Bila kakak kau dah kahwin....

February 15, 2017

Bila kau ada ramai adik beradik perempuan dan kakak kau kahwin, secara automatik yang lain kena pakai tudung. Sehinggalah kakak kau yang kahwin tadi balik ke tempat baru dia, barulah kau boleh hidup seperti biasa.

Itu situasi aku. Aku rasa ramai yang faham kot situasi ni. Tapi itu bukanlah suatu masalah besar bila kakak kau kahwin...masalahnya bila kau LUPA yang kau dah ada orang baru dalam rumah!

pelamin, kahwin

Oh, sebelum tu aku naklah ucap tahniah dan selamat pengantin baru buat kakak aku yang nombor dua. Alhamdulillah dengan sekali lafaz pada 11 Februari lepas, dia selamat menjadi isteri orang Johor. So, kalau aku nak cari calon lepas ni, tak boleh dahlah ambik orang Johor. Kenalah cari orang dari pelusuk dunia yang lain...

Ramai yang dah tahu, tapi masih ada yang belum tahu...yang kakak guenya itu juga miliki blog dong! Carilah lo yang mana blognya...

Situasi masa hari kejadian?
Senggaut kau! Aku tak sempat tengok sesi lafaz salam semua tu, yang aku sempat, sedar-sedar dorang dah siap sarung cincin. Terlepas moment paling berharga...

Apa yang buat aku lambat tu, aku pun tak tahulah...adik aku dok sibuk pakai shawl dia punya pasal. Dok belit sana, belit sini...alih-alih terbelit sebab lambat...chis!!

Kenduri dimana?
Kitaorang buat kat rumah, rewang gitu. Yang sewa hanya pelamin, kanopi, dan baju kahwin..cuma masa hari kejadian ramai yang tak puas hati dengan fotografer dia. Agaklah...sampai orang biasa boleh tegur assistant dia pegang kamera pun salah itu dah kira tahap parahlah kan? Ini majlis penting untuk orang kot! Bukan hari sukan sekolah yang kau boleh snap setiap 30 minit. Majlis kahwin nikah ni setiap saat tu berharga!!!

Walau fotografer cenggitu, alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar. FYI, ini adalah majlis pertama dan pencetus dalam keluarga aku. So, masih banyak benda yang terlepas. Maklumlah nervous kata orang. Ada enam lagi majlis kahwin yang akan menyusul...insyaAllah kesilapan lalu tak berulang..

Tema?
Hari tu belah perempuan peach, belah lelaki purple...maka temanya yang sebenar adalah peach purple. Dengan hantaran 5 balas 7.

pengantin, keluarga
team purple peach

(Aku tukang cerita bagi pihak kakak aku. Aku tahu dia masih takde masa nak update kat blog dia. Plus sekarang dia mana senang nak dapat line..hahahahah Bulan dua ni, dia dan pasangan busy. Sumpah aku sendiri pun kesian tengok. Nak buat macam mana, setiap susah pasti ada senangnya kan? hehehehe)

Miri dan Johor.
Dari ceritanya kakak gue, depa ni bertemu dalam MySpace. Baju team rewang dorang pun ada logo ni. Mok madahlah tek...

Keluarga dari Johor aku tak tahu berapa orang yang datang. Tapi senang kira satu van, dua kereta. Tu je yang aku nampak. Aku pun sempat kenal dengan dorang masa raya haji hari tu. Tanya beradik aku yang tak pernah jumpa family belah laki, memang nganga ajelah dorangnya...

Menu?
Menu kahwin: daging hitam, ayam masak merah, tempoyak, buah pear asamboi, sayur masak lemak, air oren, air tebu.

Doorgift?
Air kotak, keropok dua, pastu gula-gula...

Esok, family aku pulak fly ke Johor. 18 februari ni kenduri belah laki pulak. Fuh! habis team rewang belah perempuan penat lelah, sekarang team rewang belah laki pulak.

Rumah pun dah start sunyi. Kononnya tahun ni semua tak balik raya, so majlis kahwin dan makan doa selamat hari tu kira pre-openhouse untuk raya tahun ni. Aku pun malas nak balik raya...makin besar ni makin tak de rasa nak raya.

cousin, little

Itulah liputan sempena hari kakak aku kahwin...

20 comments

  1. tahniah untuk pengantin baru. miri johor.. jauh naau dapat pasangan .. hehe ..

    pengantin yang kecik dekat bawah tuuh comeel. dah ada pasangan belum ? muahehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan....saya pun kena cari yang lagi jauh ni...hahahhaha

      masih single dan belum berpunya..pm kalau berminat..heheheh ^_^

      Delete
  2. Wahhh tahniah dan selamat pengantin baru buat kakak. Semoga bahagia sehingga ke syurga. btw saya singgah sini sambil follow ya. Jemput melawat blog saya jika berkelapangan :)

    http://anothersyed.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih - wakil tolong jawabkan^_^!-
      amin amin amin!

      thanks for following here and done following u too.
      insyaAllah berkelapangan saya jenguk selalu...^_^
      happy blogging!

      Delete
  3. Door gift sama macam time kak ana dulu. senang. orang boleh minum makan kan.;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? senang semuanya...budak2 makan tu jerlah...mana makan nasi dah..^_^!

      Delete
  4. congratsss & selamat pengantin baru untuk kakak ktk hihi. jauh ya org johor hehe ktk bila gik kak? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. makasih...-wakil tolong nyaut- kamek? hahahaha...

      Delete
  5. Alhamdulillah tahniah mendapat ahli keluarga baru...

    ReplyDelete
  6. Congrats and selamat pengantin baru kat kakak tu. Eh nk ngorat budak handsome tu boleh? Haha

    ReplyDelete
  7. Tahniah utk keluarga kak sofie 😀

    ReplyDelete
  8. tahniah untuk kakaknya dan suami..semoga jodoh kekal hingga ke dalam syurga Allah..

    Walau terpisah benua kalau dah jodoh bertemu juga...haa sofie nak cari orang jauh dimana tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sis! amin amin..

      masih tidak diketahuan lagi..hheheheh

      Delete
  9. selamat pengantin baru utk kakak awak..

    ReplyDelete
  10. Tahniah untuk pengantin baru.. Memang nampak meriah family awak, nie kalau musim raya, mesti kecoh rumah kan.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak shikin :D
      tak habis kecohnya kak...hahahahha

      Delete

© SOFIEADIE. Design by FCD.