di dalam nya.

  3. salam yana,
    agreed with ur opinion…
    manusia mana tak pernah ada sisi lain tu…selagi bernama manusia memang takkan terlepas dari hadapi situasi yg memerlukan panduan yg lebih banyak…

  4. Ohh..betul la tu. Peduli kata2 negatif org lain selagi kita x buat benda salah… Kalau terlalu fikirkan cakap org lain, memang susah nk maju ke hadapan…

    All the best in your life…

  5. Setuju yg part Al-Quran lebih banyak panduan, pahala pun dapat. 🙂 Dan dalam banyak buku management diri, banyak yang ditulis refer Al-Quran jugak kannn. So, it's also like reading verses of Quran with more explanation.

    Kita pun suka baca buku pasal diri T__T

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *