Saving Private Ryan

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
“ASSALAMUALAIKUM”

Sejak ‘jatuh hati’ dengan cerita-cerita army, aku dengan rajinnya pergilah mencari ‘Top 10 Best Army Movie’. Maka ‘Saving Private Ryan’ ni tersenarailah. Pergilah search kat IMDB, apa yang menyebabkan cerita ni best siap 90 metascore semua dengan rating yang tinggi. Bila tengok senarai pelakon ada Matt Damon, Tom Hanks…naa….no wonder lah kan! Dorang memang terkenal sebagai pelakon yang hebat.
Saving Private Ryan’  adalah sebuah misi yang perlu dilaksanakan oleh squad Captain Miller. James Francis Ryan ni ada tiga orang abang yang semuanya dah KIA. So, bahagian jabatan tentera ni tak sampai hati nak hantar telegram terakhir kat mak dia. Sebab tu lah kena selamatkan Ryan. Tapi, bila dah jumpa dan bagi tahu kat Private Ryan tentang misi diorang, dia pulak tak nak balik. Sudahnya, squad Capt.Miller terpaksa bersatu selesaikan misi Ryan baru Ryan nak balik. Tu pun dah berapa ramai yang terkorban, termasuklah Capt.Miller. sob sob sob…
Antara scene-scene dalam filem yang aku terpaksa repeat banyak kali sebab suka tengok aksi diorang. 
(Suka dengar suara si Private Reiben. Macam familiar somewhere aje kan…rupanya si bos yang diminat oleh heroin dalam cerita ‘27 Dresses’. Patutlah dia minat…hahaha lambat betullahkan…)
Ni statement Private Reiben masa Ryan bagi alasan tak nak balik. Terkejut dia dengar, tapi dia berkeras jugak tak nak balik sebab katanya misi dia belum selesai mana boleh tinggalkan medan perang.
Keseluruhannya, cerita ni memang terbaik. Aku rate 10/10 dalam IMDB.

Sampai sudah aku tertanya apa yang berlaku dengan Upham dan Reiben, sebab diorang je antara squad Capt.Miller yang selamat sampai akhir. Bayangkan…

Sebab tu pesanan terakhir Capt.Miller kat Ryan; “Earn it”

Keep reading on

Spare Part by Sean McNamara Film

“ASSALAMUALAIKUM” Spare Part movie adalah cerita yang terbaik untuk menaikkan balik semangat yang hilang. Alkisahnya …

3 Tips to Making Your Property Appealing to a Buyer

When selling a property, you may not manage to do a complete overhaul. You can …

6 Minggu Sebelum 2019

Sambil bertemankan dengkuran sang kawan yang kepenatan menjalani kehidupan beliau dan juga OST filem Bahubali …

“Sains Geomatik?”

Assalamualaikum, Kaifa haluki/ka? Alhamdulillah ana bi khair. Baiklah seperti yang korang boleh nampak tajuk post …

Penangan Ostwind!

“ASSALAMUALAIKUM”Pernah tengok tak cerita Ostwind?Cerita tentang kuda yang bernama ‘Ostwind’??Ostwind ni maksud dalam BI nya …

Brand New Blog!

Mahu sebulan jugak aku menyepi dari radius blogging! Lesap pergi mana entah mood blogging. Jangankan …

Any thought?

0 thoughts on “Saving Private Ryan”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top