Fail sebelum praktikal

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
Selepas korang mohon tempat praktikal, dah dapat tempat, siap hantar borang pengesahan semua, tiba-tiba result sem lima keluar dan tak mencapai seperti yang korang impikan…apa yang korang perlu buat?
 
Kalau subjek yang gagal tadi ada final paper, korang boleh mohon untuk supplementary paper. Tapi ingat sup-paper boleh bagi C je paling tinggi. Syarat dia kalau tak silap takleh lebih tiga paper kot….Kalau tak kena extend.. (aku tak pasti sangat pasal sup-paper ni, mungkin korang kena tanya uncle Google)
 
Kalau subjek tu takde final?
Memang akan extend. Samada korang nak pergi praktikal macam biasa baru ambil subjek tu pada sem tujuh juga boleh ataupun vice versa, dua-dua boleh. Tertakluk pada nasihat pensyarah koranglah. Because they know better…^_^

Kes ni pernah terjadi kat salah seorang kenalan aku. Subjek masa sem 5 (Survey Project) Tapi, diorang pulun jugak ambil subjek tu masa tengah jalankan latihan industri. Kira masa sem 6 lah. Total report yang dia kena buat masa tu adalah lima! (3 report untuk sem 6, hard cover. Dua untuk sem 5) 
 

Selalunya yang sup-paper tadi, kalau lebih dari satu eloknya ambil semula. At least korang boleh capai lebih dari C dan ilmu pun korang dapat. Kalau korang ada paper-paper yang sebelumnya kurang bernasib baik, memang kena tangguhkan praktikal dulu. Kalau dapat selesaikan sebelum sem enam lagi bagus. At least dapat grad sama dengan member class.. ^_^

Thanks for reading!

Keep reading on

Nota untuk Pembaca…

Minggu depan aku ada hydro camp. Subjek terakhir dalam sesi praktikal. Dalam tempoh tu, aku …

Review Blog Fatin Liyana

Holla there! Alhamdulillah dan tahniah diucapkan kepada Fatin Liyana kerana berjaya menjadi salah seorang pemenang …

Chillax!

Dua hari yang lepas, aku ada buat satu entri tentang keadaan aku bila blog hilang …

Simply Segmen by Shawal & Sofie

Holla gais! As you can see, I have made a collaboration with one of our …

Intermission: Nasi Lalapan

“ASSALAMUALAIKUM”Kisah tragis aku dan nasi lalapan. Pinjam gambar dari Chaca Target menu makan di luar …

“Sains Geomatik?”

Assalamualaikum, Kaifa haluki/ka? Alhamdulillah ana bi khair. Baiklah seperti yang korang boleh nampak tajuk post …

Any thought?

0 thoughts on “Fail sebelum praktikal”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *