Sains Geomatik: Sem 6

March 13, 2016

Semester akhir paling seronok dan tinggi cabarannya. Pasal....
  1. kita tak payah masuk kelas atau takutkan test dan final.
  2. Dua, kita dapat duit elaun. Iya memang jumlahnya takdelah gempak, at least adakan? #syukurselalu
  3. Tiga, walaupun takde final tapi ada ‘viva’ dan kena buat report tebalnya 20 marhalah. Okay tipu..
  4. Empat, disebabkan takde final semua markah bergantung pada report dan viva tadi...yang kita sendiri tak tahu adakah progressnya baik atau tidak
  5. Lima, tak tau apa yang berlaku pada sem enam jika result sem lima kecundang. T^T
Bagi semester 6 Geomatik tulen (AP120), subjek yang terlibat dalam practicum adalah:
  • Cadastral Survey
  • Engineering Survey
  • Hydrography Survey 
*(Mungkin ada yang berubah.)



Untuk pelajar lelaki, dorang beruntung giler sebab secara langsung boleh terlibat terus dengan kerja lapangan tanpa risaukan ada ‘town survey’ ataupun tidak. Masalah ini selalunya dihadapi pelajar perempuan...T_T

Sudahnya, pelajar perempuan tadi hanya duduk di pejabat untuk memproses data dan membuat pelan. Melainkan, melainkan..... ketika itu syarikat ukur yang korang praktikal merupakan company besar dan selalu dapat town survey job.

Bagi pelajar Geomatik, yang biasa ada kerja lapangan akan cepat rasa bosan kalau duduk kat pejabat dalam tempoh yang lama. (Aku tak taulah samada aku sorang je rasa macam ni...tapi memang akan wujud rasa ni walau sikit...sikitlah..takyah nak tipu...)

Macam mana nak mohon, bila nak mohon semua tentang pra-praktikal punya info, aku akan terangkan kemudian...so keep reading on my blog gais! ^_^

Tahniah untuk korang yang dah berjaya tanpa sebarang masalah dalam kos geomatik! Kasi tepuk sikit.....^_^

Thanks for reading!

2 comments

  1. hehe terpinga-pinga kejap baca semua term ni cadastral, hydrography.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha...sorry nina..eh hanis eh nina...ah, sama ajelah...
      cadastral tu untuk hal berkaitan tanah.
      hydro pulak hal2 yang berkait dengan laut atau air..

      Delete

© SOFIEADIE. Design by FCD.