One step ahead…

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest

Hello dearest readers,
Have you ever thought about upgrading your blog status to another level? To become not just another blog on the blocks? Have you?

Yada yada yada…Hari tu aku ada buat post pasal cabaran blogging zaman millenia. (dan aku tak menyangkal akan cabaran itu. sebab itulah yang aku hadapi sekarang) Berblogging ni macam period pun ada kan? hahaha 

Aku masih tak puas hati kenapa ramai blogger overseas sana boleh survive dengan berblogging sedangkan aku tidak? Why oh why??? Adakah aku kena pindah ke German dulu baru aku dapat jadi one of the successful blogger out there? Haish, nampak gaya habis je belajar memang kena pi Germanlah cerita dia. hahahahaha – okay, behave-

Padahalkan, niche, tema, konsep blog diorang mostly hampir sama. HAMPIR SAMA. Tapi, adakah diorang ragu-ragu dan takut diorang takde market? Yes, the answer is NO! Seolah diorang lagi yakin setiap orang ada rezekinya masing-masing.

Siapa ada jawab Yes bagi soalan diawal pembukaan entri ini aku ucapkan tahniah. Tahniah, kerana korang berjaya memikirkan 20 tahun lebih maju dari sekarang. Hahahaha Apa da aku merepek ni. Tak! Tak! Aku bukan merepek, ia adalah realiti fasa yang mungkin akan dihadapi kepada hampir semua yang memiliki blog. 

Yeah, mostly blogger dulu, sekarang dah jadi artis, public figure, social media influencer…dan mereka boleh hidup hanya dengan blogging. Adakah mereka pernah membayangkan yang mereka akan menjadi seperti hari ini jika mereka tidak mengambil ‘satu langkah’ itu?

Satu langkah yang menjadikan mereka semua pada masa kini. Yeah, aku tak perlu mention pun korang akan kenal.

Itu satu hal.

Tapi….aku lebih berminat cara blogger oversea bawa blog diorang kemata dunia. Diorang punya template dan design semua lawa!!!! Isu sebenar disini adalah bukan pasal nak jadi artis, or public figure or influencer…isu dia – aku perlukan blog designer yang boleh buat custom made template

Custom made?

Hah gila! harga pun sedap bhai. Nak lain dari orang ada maharnya. Takde percuma.

One step ahead to build my own identities. Prosesnya masih panjang. Siapa kata nak upgrade blog ni senang? Dia sama jugak macam nak upgrade hidup kita. Ya, ya, ya…ikut jiwa lama aku lebih suka identiti jiwa remaja yang sukakan kegelapan lebih pada pembaharuan…tapi cara itu dapat upgradekan hidup akukah?

Nope!

You already know that.

You gonna lose your friend, best friends,…just because you want something more. Something different in your life. Different from their life.

Tapi hidup dalam gelap buat aku hargai cahaya. Walau awalnya silau tapi aku bahagia. Silau cahaya buat aku buta pada segala cela kerna aku hanya nampak trofi ‘syurga’.

Syurga dunia syurga akhirat, keduanya mahu kita bahagia.

Sebelum ini aku banyak kali putus asa, tapi sekarang aku mahu tahu hasil dari aku tidak berhenti berusaha. No more if…its only insyaAllah.

Rezeki itu milik Allah bukan? Kita berusaha, kita dapat. Sekadar doa tidakkan merubah apa tanpa tindakan. Sudah aku cuba suatu ketika dulu berdoa depan beras supaya masak jadi nasi tanpa usaha untuk menanaknya terlebih dahulu. Jadikah? hahahahah memang tak masak sampai sudahlah cerita dia!

How blogger can survive with blogging challenge?

– Passion to success

– You know the answer

InsyaAllah, aku akan ambil ‘satu langkah’ itu. Berjaya atau tidak belakang kira. Peluang untuk berjaya itu 99% kita dapat tahu selepas kita buat 1%. Aku sentiasa jadikan blogger yang berjaya meraih impian diorang dengan bogging. Apa salahnya aku berangan pulak orang lain jadikan aku sebagai inspirasi diorang untuk ambil ‘satu langkah’ itu? hahahahahah

Tak berangan takdelah KLCC. ^_^

To gain something we must lose something.

Let’s see what we gonna get if we take one step ahead.

p/s: The deep thought on blogging always brought me sleepless

Keep reading on

Tawar hati dah…

Kenapa kita perlu jalankan latihan industri? – Sebab nak cari pengalaman dan suasana kerja sebenar. …

Mengintai tabir 2017

Yeah, ada seminggu lebih lagi 2017 akan persembahkan dirinya sebagai watak utama. Minggu yang sudah …

PODCAST TRIVIA #3: TAKLUK

Salam sejahtera buat kalian semua yang masih sedia menjengah ke laman sofieadie.com. Apa cer ni? …

Kehidupan normal seorang pelajar

Khabarnya minggu ni result SPM akan keluar. Cuak dia tak payah ceritalah. SPM ni lah …

Aku Kecewa Dengan Kau

“ASSALAMUALAIKUM”Semalam hari pertama kuliah. Tapi seorang lecturer pun masih belum masuk sebab busy nak handle …

#Gift4them: Mission Completed!

Yeay!!! Alhamdulillah semua dah seronok dan gembira selepas dapat hadiah hari tu.  Kiranya misi #Gift4them …

Any thought?

0 thoughts on “One step ahead…”

  1. ^_^
    see, saya tak perlu mention dalam entri pun memang semua orang kenal. Malaysian blogger menjadi artis memang ramai. sebab jiwa seni itu bermula dengan blogging. ^_^

  2. same thought here. masih dalam proses 'cuba gagal' dengan blog sendiri. InsyaAllah, blogger Malaysia jugak boleh semantap diorang. Mungkin sebab bahasa malaysia bukan lagi 'lingua franca', tu yang jadi bias. Walhal eksperesi ayat lebih kurang. ^_^!

    Semoga terus sukses dalam membawa blog ke taraf dunia.

  3. Pada pendapat saya (kalau salah tolong betulkan hehe), blogger overseas sukses sebab diorang tahu target readers diorang siapa. Diorang ada fokus diorang tersendiri. They know what they want to write, and what their readers want to read.

    Lagi satu, my classmate (saya belajar obersea gak haha) yg omputih ni bila dia blogging, pergh tulisan MATANG AND PROFESIONAL walaupun dia satu tahun muda daripada saya.

    Kita masih dengan bahasa pasar, takde la nak cakap blogging ni perlu formal, but diorang ni jenis boleh tackle gaya bahasa. They can make it casual but at the same time professional.

    Tu buat masa ni saya tengah experiment² dengan blog sendiri haha.

    bila² singgah la hehe: willyou-readthis.blogspot.com

  4. setuju dgn entry ni, blog ni boleh bina identiti kita 😀

    kat malauysia pun banyak juga blogger yg dh jadi influencer mcm nisa kay, fatin liyana, irene nadia, dena bahrin. hanis zalikha pun sampai jadi artis dah. tapi diorang ni glemer kat blog masa tahun 2008 dulula huhu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *