Fail sebelum praktikal

March 14, 2016

Selepas korang mohon tempat praktikal, dah dapat tempat, siap hantar borang pengesahan semua, tiba-tiba result sem lima keluar dan tak mencapai seperti yang korang impikan...apa yang korang perlu buat?

Kalau subjek yang gagal tadi ada final paper, korang boleh mohon untuk supplementary paper. Tapi ingat sup-paper boleh bagi C je paling tinggi. Syarat dia kalau tak silap takleh lebih tiga paper kot....Kalau tak kena extend.. (aku tak pasti sangat pasal sup-paper ni, mungkin korang kena tanya uncle Google)

Kalau subjek tu takde final?
Memang akan extend. Samada korang nak pergi praktikal macam biasa baru ambil subjek tu pada sem tujuh juga boleh ataupun vice versa, dua-dua boleh. Tertakluk pada nasihat pensyarah koranglah. Because they know better...^_^

Kes ni pernah terjadi kat salah seorang kenalan aku. Subjek masa sem 5 (Survey Project) Tapi, diorang pulun jugak ambil subjek tu masa tengah jalankan latihan industri. Kira masa sem 6 lah. Total report yang dia kena buat masa tu adalah lima! (3 report untuk sem 6, hard cover. Dua untuk sem 5) 

Selalunya yang sup-paper tadi, kalau lebih dari satu eloknya ambil semula. At least korang boleh capai lebih dari C dan ilmu pun korang dapat. Kalau korang ada paper-paper yang sebelumnya kurang bernasib baik, memang kena tangguhkan praktikal dulu. Kalau dapat selesaikan sebelum sem enam lagi bagus. At least dapat grad sama dengan member class.. ^_^


Thanks for reading!

2 comments

  1. Selain untuk manfaat bakal2 student mesti entry2 ni buat pengubat rindu kan.. dah nak habis study ni..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahha...rindu? erm...akan rindu kot!
      tulah...dah nak habis sgt dah ni....

      Delete

© SOFIEADIE. Design by FCD.