Delete Blog???

January 28, 2016

Soalan terbuka ni aku pernah tanya dalam entri minggu lepas.

Delete blog patut atau tak selepas kita takde?” 

Jawapan 50-50. Ada yang kongsi cerita tentang blog-blog yang mereka follow tapi tuan dia dah takde. Masa aku baca semua komen, seolah lagu jaane nahin, denge tuhje terngiang dalam minda. Oh God sedihnya rasakan. Lagi-lagi kalau pemilik blog tu kita seolah  kenal berabad. Mesti rasa sedih triple quad kan? [sila mainkan video dibawah ni sambil habiskan baca entri...^_^]


Delete blog? Ya atau tidak.
Kalau tidak, ada sesetengah perkara kita patut semak dalam semua entri kita yang lepas. Semua segi dan presepsi blog kena jaga. Lagi-lagi bab aurat. Tidak, sebab nak jadikan kenangan pada mereka, mereka dan mereka. Sebab tulisan kita banyak membantu mereka yang akan hidup. Maklumlah dunia semakin dihujung kuku.

Ya, andai blog terlalu banyak kontroversi. Takut salah tafsir padahal pemilik dah lama pergi. Maka jawapan korang? Ya atau tak masing-masing ada sebab. Macam aku, mungkin aku pilih tidak kot. Tapi sebelum tu memang banyaklah entry yang kena kuarintin. T_T Kena masukkan dalam wasiat siap-siap. Takut ajal jemput tidak diduga.

Soalan-soalan jika korang TAK DELETE BLOG:
  • Setting bahagian comment kena ubah tak? Contohnya ‘comment visible after approval’. Kalau kita tak ubah, sapa yang nak approve komen orang tu? 
  • Kalau blog kita ada domain, ada tak domain yang automatik tukar jadi biasa tanpa tunjukkan yang domain tu boleh dibeli bila dah tamat tempoh? Supaya blog kita still available.
  • Wariskan blog atau biarkan tanpa sebarang update?
Kalau delete, mungkin akan backup dulu kot. Tak pun print hard copy. Buat simpanan untuk generasi. Bahan bukti tu! Evidence yang menunjukkan kita hidup dan persitiwa yang berlaku sepanjang kita hidup. [biarpun ada sesetengah entri tu ambil masa yang lama untuk dihadam T_T].

Kalau Horatio dengan Mac Taylor gali ni, 100% for sure semua soalan akan terjawab. Yang mana tergantung akan dicantum macam puzzle. Bila fikir balik, rasa macam bahaya pulak. Hahahahah

Pendapat dan pandangan korang amatlah dialu-alukan. Mana tahu ada idea yang lagi bernas untuk merancang persiapan sebelum pergi.

Perkara paling menakutkan dalam hidup adalah kehilangan. Betul tak? 
*insyaAllah, ada rezeki lebih teringin nak print out blog nih...buat siri macam journal gitu...

26 comments

  1. Tetiba rasa sedih lak, huhu. Kalau cadangan saya, bagi password pada waris m minta tolong diorg yg deletekan kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm...masukkan dalam list dulu cdgn nih....

      kan? sedih tu mmg sedih, tp tulah...

      Delete
  2. kehilangan yang paling saya takut adalah kehilangan mak ayah dan anak. setiap kali fikir, setiap kali tu rasa nak nangis..hmm.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita kak nad....setiap kali fikir, rasa macam tak sanggup nak fikirkan...T_T

      Delete
  3. Ini pandangan MYiDEAKiNi le...jika kita dah tahu takdir, kalau boleh wariskan blog ini untuk mereka yang boleh mengendalikan blog sebaiknya atau minta waris tolong delete akaun blog daripada ianya terbiar bersawang... Seperti yang di janjikan... baca ini yer :)

    http://www.myideakini.com/2016/01/giveaway-dari-blogger-sofie-adie.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah....takdir. sesuatu yg kita tahu mestilah awal dirancang...

      done read it! thanx ya bruh!

      Delete
  4. hmm buntu jap. tak tahu nak wariskan ke sebaliknya. tapi mcm syg jugak kalau nak deletekan.

    ReplyDelete
  5. sebaiknya bagi je password kat pewaris n suruh mrka manage..ishh,,, mcm saka la plak! abam kie follows here. 371. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha pun boleh ya abam kie....
      thanks ya follow sini...^_^

      Delete
  6. Ish tak boleh imagine. Belum cukup kuat lagi untuk rasa kehilangan tu :( Kadang tu takut sangat. For me, tak dapat nak decide lagi perlu delete ke tak uhuhuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sukar kan utk dibayangkan? tp benda yg tak boleh nak lari.,..T_T
      huhuhuuhu

      Delete
  7. huhu.. terfikir soal kematian baca entry ni .

    kalau saya, mybe bagi pd family passwrd. biar fmly yg uruskn pulak. kalau delete mcm sayang kn? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah....berfikir sejenak ttg kematian itu lebih baik...^_^

      hurm....kena tulis siap2 password dalam setiap nota ni...

      Delete
  8. ada pro and kontra nya kalau nak delete blog ni, mungkin kena ada backup sesiapa pegang emel n password kita in case kita dah tiada nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? delete sayang.. tak delete takut pulak rasa....

      Delete
  9. slalunya org terdekat tau sgala perihal blog ni.. lps tu de buat admin lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm...boleh jugakkan...nasihat yg sangat berguna.
      thanx cik en!

      Delete
  10. Oh haah kan saya pun baru terfikir pasal ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. so....apa keputusannya? delete atau biarkan?

      Delete
  11. setuju! Kalau blog tu boleh mendatangkan kebaikan, takyah la delete. Tp, kalau boleh mndatangkan fitnah, better la delete :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? minta dijauhkan daripada timbul segala salah faham...

      Delete
  12. Berullah cakap awak tu, jadi lebih elok buat blog yang jauh daripada kontroversi

    http://mellyacrayola.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. tingkat prestasi jauhkan kontroversi gitu...^_^

      Delete
  13. sy pernah terjumpa satu blog. blog tu sebenarnya milik seorang perempuan (gadis). dah ada post yang dia tulis masa dia hidup dulu. lepas dia meninggal, mak dia pulak yang ambik alih blog dia tu. dah lama jumpa blog ni, tapi, tak dapat kesan link.

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mana tomo tahu dia dah meninggal? curious kita...

      mesti mak dia sedih plus banggakan...jadi pengganti pun takpe...

      Delete

© SOFIEADIE. Design by FCD.