Basic Geomatic Report format

March 16, 2016

Assalamualaikum and Hello there again!
Alhamdulillah penerangan untuk semua subjek sepanjang semester dah pun habis aku ceritakan secara ringkas dalam entri-entri sebelum ni. So, kali ni aku nak terangkan sikit beberapa tajuk utama yang perlu disertakan dalam report LP kita. (masih lagi berkisar tentang geomatic... ^_^!)

masa buat photogrammetry...
Kes entri ni aku buat sebab ada keyword "cara buat report cadastral" dalam blog ni. Masa tu aku fikir, rasanya aku mana pernah letak apa-apa cara untuk buat report lagi...dan terjadilah entri ni....habis cerita...huhuhu

Okay, tanpa bazir masa korang, kat bawah ni aku dah huraikan serba sedikit tentang apa yang perlu ada dalam report, tak kiralah cadastral, engineering, geodetic, hydro...etc..(cuma dia ada beza dari segi isi je lah kot) format dia masih sama, adalah lebih kurang macam tu. Yang aku bagi ni cuma basic saja...

Perkara
Huraian

Cover


- Logo Universiti
- Nama fakulti
- Tajuk report
- Nama pensyarah
- Nama ahli kumpulan
- Nama kumpulan
- Date of submission


Abstract


Penerangan secara ringkas tentang tugasan yang dibuat, cara yang digunakan, hasil keputusan yang diperoleh dengan menggunakan cara yang disebut tadi. Sebutkan juga lokasi. Panjang antara 180-200 patah perkataan.


TOC
[table of content-table of figure-table of table]


Cara senang untuk buat TOC adalah dengan setkan header yang digunakan

Introduction


Cerita tentang penerangan kerja yang sedang dilakukan. Asal, sejarah, teknologi berkaitan.


Objective


Target dalam melaksanakan kerja tersebut. [Kadang   objektif kerja akan diletakkan dalam practial handout]


Study Area


Kawasan yang digunakan sepanjang selesaikan tugasan


Instrument/software used


Alat yang digunakan untuk selesaikan kerja. Sebutkan semua alat yang terlibat serta huraikan kegunaannya.


Methodology and Data Processing


Ceritakan cara kerja yang digunakan secara ringkas. 
-Macam mana korang mulakan traverse? - dari control point ke bench mark?- guna alat apa?- berapa linear misclosure? - accuracy yang korang guna?- etc...
Sertakan dengan cara proses data.
- guna software apa?- macam mana transfer?- etc...

[untuk penerangan proces yang detail, masukkan di bahagian appendix]


Data and Result Analysis


Tunjuk hasil yang korang dapat. Jangan tunjuk je, kena ceritakan sedikit kenapa dan bagaimana boleh dapat keputusan macam tu. Ceritakan juga apa formula yang korang guna...
(kalau ada kira-kira, tunjuk cara kira), kalau kena compare, ceritakan beza dia...


Conclusion


Huraikan secara menyeluruh tentang tugasan yang korang buat. Ceritakan cabaran, halangan sepanjang selesaikan tugasan tu. Kemudian cerita juga macam mana korang atasi semua masalah.


Individual Comments


Komen setiap ahli dalam kumpulan


References


Rujukan yang korang guna sepanjang buat tugasan [samada buku, internet, lecturer, senior dan sebagainya]


Appendix


Letakkan cara atau langkah yang detail yang digunak untuk proses data tadi.


Okeh! Ingat, ni basic report je tau!  (kadang ada jugak beza sikit-sikit...)

Thanx for reading!

Post a Comment

© SOFIEADIE. Design by FCD.