Paper Plane by Screen Australia

October 09, 2015

Ingat tak dengan si Alexander 'the horrible, terrible, no good bad day'? tapi dalam cerita ni dia pegang watak sebagai Dylan Webber si penggemar kapal terbang kertas.

Ingat buat kapal terbang kertas ni sekadar lipat lipat biasa dan terus terbangkan. Rupanya, ada seni jugak! Macam mana nak lipat supaya kertas tu melayang dengan lebih lama di ruang udara, lebih jauh dan tak cepat jatuh...semua tu perlukan kajian.

Namalah pun cerita kanak-kanak, so genre dia lebih kepada family lah. Apa-apa cerita yang berkaitan dengan family ni mesti buat aku termenangis! Entah apa-apalah kan....orang gembira aku boleh pulak dok srot-srott tahan hingus....

Aku nak ceritakan balik sinopsis dia pun takde ayat. Dalam cerita ni, Dylan hanya tinggal dengan ayah dia je sebab mak dia dah meninggal sebab kemalangan. So, sepanjang dia pergi pertandingan penapisan untuk ke peringkat dunia, ayah dia tak pernah datang tengok. Masa akhir baru ayah dia datang. (Even plot dia predictable, tapi mesej dia banyaklah...so tak rugi tengok.)


Masa pertandingan akhir, Dylan buat kapal terbang dia ala-ala helang yang dinamakan Clive. Memang awesomelah ceritanya kan, sebab kapal terbang dia berlegar dalam tempoh yang lama sampaikan semua audience kekaguman!

Macam biasa, hero filem selalunya menang. Habis cerita. .
Aku bagi 7.5/10.

Post a Comment

© SOFIEADIE. Design by FCD.