7 Lies I keep repeating on myself

October 23, 2017

Holla there! It's been a century I didn't write any post. Piuh! Say farewell to the long hiatus and mid-sem break. 🙌

So, cerita dia....seperti biasa. Tak ada yang menarik. Pergi kerja, balik kerja, buat assignment, layan drama, layan movie, baca buku...ah! What a life.....

Aku cakap hari tu nak update entri dua kali seminggu. Sepertinya GAGAL! hahahahahah...(-_-) As a part-timer on everything....there's 7 LIES I always tell myself in order to live a happy life...

1- I'm gonna do this starting today....
Yeah, pada hari yang ceria, panas berangin, mood baik...bagi aku istilah ini tiada masalah. Bagi aku, mantra ini sangatlah membantu untuk jalani hari dan sudahkan semua kerja yang tergendala dikala mood tidak begitu rajin. And it's totally work for me! Aku harap sangat penipuan ini berkekalan sehingga aku berjaya kelak. 

2- Hari ni nak up entrilah...
Haa...yang ini ha, paling banyak kali aku tipu. Dari semalam punya kelmarin lagi aku bagitau diri sendiri, 'aku nak up entri pasal ni lah', 'aku kena up entri pasal itulah'.... dan berakhir dengan TIADA ENTRI LANGSUNG! hahahaha

3- Semua kerja tu senang je...
Kalau aku buat dari sekarang. Semua kerja memang senang bila aku buat sikit demi sikit dan tiada sebarang penangguhan. So far, alhamdulillah tiada bertangguh. Dan mantra senang tu sangatlah membantu, een dia susah rasa macam senang je. So, sesiapa yang rasa cam susah dalam nak siapkan assignment tu, gunalah mantra ni. Mind set kita laju je siapkan tak sampai sehari. Ni mungkin tak tipu...

4- Nak datang awal...
Dia punya awal tu, masih di zon atas pagar. Tak cukup awal. Tapi istilah 'at least' tu lah yang bahaya bila nak tunaikan hajat datang awal ni. Stop lying around people! (I'm talking to myself...ignore it)

5- Esok nak puasa.
Sampai ke sudah tak puasa. Mentang-mentanglah puasa sunat, main-main ek...puasa ganti tu dah habis belum cik kak? Takkan nak tunggu puasa tahun depan baru kalut nak ganti? huhuhuhu...aiy, aiy maam!

6- It's gonna be okay.
I think it's really gonna be okay. As long as I keep on track. 

7- Berhenti makan benda manis...
Digi buat promo Baskin Robbins lagi!!! Sekali ni je nak makan manis....pehlis...coklat? nope! dan tetiba aku menuju ke Chat Time dan beli coco smoothies sebab nak ais dan crunchy oreo punya pasal... fail!


rant, life,

Aku pernah terbaca yang orang kata, kalau nak ubah tabiat tu, mula-mula memang kena berlakon dulu, pastu lama-lama nanti dia akan jadi kebiasaan. Tapi, tak bagusnya bila terlalu banyak sangat penangguhan. Senang cerita kalau nak buat suatu benda tu, buat je. Tak perlu tunggu esok, lusa sejam atau lima minit lagi...bangun, dan terus buat. Katakan tidak pada 'NANTI'

Amboi....kasi semangat dekat orang kemain na...takdelah, ni aku kasi semangat untuk diri sendiri gak ni. So, lepas ni, minggu kuliah dah start macam biasa. Macam normal, student life dan lambakan assignment akan terus melanda dan menerjah sampailah tahun depan. Doakan yang terbaik dan paling penting teruskan usaha!

Apa aktiviti sepanjang cuti mid sem hari tu?? 😏
  1. Marathon Age of Youth 1 & 2
  2. Layan movies non stop sampai muntah hijau
  3. Paling baik...baca artikel untuk research.. huhuhuhu
  4. Siapkan assignment...

Dahlah merepek macam ni...entah benda apa lagi yang aku nak tipu demi up satu entri...see ya when I see ya!

p/s: bila dah lama tak menulis entri yang cheerful rasa cam hambar sia....mungkin sebab dah lupa macam mana rasa teruja dan 'hidup' kot....huhuhu

chiao!

8 comments

  1. Yes, you definitely have to fake it till you make it so that the behavior can be your habit. That's what I'm doing currently in one aspect of my life. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. may it become a habit to us! have a happy life farah! ^_^

      Delete
  2. kmk nktok rasa nak nangis jak sbb assignment sik siap2 hahahaha yalah suka gilak tangguh kerja,tambah agik dgn exam yarabi rasa nak muntah jak eh hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. huuuuuuu ya yang kamek sik mauk ya...bila muntah biru ka hijo plus tetiba mok sakit tang ya juak...barai tashira...jerak rasa aih!

      #bertabahlah untuk kitak. semoga semua kerja ya dapat diselesaikan on time. chaiyok!!!! ^_^

      Delete
  3. It's been awhile sis~ welcome back~~ \o/

    ReplyDelete
  4. baca artikel untuk research tu satu pencapaian besar tawwwww :D

    I have few lies yg sama jugakkk. Just I realized kalau sesuatu hal tu priority dia tinggi, memang terus boleh buat semua benda dalam sehari sekali harung. Tapi kalau jenis tak affect hidup sangat, lagi tinggi harapan nak bertangguh. HAHA

    Tertarik dgn no 4. :D

    Teringat masa still belajar dulu, kelas kan biasanya start kul 8. Entahla kenapa, walaupun dah bangun awal 5-6pagi, still keluar rumah 7.30 jugak. Haha takde la selalu lambat ke kelas sbb biasanya mmg akan sampai sharp or awal 5 minit. Tapi masalah betul rasa dgn diri bila tak mampu nak keluar lagi awal 7.15 ke gituuu. ADOI

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhahah...hopefully sem ni harapan nak bertangguh tu zero. or less than 30%....cukuplah sem lepas...barai nina! tak mampu dah nak build a rome in one day...

      kan? bangunlah awal mana, still keluar setengah jam punya. ada je yang tak kena...alih2 sampai kelas semput harung tangga banyak sangat...piuh!

      Delete

© SOFIEADIE. Design by FCD.