Bila umi tanya…

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
“ASSALAMUALAIKUM”

Cerita petang tadi.
Sambil main sim dan makan buah jambu cicah asam dengan umi.
Umi: Result dah keluar?
Aku: Dah.
Umi: Sik bagiktauk pun. Berapalah dapat?
Aku: Camyalah..dah sikdapat siklah bagiktauk. heheheh
Umi: Ish..berapalah?
Aku: Dalam 3.4 jak
Umi: Yalah kau (sebutan ka-wu) sik fokus bena-bena..apa yang sik dapat?
Aku: Engin…
Umi pun geleng jerlah..
Aku senyap..
Aiyoo mana pergi jawapan yang dah direka ari tu?
Dalam hati; ‘Tapi umi cgpa tak drop pun, masih maintain lagi..so kalau nak kejar tu kira masih ada peluang lagi..’
Itu kata hati. Maafkanlah anakmu yang seorang ini umi.
Engin tu memang tahap parah dah masa carry mark, so nak cover dengan final macam berkayuh dengan sampan yang bocor.

Maunya tenggelam, tapi nasib baik selamat.
Kalau lemaslah?

credit le’google

Pengajaran cerita;
Janganlah ‘main’ lagi..dalam subjek engin..sebab dia tak macam cadastral..
Engin perlukan nombor dan teori yang betul, konsep kena betul. Tak boleh goreng kalau tak baca.
Cadastral nombor dan fakta yang dihurai ikut kefahaman…

***THE END***
*p/s: semua tu atas mindset.
betulkan balik niat belajar.

Keep reading on

Nak jadi blogger famous, tapi….

“ASSALAMUALAIKUM” Ini bukan cerita syok sendiri, tapi cerita realiti yang tak pernah wujud. Sambil mendengar …

Reset 2015

“ASSALAMUALAIKUM”  Sebelum terlambat, suka aku ucapkan disini SELAMAT TAHUN BARU untuk sesiapa jua yang menjengah entry …

Gara-gara mak cik TBS…

Kecoh giler blog aku sejak dua menjak ni. Maunya tak terkejut bila tengok readers sehari …

Hati-hati dengan Mak cik ini ketika di TBS!!

Penutup bulan november 2016 kali ini agak kurang bernasib baik. Tapi, takdelah tragis mana pun. …

Maaf Dari Hati…

“ASSALAMUALAIKUM” Jauh dari sudut hati ni, aku nak minta maaf sangat-sangat untuk semua yang pernah …

How’s the Ramadan?

Ramadhan tahun ni adalah paling……nak kata hambar tu, takdelah hambar sangat. Alhamdulillah makan semua cukup. …

Any thought?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *