Apa itu "POYO"?

April 16, 2014

Assalamualaikum ya akhi dan ukhti sekalian,

Anda masih keliru dengan istilah 'poyo'? Pernah tak fikir apa itu 'POYO'?
hari ini saya aku dengan rajinnya telah bertemu ramah dengan Miss Wiki dan juga bersoal jawab dengan Mr. Google berkisarkan 'apakah itu poyo'?
Ternyata Mr.Google baik hati dan sangat bertoleransi. Maka inilah hasil 'tesis' aku tentang istilah yang semakin 'gah' dalam kalangan anak muda sekarang.
*****************************************************

Poyo adalah ringkasan daripada Bahasa Inggeris iaitu "Proud of Your Own"
Poyo ialah perkataan bahasa pasar atau slanga Melayu boleh dikategorikan sebagai kata sifat. Ia sering digunakan di kalangan generasi moden terutama remaja Malaysia, terutamanya di Semenanjung Malaysia dalam perbualan sehari-hari
Perkataan poyo ialah slanga yang baru dicipta sekitar 2000an tidak terdapat di dalam Kamus Dewan dan setakat ini belum ada sebarang kajian akan asal-usulnya. Poyo juga belum mempunyai takrifan khusus dan tepat. Ia lebih kepada perkataan yang digunakan untuk menunjukkan seseorang itu tidak menyukai sifat tertentu atau kelakuan seseorang individu
Namun begitu, berdasarkan penggunaannya, ia boleh dikatakan bermaksud berikut:

-Seseorang yang mempunyai watak hambar, tidak asli atau 'original', sedikit menjengkelkan dan  kebodoh-bodohan 

-Seseorang yang berwatakan luar dari norma orang biasa seperti merasakan diri-sendiri bagus, suka    temberang dan bercakap luar dari kenyataan

-Ia juga mempunyai persamaan dengan slanga bahasa Inggeris Amerika iaitu 'lame'.
(sumber Miss Wiki.)


************************************************************

POYO


1. Most commonly known from the video game character, Kirby. Its a sign of immaturity.


2. Many believe it may also be a form of poyopoyo, which is Japanese for toddling, which suits as Kirby is merely a baby.


1."Kirby is so young, he's just a poyo." 


2. Kirby is a poyopoyo.

poyo, cartoon, japan
Tengok betapa comelnya 'poyo' ni...

(sumber Miss Wiki)


***************************************************************

"Poyo, semua orang ada sifat poyo ni, termasuklah diri aku sendiri tapi poyo tu bertempatlah sikit, takkan habis satu dunia korang nak mencanang kepoyo-an korang tu. Bak orang bujang atau yang dah berkeluarga. Korang tak perasan ke yang kepoyo-an korang tu buat orang rasa jengkel dan menyampah. Tak perlu nak rasa hebat kalau hidup korang tu ala kadar je. "

Poyo orang bujang, bekerjaya dan berkeluarga memang berbeza. Tiga-tiga pihak memang banyak perbezaan tapi punya persamaan


BUJANG

Orang bujang ni poyo nya bila dah ada sesuatu yang dia rasa gempak habis. Contohnya bila baru beli motor/kereta or baru lepas shopping di butik2 yang tak seberapa gah pun nama nya. Habis semua nak di show off nya. Bukan sekadar jadikan barang2 tu sebagai cover photo Facebook, siap tag kawan2 lagi. Bapak jakunnya kalah orang asli Jakun. Yang ada awek sexy or free hair lain pulak poyonya. Bila jalan mata nak menjeling je kat orang ramai, bajet orang tengok awek dia yang sexy bagai tu. Come on laaa, macam la korg je yang ada awek sexy/freehair tu. Yang bujang betina lak duk show off hasil2 masakan di facebook, bajet nak beritahu satu dunia korang tu memang calon isteri yang sesuai coz pandai masak, "dafuq?" Setakat masak pun tengok buku or internet baik tak payah, berguru lah habis2 dengan mak korang tu dulu. Senang cerita jantan betina yang bujang poyo memang tak bertempat, tak pernah sedar or saja2 jadi poyo tu aku tak tau. Tuhan Maha Mengetahui


BEKERJAYA

Golongan ni poyonya hanya bertempat di pejabat tapi impak poyo nya menjengkelkan keseluruhan department or 1 pejabat. Yang jantan bajet "pekerja terbaik bulanan", tunjuk komitmen bagai, bagi suggestion merepek2, janji tunjuk usaha dalam meeting...aduhai, harap mulut je yang bergerak tapi otak tu sengal tak payah lah nak poyo sangat. Bila dateline kerja dah dekat, terkinja2 je aku tengok kat meja duk sibuk pulun buat kerja. Bagi kerja lebih sikit dah merungut, macam tu "fully commitment-nya"? Go to hell lah. Kadang2 siap 1 pakej dengan poyo kasanova, muka pecah pun ada hati nak bergelumang dengan awek2 hot di pejabat, harap ayat manis, tapi pakai kapcai ingat awek hot nak lekat??

Yang betina pulak bajet hot stuff kat pejabat, pakai nak sexy saja...kalau lawa dan sexy sedap gak mata jantan2 tu memandang, tapi lemak spare tire berterabur bagai. Bab2 kipas or aircond jangan cakap, memang sejuk staff2 kat pejabat tu walaupun aircond dah dipasang dengan suhu yang paling rendah sekali. Habis dicanang 1 pejabat macam mana terbaiknya hasil kerja yang di berikan kat dorang. Tapi bila kena tegur ada salah, terus tarik muka. WTF kata terbaik sangat pun still ada salah. Bos oh bos, sedar tak kalian sedang bekerja dengan pekerja pekerja yang poyo dan suka menunjuk2??


BERKELUARGA

Ni memang tahap di mana tahap kepoyo-an akan meningkat ke tahap paling maksimum. Sebelum pakai baju kahwin, tag kawan2 kat baju tu then majlis bermula, update Facebook dan twitter dlu plus tag kawan2, itu still OK lagi, Dah habis majlis, update lagi plus tag suami/isteri (nak tunjuk korang akan menempuh malam pertama la konon). Sewa rumah/beli rumah, tag lagi kawan2 kat Facebook kat gambar rumah, tengah kemas rumah bersama suami/isteri tersayang upload gambar kat facebook/twitter, update status beritahu tengah buat apa dengan suami/isteri, balik kampung or jalan2 pun update status plus tag suami/isteri, upload gambar honeymoon pun tag kawan2, selamat apa dalam kain isteri/seluar suami tak di upload dalam facebook. Come on lah usia perkahwinan korang pun tak sampai setahun, jangan lah show off " kebahagiaan" korang tu, tak elok, macam2 boleh terjadi kalau, jangan rasa hebat lah kalau perkahwinan korang tu, selagi belum capai tempoh 10 tahun. Kalau dah jadi apa yang korang harap takkan terjadi tu, tau lah korang macam mana rasanya nak menghadap kawan2 yang selalu di suap dengan cerita2 "kebahagian" korang tu. Poyo sesangat kalau mencanang kehidupan peribadi secara berlebih2 dan kawan2 yang menjadi mangsa melihat kepoyo-an korang. Tak salah nak berkongsi kebahagian dengan kawan2 tetapi berpada2 lah, pandai2 fikir lah.

Banyak lagi sebenarnya jenis2 kepoyo-an untuk dihuraikan, ini hanyalah sebuah rumusan dari kisah2 kepoyo-an manusia yang sering kita lihat dan dengar.
#adakah penulis artikel ini juga poyo? ya, saya mengaku saya ada sifat poyo tetapi saya cuba mengurangkan dan menghadkan kepoyo-an tu kerana ianya hanya akan mendedahkan kelemahan diri sendiri. Apabila kelemahan terdedah, pada ketika itulah diri korang begitu mudah untuk dijatuhkan.
 sumber copy paste: http://fiveseventhree2n.blogspot.com/

**************************************************
Huwaa....this is really really truely madly deeply meaningly punya orang. Bagi aku ulasan tu dah termasuk golongan bajet bagus dan kerek dah tu.

Tapi, itu pandangan dialah, bukan aku. Kalau aku, yang first tu. Betul apa, POYO is stand for 'proud of your own'. Kita kena berbangga (supposely grateful) dengan apa yang kita ada. Tapi kena ingat jangan overact pulak. 
Kalau tak memang iyalah seperti apa yang bro 5732 ulaskan.

*************************************************
Apa-apa pun, POYO itu hanyalah perkataan sahaja. Konsep pemahaman semuanya atas pandangan masing-masing. Aku tak kisah apa presepsi orang tentang istilah ni, janji korang bahagia dan aku pun bahagia. 

***THE E.N.D***

7 comments

  1. menarik juga tesis ini..boleh bagi markah penuh nie :))

    ReplyDelete
  2. Mantap!!! thumbs up sofea..o yeahh. Yg ni bukan poyo oke...kuikuikui

    ReplyDelete
  3. kalo klate, koyaaa mu ni. huhuu. btw, followed here 475, mind to follow me back? and dont forget to read my entry and comment too. haa speaking pulok dah. nampak tak koyaa or poyo di sini haha. nice info btw, baru tahu poyo tu acronim for something actually. huhu.
    http://iamfieonafieridz.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. yolo dah kalo klate, koya....
      thanks for follow here :) hope u find useful information here ^_^

      Delete
  4. alamak tak bagus maknanya tu..kena elak tak elok di amalkan tu ya

    ReplyDelete

@Gallery

© SOFIE ADIE. Design by FCD.