Bila umi tanya…

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
“ASSALAMUALAIKUM”

Cerita petang tadi.
Sambil main sim dan makan buah jambu cicah asam dengan umi.
Umi: Result dah keluar?
Aku: Dah.
Umi: Sik bagiktauk pun. Berapalah dapat?
Aku: Camyalah..dah sikdapat siklah bagiktauk. heheheh
Umi: Ish..berapalah?
Aku: Dalam 3.4 jak
Umi: Yalah kau (sebutan ka-wu) sik fokus bena-bena..apa yang sik dapat?
Aku: Engin…
Umi pun geleng jerlah..
Aku senyap..
Aiyoo mana pergi jawapan yang dah direka ari tu?
Dalam hati; ‘Tapi umi cgpa tak drop pun, masih maintain lagi..so kalau nak kejar tu kira masih ada peluang lagi..’
Itu kata hati. Maafkanlah anakmu yang seorang ini umi.
Engin tu memang tahap parah dah masa carry mark, so nak cover dengan final macam berkayuh dengan sampan yang bocor.

Maunya tenggelam, tapi nasib baik selamat.
Kalau lemaslah?

credit le’google

Pengajaran cerita;
Janganlah ‘main’ lagi..dalam subjek engin..sebab dia tak macam cadastral..
Engin perlukan nombor dan teori yang betul, konsep kena betul. Tak boleh goreng kalau tak baca.
Cadastral nombor dan fakta yang dihurai ikut kefahaman…

***THE END***
*p/s: semua tu atas mindset.
betulkan balik niat belajar.

Keep reading on

Geomatik di UiTM Arau

Assalamualaikum and hello there! Kalau korang pernah baca mana-mana entri berkaitan dengan geomatik dari blog …

Bukan Sekadar Header…

Bukan Sekadar Header. Header blog adalah impression utama bila orang datang menjengah blog kita. Dari …

Ahlan wa Sahlan Ya Ramadhan…

Salam Ramadhan kepada semua umat Islam yang menyambutnya diseluruh dunia. Macam mana first day Ramadhan? …

Thank God it’s Monday!

Yuhuuu! Thank God it’s Monday! Aku tak pernah rasa happy bila tahu yang Isnin itu …

7 Lies I keep repeating on myself

Holla there! It’s been a century I didn’t write any post. Piuh! Say farewell to …

A Good Goodbye 2018

Sebelum aku memulakan ulangkaji bagi exam pada petang esok, sukalah aku katakan Selamat Tinggal 2018! …

Any thought?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top