Perempuan vs ‘window shopping’

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
“ASSALAMUALAIKUM”

Topik berkaitan dengan ‘Perempuan‘ dan ‘Window shopping‘. 
Aaaaaaa…..macam nak jerit kuat-kuat dan kata;
“Aku nak beli satu mall ni!!!”
“Yeah, sure u can buy it…”
But, realitinya…

“Weh,….bolehlah nak beli nie? Ada sale ngan discount bah…” sambil merengek pegang barang yang nak di beli. Seolah macam kalau tak beli, benda tu tak akan dijumpa lagi kat mana-mana tempat. huhuhuhu… Last-last, telan air liur je lah. Itu baru ‘window shopping’ belum lagi SHOPPING!
Dan perkara yang paling TAK BEST bila kita ber’window shopping’ (tak kiralah dalam kumpulan atau bersendirian) adalah:

  1. Masa kita pergi tu banyak Sale..sana sini sale. Tapi, duit tak ada.
  2. Orang usha kita seolah macam kita alien turun bumi, dan tak berduit (dan aku pun mula tertanya ‘apa ke pelik sangat fesyen aku ni?’ tengok diri sendiri. jubah dan selipar jepun bersama tudung ‘indon’. okey jer!)
  3. Rambang mata. Keliru nak beli yang mana satu..
  4. Time ni orang kata kena praktis antara keperluan dan kehendak. Tapi, selalu failed untuk diamalkan! 
  5. Terpaksa berdiri lama depan barang yang kita nak tu, sebab masih keliru nak beli ke tak. atau patut tunggu harga dia murah lagi…dan menyebabkan kita menghabiskan masa dalam kedai yang sama. Lagi-lagi kalau masuk kedai buku, seolah macam takde jalan keluar dah!
  6. Window shopping dalam kumpulan yang tak sama taste dengan kita. 

Contoh: aku lebih minat lepak lama-lama dalam kedai buku, kedai kasut yang aku suka atau kedai barangan keperluan daripada masuk kedai baju yang harganya aku tahu yang aku sendiri takkan mampu beli, aksesori yang entah apa-apa…sorry seem i have a problem with the fashion!
Antara cara aku untuk tak frust time bershopping dan untuk berjimat adalah;

  1. jangan pergi time duit takde
  2. jalan laju-laju dan terus ke destinasi dan fokus terhadap barang yang nak dibeli je bagi mengelakkan rambang mata tengok barang di kedai lain.
  3. pergi time mood shopping takde. Misalnya jangan pergi shopping time tengah boring, atau saja-saja atau tengah kecewa. (but, sometimes shopping is a good treatment for release stress..tapi, boleh guna cara lainkan?)
  4. jalan dengan family. hehehehe. (sambil gelak jahat!)

Itu cara  dan pendapat aku, tak taulah kalau pendapat orang lain macam mana.
lain orang lain cara
lain kepala lain idea
lain fesyen lainlah gaya
***THANX FOR READING***

Keep reading on

Panas Otak!

Panas otak  Ia berlaku bila kita ada idea tapi takde ayat nak diluahkan. Boleh jadi …

Apa itu “POYO”?

Assalamualaikum ya akhi dan ukhti sekalian, Anda masih keliru dengan istilah ‘poyo’? Pernah tak fikir …

Pistachio Baskin Robbins??

Panas panas gini makan aiskrim memang sedap. Lagi-lagi kalau dapat offer dari Digi. Ah! jangan risau …

Handling the downhill

Sejak dua menjak ni aku rasa aku malas nak layan orang. Hahahahah. Bukanlah malas sangat, …

What You Can Expect from the Best Florist Singapore

Now that the florist industry continues to grow and the florist improves its services, what …

Soal tentang sebuah Impian

Impian.  Semua orang ada impian. Impian besar, kecil, jangka masa yang panjang atau pendek. Apa …

Any thought?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *