Day 9: Cerita Telur Ayam

November 26, 2015

Holla!

Disebabkan aku baru je membasuh telur ayam, tetiba ilham untuk update entry tu ada. 
Maka terhasillah satu cerita bertajuk "Telur Ayam"


Umi aku saya ni ada buat bisnes kek. Paling famous kek sarang semut, kek masam manis, kek buah, kek marble...setiap hari umi akan buat beberapa adunan untuk dijual. Maka penggunaan telur ayam yang sangat banyak diperlukan. Biasanya dalam 5 case macam tu lah. Bila umi selalu basuh telur ayam sebelum guna, aku jadi ada satu habit yang akan berkata tidak pada mana-mana peniaga yang masak tanpa cuci telur ayamnya dahulu. Sensitif tahu!

Dan setiap kali kalau aku membasuh telur ayam tu, mesti ada lebih kurang 10 biji yang akan retak, pecah dan sebagainya. Dari 5 case darab 30, tolak 10.....haaaaaa itulah total teluar ayam yang berjaya dibasuh tanpa cacat...

*Cerita tamat*

Maybe kalau aku tak dapat nak update setiap hari, 'entry belacan' akan wujud kot! Ada sesape okay kalau entry belacan wujud? *okay...takde....sob sob sob* berangan je kan ada orang nak baca blog aku...adios!

Hari ni saja, tiga manusia sudah cop aku cikgu...apa ke rupa aku ni ada air muka cikgu?
Chio lu..nak tido awal...tak fokus, seyes tak fokus...
Penangan mereput hari ni...
(nak lari pergi German la macam ni)

Oh, lagi satu...insyaAllah aku akan spent hujung minggu untuk ziarah blog sedara mara maya ni..

*thanx for reading!*

11 comments

  1. telur mesti cuci dl sebelum guna... kalu tak cuci ia adalah najis kecil.... kena be careful dgn penjual kat luar jual makanan tanpa cuci telur.... nice entry sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? najis yang kecil tu boleh beri kesan yang besar pada diri...

      thank you...
      ^_^

      Delete
  2. Hi.. Cikla pun sebelum nk guna telur mesti basuh dulu.. Kalau tak, x sah.. Hihihi

    ReplyDelete
  3. terima kasih sofie datang ziarah blog kita....dahsyat kita kena boom....hihihi :D banyak jugak telur yg retak tuh, kesiannya...abes buat ape dengan telur 10 biji tuh? sayangnya kalau buang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah....hahahah seronok nak mengebom kak aisya...
      ^_^'

      Kalau pecah teruk, ceritanya kena buang camtu jer...huhuuhuh

      Delete
  4. betul tu..telur ayam elok dibasuh sebelum digunakan.

    terima kasih follow blog akak, akak follow kembali

    ReplyDelete
  5. kadang-kadang bulu ayam yg tersisa pun terlekat kat telur hehehe..so cuci bagi clean and clear telur dahulu :) hehehe .

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...
      memang kena tonyoh dengan kasa dawai sekali...

      tu yang sampai pecah telur setiap kali basuh..T_T

      Delete
  6. Hahhahah kalau cerita pasal belacan pun Nad mesti baca punya lah ekeke.

    ReplyDelete

© SOFIEADIE. Design by FCD.