Delete Blog???

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
Move On zillion time
Too March stories
Self Care On A Budget
Pilihan kehidupan
Come back blog mission
Soalan terbuka ni aku pernah tanya dalam entri minggu lepas.

Delete blog patut atau tak selepas kita takde?” 

Jawapan 50-50. Ada yang kongsi cerita tentang blog-blog yang mereka follow tapi tuan dia dah takde. Masa aku baca semua komen, seolah lagu jaane nahin, denge tuhje terngiang dalam minda. Oh God sedihnya rasakan. Lagi-lagi kalau pemilik blog tu kita seolah  kenal berabad. Mesti rasa sedih triple quad kan? [sila mainkan video dibawah ni sambil habiskan baca entri…^_^]

Delete blog? Ya atau tidak.

Kalau tidak, ada sesetengah perkara kita patut semak dalam semua entri kita yang lepas. Semua segi dan presepsi blog kena jaga. Lagi-lagi bab aurat. Tidak, sebab nak jadikan kenangan pada mereka, mereka dan mereka. Sebab tulisan kita banyak membantu mereka yang akan hidup. Maklumlah dunia semakin dihujung kuku.
Ya, andai blog terlalu banyak kontroversi. Takut salah tafsir padahal pemilik dah lama pergi. Maka jawapan korang? Ya atau tak masing-masing ada sebab. Macam aku, mungkin aku pilih tidak kot. Tapi sebelum tu memang banyaklah entry yang kena kuarintin. T_T Kena masukkan dalam wasiat siap-siap. Takut ajal jemput tidak diduga.

Soalan-soalan jika korang TAK DELETE BLOG:

  • Setting bahagian comment kena ubah tak? Contohnya ‘comment visible after approval’. Kalau kita tak ubah, sapa yang nak approve komen orang tu? 
  • Kalau blog kita ada domain, ada tak domain yang automatik tukar jadi biasa tanpa tunjukkan yang domain tu boleh dibeli bila dah tamat tempoh? Supaya blog kita still available.
  • Wariskan blog atau biarkan tanpa sebarang update?

Kalau delete, mungkin akan backup dulu kot. Tak pun print hard copy. Buat simpanan untuk generasi. Bahan bukti tu! Evidence yang menunjukkan kita hidup dan persitiwa yang berlaku sepanjang kita hidup. [biarpun ada sesetengah entri tu ambil masa yang lama untuk dihadam T_T].

Kalau Horatio dengan Mac Taylor gali ni, 100% for sure semua soalan akan terjawab. Yang mana tergantung akan dicantum macam puzzle. Bila fikir balik, rasa macam bahaya pulak. Hahahahah

Pendapat dan pandangan korang amatlah dialu-alukan. Mana tahu ada idea yang lagi bernas untuk merancang persiapan sebelum pergi.

Perkara paling menakutkan dalam hidup adalah kehilangan. Betul tak? 

*insyaAllah, ada rezeki lebih teringin nak print out blog nih…buat siri macam journal gitu…

Keep reading on

Any thought?

0 thoughts on “Delete Blog???”

  1. sy pernah terjumpa satu blog. blog tu sebenarnya milik seorang perempuan (gadis). dah ada post yang dia tulis masa dia hidup dulu. lepas dia meninggal, mak dia pulak yang ambik alih blog dia tu. dah lama jumpa blog ni, tapi, tak dapat kesan link.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Thank  
you
 for reading