Toy Story 4: Listen to your heart…

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest

Yup and yup and yup! Bila naik tajuk movie baru itu tandanya aku baru usai tonton ia di wayang. Baru rajin nak keluar menjengah dunia luar dengan menjejakkan kaki ke wayang. Walaupun fasa final exam itu belum sepenuhnya habis dengan selamat, memandangkan gap seminggu itu buat aku tak keruan untuk menonton the best childhood movies ever!

Sambil layan lagu terbaru Sum 41 ‘Never There’, aku mulakan jemari menari.

The first Toy Story was aired in 1995.

Masa tu aku baru tiga tahun, tapi cerita tu aku tengok sampailah sekarang. Ia seolah membesar bersama. Mungkin Andy itu sebaya aku. Boleh jadi. Tapi entri ni bukanlah untuk kasi spoiler. Untuk semua peminat Toy Story, silalah maju ke wayang terdekat dan ketawa bersama menangis bersama saat menontonnya.

Sungguh, cerita ni lagi sedih dari Endgame! Wait what???

Serius, memanglah ia kartun. Come on babe, mana ada orang nangis tengok kartun. Eh, jangan dowh….berapa banyak kartun aku tengok end up dengan menenyeh hujung mata dek kerana touchy dengan mesej dan juga punchline movie tersebut.

First, aku nak cerita part yang buat aku tak berhenti ketawa terbahak-bahak sampai terpaksa menganggu orang hahahahahaha please….no one watch cinema with a dead emotion right? You should throw all your emotion while watching it…if not…your are in the wrong room my man….

Part ketawa bagai kena rasuk;

Bila Buzz tanya Woody bagaimana bunyi suara yang dia dengar setiap kali dia buat sesuatu yang di luar jangka? Yang si Buzz ni pulak kind of noob, dianya pergi tekan semua butang dekat badan dia sebab dia anggap yang itu adalah suara hati yang Woody maksudkan. Can you get it man? Nope? You didn’t get it? Hahahaha

Then it’s okay.

Coz the entire conversation about “listen to your inner voice thing” adalah punch line dan mesej utama bagi movie ini. God! Aku sangatlah menganggu penonton lain. Adoyai! hahahaha I’m really miss my childhood moments…isn’t it nice to not knowing anything and just be that innocent?

Okay, move on.

Part yang buat aku menangis adalah;

Bilamana Buzz cakap ‘To infinity…’ dan Woody jawab ‘…and beyond’. It’s kind of heartbreaking relief kind of thing. Dia semacam pengakhiran bagi perjalanan kisah Toy Story yang aku tak boleh terima hakikat yang semua watak itu akan bertemu pengakhirannya.

Seolah semua orang nak matikan watak sebelum ketibaan 2020. Semua cerita lama sudah move on dan memberi laluan kepada fasa dunia baru.

Aku tak sedia! Faham tak?

Aku masih nak Andy yang menjadi satu-satunya budak yang sayangkan permainan dia.

Aku nak Woody dan Buzz sentiasa jadi buddy sepanjang hidup mereka.

Aku nak…semua permainan Andy kekal bersatu selamanya walau tuan mereka sudah bertukar-tukar. Tapi…

…itu bukanlah realiti yang kita hidup. Dengan mendengar suara hati, Woody sanggup…dengan mendengar suara hati…mereka terusan bersatu walau tidak bersama. The relationship thing is going to be damn strong when you have to become a true legend. Kau macam penyu. Hahahaha

Suara hati. Kemana kau bawak aku pergi?

Zaman lalu atau hidup masa kini?

Aku cuba untuk lari dari realiti. Larian itu seolah memberi harapan agar tiada apa yang berubah. Berharap semua kekal sama walau aku sendiri sudah berpaling tadah. Macam Inception. Tak boleh terima kenyataan bahawa setiap angan itu jua punya pengakhiran….huh…suara hati itu amukan rasa yang tidak solidkah?

Entah. Woody lebih tahu. Sebab tu dia pilih untuk mendengar, dan dia bahagia…walau terpaksa asing.

You’re totally my idol lah Woody. Dari kecik sampai sekarang dan untuk selamanya. Okaylah terpanjang pulak bebelan dan review pasal TS4 ni. Sampai bertemu di dunia lain. Adios!

p/s: Inspirasi sebenar di balik Woody adalah the great actor; Tom Hanks. You’re totally my idol sir.

Keep reading on

#Gift4them: Dalam proses

First of all, aku minta maaf kepada semua rakan blogger sebab dah dua hari tak …

Praktikal di JUPEM #2

Holla there! First of all, aku nak ucapkan tahniah kepada adik-adik yang dapat menyambung ke …

Miri, Raya dan Hujan.

Salam Aidil Fitri kepada semua warga Muslim yang hidup di muka bumi ini. 😊 Raya mana tahun …

The Other Side of Open House…

Holla there! How your normal life going? Adakah menarik seperti majlis pembukaan SUKMA di Kuching …

Movie of the Week

“ASSALAMUALAIKUM”Ehem, ehem…holla there!Heaven kan dapat lepak sesuka hatinya lepas seminggu final berlalu. Dan dalam tempoh …

The Healer: How I handle my dark phase

Semester baru nak start. Itu semua student dah maklum. Lagi-lagi bagi student UiTM. Seronok cuti nampak? …

Any thought?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *