Still Alive huh?

January 18, 2016

Holla there!
Miss my entry huh? Dah habis godek semua entry dari 140414? Kalau ya, tahniah dowh! Terharu giler kalau ada orang sudi belek semua entry dari semengarut-ngarutnya sehingga sedalam lowest astronomical chart. Fuh! Ada yang lemas tak setakat ni? Bukan lemas dalam lautan yang takde sempadan ni..lemas dalam aksara yang tak terjangkau...takde kan? syukur!


Still alive huh?
So, as you all can see, aku pun dah update entry, kira masih hiduplah ni. Tapi, kalau tetiba aku buat entry autopublish padahal aku sebenarnya dah takde, korang percaya tak yang aku dah takde? T_T Okay! takmau tau...[tapi, mesti pernah terfikirkan? macam mana aku nak publish entry yang mengatakan aku dah takde bila aku dah takde nanti?....hurm...kena tulis wasiat ni...] oh, wasiat akhir zaman ni kedengaran pelik pulak untuk ditunaikan... 

Pandangan koranglah kan,

patut atau tidak delete blog kalau kita da takde?

Blog kot...blog...blog ni tak macam akaun media sosial yang lain...sebab dia blog. Kind of diari umum. Macam setiap entri ada cerita dan presepsi yang sendiri...Blog, dimana sebuah kehidupan lain bermula. 


Still Alive?
Alhamdulillah. Tak kiralah apa pun yang korang buat, tapi selagi dapat memberi manfaat kepada kehidupan yang lain itulah sebaik-baiknya kehidupan. 

Itulah kadang kita sepi di alam yang lain kerana kita nak memberi kehidupan di alam yang lain...

Kalau istilah lainnya; "Kita semua ada hidup yang perlu dihidup..." Terfikir tak, orang yang hidup di alam sosial ni, dia hidup tak di 'alam sebenar'? Kadang benda tu macam berlaku gak kat aku...aku macam takleh nak stabilkan hidup lagi. Bercelaru bagai rak buku yang tak disusun ikut jenis. Pening nak cari!

Syukur, masih bernafas. Ada peluang untuk perbetulkan semua. Stabilkan semua sisi hidup, stabilkan ekonomi, stabilkan semuanya. Antara realiti, impian, harapan, angan, kewangan...mengejar semua dengan umur yang semakin berkurang....terasa tak terkejar...terasa macam puntung rokok. Walau tau ia berbahaya, tapi untuk kepuasan dan ketagihan semua letak tepi..

Contoh ea...puntung rokok tu umur kita, benda dalam puntung rokok tu pulak dunia, kita adalah bara. Umpamanya kita bakar umur untuk dapatkan semua isi dunia walaupun hujungnya kita tahu yang tinggal hanyalah abu, Berbaloi tak? 


Tertakluk pada kesenian asap yang dapat dihasilkan. Kalau macam tu, apa beza dengan ubat nyamuk bakar? At least, ubat nyamuk tu dia bermanfaat untuk bunuh nyamuk. Maksudnya disini, berbaloilah kita 'bakar diri' untuk dapatkan semua dari kita langsung tak nyalakan api kan? Isi dunia tak dapat, nyamuk pun tak mati...

Syukur masih hidup. Bukan sebagai puntung rokok atau ubat nyamuk. Tapi sebagai seorang manusia yang tak pernah leka untuk merencana. 

Terima kasih sudi baca! 
Jangan lupa suarakan rasa
Dalam ruangan yang disedia...
Akhir kata, salam malam dari hamba...

p/s: boleh terlupa istilah untuk kapal selam yang tenggelam adalah tenggelam, bukan terselam, terendam atau terlemas...^_^! 

25 comments

  1. Amboi sekali post entri haaa sastera diaaa hiks :p

    Terfikir jugak psl blog ni kalau dah mati nk kena delete ke tak. Huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhhuhuu....ye ke?
      tulah.....rasa macam tak je...sayang dowh!

      Delete
  2. Baru semalam jengah sini cari sofie sbb dah lama tak nampak entry baru .. heeee .. . Rasanya blog tak patut padam kot bila kita mati, tapi padam pun bagus jugak .. entahlah tak tahu nk padam ke tak .. kofkofkof

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah! kim cha cari kitalah....tulah...masih fikir, mcm tak mcm ya....

      Delete
  3. Alhamdulillah kita masih diberi nafas untuk terus hidup.bersyukur kepada tuhan :)

    ReplyDelete
  4. sy tak sempat lagi nak baca post2 sofie sebelum ni T__T nanti dah habis exam, sy jalan2 lagi taw. :)

    tertarik nak share pasal patut tak delete blog tu. stkt ni, saya selalu ingatkan diri sebelum post sesuatu tu, bermanfaat ataupun tak. kalau bermanfaat, insyAllah tak perlu delete pun still bagi faedah / pahala kat kita nanti. just, kena jaga lah gambar2, pilih yg okay & tutup aurat etc. :)

    sy pernah excited baca blog seorang ni dan jujur sy rasa post2 dalam blog tu sangatlah membantu sy plan hiking / travel sy. dah siap follow, and baru come across satu komen dari abang empunya blog tu yg mengatakan adiknya dah meninggal dunia. T____T

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh God! tetiba saya macam terdengar soundtrack lagu 3idiots...

      jahne nehin, deghe tuje.....jahne tuje...deghe nehin....

      Delete
    2. dan saya jugak terlintas nak buat enry pasal komen HA...
      panjang nih....mix feeling baca....

      Delete
  5. deep dowh~.. watever pun tahniah masih hidup. alhamdulillah.. :D

    ReplyDelete
  6. bersyukur sebab masih bernafas untuk hari ni :)

    ReplyDelete
  7. taknak ahh padam..kot2 nanti anak rindu kita, dia boleh bukak blog mama. Cari mama. baca pasal mama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? saya pun rasa macam tu gak...mungkin tulisan kita bukti kita hidup...^_^

      Delete
  8. Salam , kalau akak , la akak dah siap siap bagi password kat adik akak :)
    kalau tak dlete maybe privatekan, tapi kalau biarkan mungkin ada entry yang boleh alirkan pahala buat kita :)


    *sekdar pandangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam too TKK,
      itulah entry yang boleh memberi manfaat pada orang memang boleh jadi extra untuk kita kemudian hari.
      ^_^

      Delete
  9. Dulu ada seorang top blogger, bila dia dah tak ada husband dia padam semua makluman social media dan link2 berkaitannya termasuk blog. ( tetiba teringat arwah :( ).Tapi kalau akak tak tahu la .masih dalam pertimbangan lagi. btw entry sofie selalu win buat otak bekerja .haaa >.<.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alfatihah...
      terima kasih cik ros...tiada ungkapan untuk dibalas...
      ^_^

      Delete
  10. Tak payah delete blog! Mana lah tahu nanti bila rindu zaman silam boleh lah tengok tengok blog sendiri balik hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? itulah rasa macam masih dalam pertimbangan...
      insyaAllah tak nak delete. tapi kena semak balik entry2 lama.

      Delete

© SOFIEADIE. Design by FCD.