Saving Private Ryan

August 10, 2015

"ASSALAMUALAIKUM"

Sejak 'jatuh hati' dengan cerita-cerita army, aku dengan rajinnya pergilah mencari 'Top 10 Best Army Movie'. Maka 'Saving Private Ryan' ni tersenarailah. Pergilah search kat IMDB, apa yang menyebabkan cerita ni best siap 90 metascore semua dengan rating yang tinggi. Bila tengok senarai pelakon ada Matt Damon, Tom Hanks...naa....no wonder lah kan! Dorang memang terkenal sebagai pelakon yang hebat.

'Saving Private Ryan'  adalah sebuah misi yang perlu dilaksanakan oleh squad Captain Miller. James Francis Ryan ni ada tiga orang abang yang semuanya dah KIA. So, bahagian jabatan tentera ni tak sampai hati nak hantar telegram terakhir kat mak dia. Sebab tu lah kena selamatkan Ryan. Tapi, bila dah jumpa dan bagi tahu kat Private Ryan tentang misi diorang, dia pulak tak nak balik. Sudahnya, squad Capt.Miller terpaksa bersatu selesaikan misi Ryan baru Ryan nak balik. Tu pun dah berapa ramai yang terkorban, termasuklah Capt.Miller. sob sob sob...

Antara scene-scene dalam filem yang aku terpaksa repeat banyak kali sebab suka tengok aksi diorang. 



(Suka dengar suara si Private Reiben. Macam familiar somewhere aje kan...rupanya si bos yang diminat oleh heroin dalam cerita '27 Dresses'. Patutlah dia minat...hahaha lambat betullahkan...)


Ni statement Private Reiben masa Ryan bagi alasan tak nak balik. Terkejut dia dengar, tapi dia berkeras jugak tak nak balik sebab katanya misi dia belum selesai mana boleh tinggalkan medan perang.

Keseluruhannya, cerita ni memang terbaik. Aku rate 10/10 dalam IMDB.

Sampai sudah aku tertanya apa yang berlaku dengan Upham dan Reiben, sebab diorang je antara squad Capt.Miller yang selamat sampai akhir. Bayangkan...

Sebab tu pesanan terakhir Capt.Miller kat Ryan; "Earn it"

4 comments

  1. Selalu orang recommend cerita ni dekat aku, tapi sampai laa ni tak pernah tengok lagi.
    Maybe later nak cari DVD laa..hehehe

    Salam singgah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uish..kau memang kena tengok cerita ni...best giler!!!

      Delete
  2. laaaaa Private Ryan tu mksudnye Prebet Ryan la no?
    dari dulu dok pikir knpe la kena private Ryan.
    ingtkn 'private' yg mksud lagi satu tu hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aip aip kak ana.....hahahhaha
      prebet ryan lakonan matt damon tu ha...tak mboh balik bila org selamtkan dia beria-ia...

      Delete

© SOFIEADIE. Design by FCD.