Rindu Rumah

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest

“ASSALAMUALAIKUM”

(Coretan dari utara…kemerapuan yang tak pernah habis….)

Petang yang damai macam ni, kadang buat aku terfikir dan mengingatkan aku pada petang petang yang sebelumnya. Lagi-lagi teringat masa petang kat rumah. Rindu rumah…..
nanti habis final, cuti sem pun ada praktikal. Tak dapat jumpa rumah. Paling pun dalam hujung bulan lima je dapat balik, itupun kalau DAPAT BALIK lah…
Kalau tak, hurm tunggu raya nanti ajelah kan. Praktikal nanti aku amek kat Kuching. Sebab mati-mati ingatkan hanya kat HQ negeri je boleh praktikal, rupanya yang cawangan dia boleh untuk pelajar dari borneo nih…huhuhuhu

Semalam, terlalu banyak sangat pressure sampai rasa macam, bilalah aku nak habis dari semua ni??
hey, please lah..talk less do more…’
‘ tak payah itu dan ini…’
‘at least kalau aku bertindak ada hasilnya…’
bla bla bla blah…

Dan rasa macam kalau aku kat rumah tak perlu lalui semua ini. Tak perlu nak ada rasa fed up dan bengang dengan orang itu dan ini dan tanpa sengaja ‘termarah’ orang yang tak bersalah. Oh, stop being so childish sofie! Now you are TWENTY THREE! (nope I’m only twenty-two and three month…) oh sooowhatever! 
Dan angin masing-masing sekarang tak berapa nak stabil disebabkan report…betul ke??
entah! No comment! 
normal dunia belajar program yang memerlukan ketiga-tiga elemen pembelajaran ni….biasalah…tak boleh guna sebelah otak je, semua kena aktif. Dari semua sudut. Even kau tak faham kena juga fahamkan. Ini tak termasuk lagi minggu viva…
okeh, breath in breath out….cool down…everything will be okay as long as you want it to be okay….

Nak Balik…
don’t get too close, it’s dark inside….it’s my demon hide….’
minda cuba menenagkan hati yang dah bukan lagi di sini…selalukan macam tu..
Dugaan final orang cakap…maaf dari hati kata Sofarz…bukan sengaja..(apalah minta maaf kat sini memang jalanlah maafnya kan..(ikatan ‘politik’ kena profesional…tetiba)
Dah stop merapu around la….bukan, sebenarnya hati ni nak balik de…umi nak balik boleh tak??
apa ko ingat miri dengan Arau tu jaraknya sekangkang kera??
kalau dia sekangkang kera, memang taklah aku nak dok sinikan….semua dari rumah…

Belajar jauh-jauh memang best, dapat jumpa orang baru, kenalan atas angin, dasar bumi, kerak bumi semua macam orang baru aku jumpa…
tapi, yang sakit tuh disini…hahahahah (habis masuk semua tajuk lagu lirik bagai…)
itulah,…setiap kali kononnya nak berubah kalau tukar tempat-tempat baru, tapi macam ‘HARAM‘ apa jer…

Status beradik aku sekarang ni, semua nak balik. Ha,…nampak tak disitu sehati sejiwa orang kata…mood balik mai dah…har har har…(hambar..)
situasi yang paling aku tak suka itulah yang akan menghampiri, kenapa ek macam tu? kesian orang lain terasa memanglah kan, everybody have their skeleton, their  demons and black side...
nak bebel panjang-panjang pun macam tak kena je…okeylah…yang penting semuanya berjalan dengan lancar…amin….

*****TUTUP KES!*****

‘kan best kalau pyan ada kat sini,…’ (cara cakap macam pernah jumpa pyan…cheh…)
‘tak mustahil orang macam pyan tu wujud…hanya yang percaya je yakin dia wujud…’ (teori tak boleh blah..)
‘pyan, itu pyan ini….’ (nampak sangat macam orang gila, rindu pada yang tak pasti..)
‘at least yang ‘sakit’ aku sorang je,…if lah pyan tu wujud dan hadir depan mata aku sekarang, kemungkinan aku pun tak perasan…sebab aku bukan jenis berani nak ekspresikan peasaan..susahkan…’
‘dulu aku selalu cakap, asyik aku je minat orang padahal orang tak-tak pun minat kat aku…tapi, bila aku tau, aku sendiri yang takut…takut pasai pa aku sendiri tak tau…’
‘pendapat aku, kalau kita nak jadi yang pertama untuk sesorang, kita pun kena letakkan seseorang itu sebagai yang pertama dalam hidup kita…sebab tu sampai sekarang aku tak pernah terdetik nak mencemar prinsip tu…'(kalau setakat suka secara random tu lainlah…ini yang serius…)
‘dan pyan…percayalah dia ada….cuma aku je tak tau…'(tak habis-habiskan…)
‘garang sangat, sape berani…'(hahahaha ini kelakar…kisah pulak akukan…)

stop merapu around okeh!!! aku memang macam ni, selalu cakap sendiri bila rasa sedih, down, iyalah nak cakap dengan orang pun, nanti terbanyak cakap pulak an(sapelah nak dengar orang cakap banyak musim busy ni kan???terabai jer)……sebab matluthfi pernah tulis, kita kena cakap kurang daripada yang kita baca. Then, bila aku fikir, aku ni baca pun tak banyak, apa celah nak cakap banyak-banyak iya dak?? (nanti buat nangis anak orang jer keja….)

hatiku ini hanya untukmu, cintaku ini milikmu untuk selamanya…’hingga hujung pernafasan langitku -Sofarz-

okey, wake up sofie..sebab awan tak pernah statik pada satu tempat yang lama kerna angin sentiasa ada untuk meniupnya pergi…so smile while you have a teeth…okay??

‘Bila terbiasa sendiri kadang aku terlupa yang banyak hati perlu dijaga..’- sofieadie-

Keep reading on

3 Helpful Ways to Prevent Neck and Shoulder Pain

The neck and the shoulders are some of the most common areas of the body …

TOTD: Save your Heart

Track of the Day: Save your Heart by Mayday Parade…. Aku tau genre muzik kita …

#Gift4them: Mission Completed!

Yeay!!! Alhamdulillah semua dah seronok dan gembira selepas dapat hadiah hari tu.  Kiranya misi #Gift4them …

Tepi Jalan

Siapa tak pernah lalu di tepi jalan? Bahkan jadi wajib untuk kita jalan dan menjadi …

Please keep it privacy….

Ada setengah manusia, dia tak faham apa itu “garis halus” antara peribadi dan profesional. Ada …

Sejarah Bahagia….

Siapa aku untuk berhujah tentang sejarah? Siapa aku untuk mengupas erti bahagia? Siapa aku? Ah….. …

Any thought?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *