Sains Geomatik: Sem 6

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest

Tahniah kepada anda yang sudahpun sampai ke fasa semester 6! Setelah pulun bagai nak rak, tibalah masanya mengaplikasikan dunia teori kedalam dunia kerjaya. Praktikal ni best sebab banyak faktor. Dan boleh jadi tak best sebab faktor yang lain jugak. Semester 6 ni boleh tahan seronok dan tinggi cabarannya. Pasal….

  1. kita tak payah masuk kelas atau takutkan test dan final.
  2. kita dapat duit elaun. Iya memang jumlahnya takdelah gempak, at least adakan? #syukurselalu
  3. walaupun takde final tapi ada ‘viva’ dan kena buat report tebalnya 20 marhalah. Okay tipu..
  4. disebabkan takde final semua markah bergantung pada report dan viva tadi…yang kita sendiri tak tahu adakah progressnya baik atau tidak (so, praktikallah elok-elok gais!)
  5. tak tau apa yang berlaku pada sem enam jika result sem lima kecundang. T^T
Bagi semester 6 Geomatik tulen (AP120), subjek yang terlibat dalam practicum (latihan industri) adalah:
  • Cadastral Survey
  • Engineering Survey
  • Hydrography Survey 

*(Mungkin ada yang berubah.)
Pelajar 120 cenderung mempunyai latihan industri paling sekejap bagi tiap-tiap subjek tu. Kita kena pandai-pandai atur jadual untuk pastikan ketiga-tiga scope praktikal tadi terlunas. Kalau tak, naya kau nak korek data!

 

Untuk pelajar lelaki, dorang beruntung giler sebab secara langsung boleh terlibat terus dengan kerja lapangan tanpa risaukan ada ‘town survey’ ataupun tidak. Masalah ini selalunya dihadapi pelajar perempuan…T_T

Sudahnya, pelajar perempuan tadi hanya duduk di pejabat untuk memproses data dan membuat pelan. Melainkan, melainkan….. ketika itu syarikat ukur yang korang praktikal merupakan company besar dan selalu dapat town survey job.
 
Bagi pelajar Geomatik, yang biasa ada kerja lapangan (fieldwork) akan cepat rasa bosan kalau duduk kat pejabat dalam tempoh yang lama. (Aku tak taulah samada aku sorang je rasa macam ni…tapi memang akan wujud rasa ni walau sikit…sikitlah..takyah nak tipu…)
 
Macam mana nak mohon, bila nak mohon semua tentang pra-praktikal punya info, aku akan terangkan kemudian…so keep reading on my blog gais! ^_^

Tahniah untuk korang yang dah berjaya ke fasa praktikal life tanpa sebarang masalah dalam kos geomatik! Kasi tepuk sikit…..^_^

Thanks for reading!

Keep reading on

Decluttering craps

Entri ini bukanlah tips untuk menjadi seorang minimalis ataupun teknik untuk membuang segala barang yang …

Andai Ini Ramadhan Terakhirku…

Ramadhan itu munculnya pasti,  Kerna tarikhnya kita ketahui… Mati itu pun pasti, Tapi tarikhnya kita …

Rant on Matahari #2

Matahari… Masa aku sem dua, kitaorang ada field site astronomy. Masa tulah aku korbankan mata …

Walkman Wednesday #2: Sendiri lagi…

Download WordPress Themes FreeDownload WordPress ThemesPremium WordPress Themes DownloadDownload WordPress Themes Freefree download udemy paid …

Ke-ter-nampak-kan yang kabur

Dalam dunia ni ada banyak perkara. Salah satunya adalah perkara yang nampak dan perkara yang …

Kawan…

Kawan itu… Tidak dihitung pada waktu gembira, Tapi dibilang pada waktu berduka Kawan itu.. Satu …

Any thought?

0 thoughts on “Sains Geomatik: Sem 6”

  1. hahahahha…sorry nina..eh hanis eh nina…ah, sama ajelah…
    cadastral tu untuk hal berkaitan tanah.
    hydro pulak hal2 yang berkait dengan laut atau air..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *