Geomatik: Kehendak atau Tiada Pilihan?

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest
Move On zillion time
Too March stories
Self Care On A Budget
Pilihan kehidupan
Come back blog mission
Pengalaman ni aku nak share kepada semua yang telah, akan, bakal bergelar salah seorang dari pelajar Geomatik.
Dulu, masa aku isi borang UPU, aku tak tau nak ambil kos apa. Misi aku hanya satu je; janji tempat aku sambung belajar tu adalah Perlis. Dan aku buatlah beberapa kajian tentang ‘kos apa yang kalau ambil, confirm dapat kat Perlis?’. Tolonglah guna sebab logik sikit…jangan ikut contoh aku ni…tak bagus! hahahahhahah.
Dan jawapan dia adalah, kos Geomatik. Mesti korang tertanya kan, apasal tak ambil UNIMAP? entah! aku pun tak terfikir pulak masa tu. Maka, aku pun letak Sains Geomatik sebagai pilihan pertama aku dan Alhamdulilah hajat aku tertunai.

 

 

Masa first masuk sesi perkuliahan hinggalah ke akhir semester lima, semua lecturer mesti akan tanya;

“Siapa yang ambil kos ni sebab minat?”

Aku yakin 50 dari pelajar dalam dewan kuliah, hanya 5 orang je yang akan cakap dia memang minat. Habis tu yang lain sebab apa?
‘Sebab takde pilihan!’

Kalau korang isi UPU, dalam tu ada kos Geomatik ni,

kebarangkalian untuk korang dapat kos ni sangat tinggi!

Walaupun kedudukan pilihan geomatik ni paling bawah sekali! Tak percaya? tak percaya sudah…sebab tu lah ramai yang akan berhenti masa pertengahan semester. Sayang giler kalau diikutkan. Tapi, nak buat macam mana dah majoriti diorang jawab; “Tak boleh nak carry…”

Untuk korang yang masih lagi tercari-cari apa itu kos Geomatik ni, silalah buat kajian yang mendalam tentang bidang ni. Bidang Geomatik ni sangatlah luas! Merangkumi semua segi. Kalau memang minat, silalah teruskan dan sangat dialu-alukan…Tapi!
Haaa….ada tapi…tapi, kalau sebab takde pilihan tolong jangan berhenti masa pertengahan jalan…sayang kot! kalau betul-betul tak minat langsung, jangan pilih kos ni sebab dengar cerita…

Aku pilih kos ni sebab;

sebab aku nak cabar diri aku buat sesuatu yang diluar keselesaan aku…

Nak tau samada aku berjaya atau tak, tunggu next story…

Korang pulak?

p/s: aku rasa dah banyak kali aku ulang cerita sama tentang sebab apa aku ambil kos ni…tapi masih ramai tak percaya…lagi-lagi bila aku kata aku tak nak sambung kos ni….people changes buddy…huhuhuhu…

Keep reading on

Any thought?

0 thoughts on “Geomatik: Kehendak atau Tiada Pilihan?”

  1. salam,
    hahahahah…depa dok teropong prism yana…pernah masa kitaorang dok teropng pastu ada student nak try tgok apa yg kitaorg teropong, pastu dia rasa kagum giler..macam lawak pulak rasa….

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Thank  
you
 for reading