Nota untuk Pembaca…

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
Minggu depan aku ada hydro camp. Subjek terakhir dalam sesi praktikal. Dalam tempoh tu, aku dah buat siap-siap semua entri yang berkaitan dengan Sains Geomatik. Iyalah, sekarang ni musim sesi soal jawab dengan google untuk lepasan SPM. So, apa salahnya aku berkongsi sedikit sisi cerah dalam Sains Geomatik ni. (^_^)
Mana tahu ada yang berminat nak jadi future land surveyor ke apa….aku cadangkan, kalau sesiapa yang ambil kos ni kerana “tak kisah pun sambung apa”, tolong buat dengan serius. Betul, aku cakap serius ni. Khusus yang perempuan. Lagipun peluang kerjaya untuk bidang ni sangat luas. Paling kurang pun jadi drafter.
Aku rasalahkan….(perasaan aku mengatakan), adik-adik yang baca blog aku mesti fobia tengok nama kos ni masa pilih UPU kan? hahahhahahha….jahat pulak aku rasa…takdelah dik, kos ni best sebenarnya. Kalau tak percaya, cuba letak kos ni dalam lapan pilihan tu…nanti kalau dapat jangan lupa bagitau ek? mana tau, adik nanti jadi junior kami…huhuhuhuh
Dalam blog ni, kalau korang nak tahu pasal geomatik, boleh pergi “Info
Ni aku kongsi beberapa blog dan link surveyor/juruukur tanah yang mungkin boleh digunakan sebagai rujukan kepada junior akan datang:
(ada yang dah lama tak update…maklumlah surveyor siang malam sibuk…pagi turun site, malam buat calculation…)
dan banyak lagi yang korang boleh cari. Yang aku boleh kongsi yang ni je lah kot….
Untuk yang biasa baca blog aku (yang biasa dengan penulisan merapu…), aku minta maaf banyak-banyak sebab slot rant terpaksa bercuti sementara waktu. Kalau korang nak baca entri pasal geomatik ni pun apa salahnya. Kotlah ada sedara mara ke, sepupu sepapat yang dok tanya; 
“Sains Geomatik tu benda alah apa?” korang bolehlah jawab sikit-sikit kan….
Sains Geomatik tu, ukur tanah…
“Ukur tanah tu apa pulak ?”
Ukur tanah ni orang yang dok sukat tanah untuk buat geran tanah tu lah…yang dok teropong-teropong tepi jalan tu….(ni jawapan mudahlah…)
Okaylah…terpanjang pulak nota aku nih…padahal nak pesan yang seminggu ni aku tadak…toksah sedih na…nanti aku share pengalaman pergi kem hydro pulak. (Confirm muka terbakar punya, balik karang…)*pasrah ajelah…*
Last but not least, I would like to share my favorite quotes during hydro camp;

“Jika MSL pun diukur selama 18.6 tahun untuk mendapat accuracy yang tepat, inikan pulak hati manusia…..”-sofieadie ‘penangan hydro’

Thanks for reading! 

Keep reading on

Welcome to UiTM Shah Alam!

Holla there! Seperti yang sedia tahu, aku telah pun tukar kos dari Geomatik kepada Pengurusan …

Terbang dilangit atau Renang didasar….

Aku tak taulah pasal apa ayat aku sejak dua menjak ni macam ‘berat’ je nak …

Miri, Raya dan Hujan.

Salam Aidil Fitri kepada semua warga Muslim yang hidup di muka bumi ini. 😊 Raya mana tahun …

A Better Florist Malaysia : Stunning Florist Whom You’ll Love to Visit

With holidays and anniversaries happening ever so often in our lives, it’s undeniable that finding …

February Rant in one post

Orang kata, kalau kita ada idea, kita tak boleh perapkan dia dalam memori dengan niat akan …

Diwali di KLCC

Assalamualaikum! and Happy Diwali Malaysian! Yeay esok cuti…itu yang penting tu…hahahah sekarang ni aku menulis …

Any thought?

0 thoughts on “Nota untuk Pembaca…”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *