Category: Rant

Share on pinterest
Share on google
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on linkedin

Asing.

‘Cik datang sini shopping ke?’ tanya Encik Grab Car.Aku hanya angguk dan mengiyakan.‘Haah, shopping.’ Dan dialog kami berhenti meninggalkan radio Era yang riuh memasarkan barang dicorong pembesar suara. Bingit! Jap! Aku dah tipu orang ke? Hurm…kalau kebenaran itu bakal menyebabkan diri ini diadili tanpa sebarang siasatan, apa salahnya jika menipu sekali dua. Ah! abaikan. Sebab malas

EXPLORE »

Tolong terangkan boleh?

“Cik, memang selalu naik uber ke?” “Nak dekat sebulan lebih gak lah…” “Oh…” “Kenapa tak bawak motor?” “Motor? takde…” “Takde motor tapi reti bawaklah ni?” “Tak reti jugak…huhuhuhu” “Ada boyfriend tak?” “???!!!” … Sampai sekarang aku masih tak faham, apa kaitan antara aku yang selalu naik uber or grab car ni dengan keperluan pada boyfriend. TOLONG TERANGKAN

EXPLORE »

Sampai bila kawan?

Tarbiahkanlah hati ini bila ia mula menyimpang. Takut tidak berjumpa jalan ia hanyut ke sungai.. Didiklah jiwa ini agar sentiasa miliki rasa berTuhanSupaya tidak jadikan manusia sebagai sandaran Silapnya meletakkan jiwa menagih manusia untuk perhatianSilapnya percaya pada manusia untuk pulihkan kesedihanSilapnya dibiarkan ia berulangSilapnya ia tak mampu dihalang…. Sampai bila kawan?Sampai bila harus memendamSampai bila

EXPLORE »

Definisi “Tengok jer…”

Aku terpanggil untuk membuat entri ini setelah dua bulan berkecimpung dalam dunia ‘part-timer’ disebuah kedai aksesori gadget. (Baru dua bulan, dah kecoh….hahahahahahah) Well, ini bukan kecoh, cuma nak khabarkan sahaja.  Sepanjang dua bulan tu, terlalu banyak karenah, ragam dan watak manusia yang boleh kita aku jadikan…pengajaran? Yup, pengajaran mungkin… Kali ini aku terpaksa bebel jugak. Sebabnya,

EXPLORE »

Benang Halus dan Air Masin

Suatu benda yang kita sukar tebak adalah dinding yang dicipta dari untaian benang halus.  Mahu dipegang ia tertembus. Mahu bersandar, jatuh terduduk. Ditetas tak punya ikatan. Bagaimana ia tercipta? Aku tanya pada mereka. Mereka diam bersahaja. Tiada reaksi.  Kata orang dulu kala, sesiapa yang melangkah dari benang itu, hidup mereka tidak akan serupa seperti sediakala.

EXPLORE »

Awas! Kawasan licin.

Kawasan licin adalah situasi yang paling merbahaya. Tak kiralah secara nyata ataupun secara metafora. Zon kawasan licin berlaku apabila kita mula takut pada gelinciran. Gelincir yang menyebabkan kita takut juga pada kejatuhan.  Jatuh. Istilah yang paling kelakar bila seseorang itu sudah berpaut pada tempat yang kukuh tapi masih jatuh tergelincir! Ini metafora. Semua orang takut

EXPLORE »

Hidup.

Orang selalu kata, hidup ini adalah pilihan. Pilihannya yang terlalu banyak sehingga kita, spesifiknya aku menjadi “buta”. Buta dalam membuat pilihan. Bila pilihan terlalu terhad, dikatakan tiada kepelbagaian dan tidak kreatif.  Dua perkara ini sebenarnya buat hidup aku menjadi tergantung. Masih diambang keliru mahu memilih hidup untuk menjadi apa. Cukupkah hidup aku sekadar hidup?  Hidup

EXPLORE »

Music…describe everything…

Sepatutnya aku letak title post ni dengan tajuk: Jenis muzik yang aku akan dengar. Tapi, bila aku dah mula nak bebel pasal something, aku tahu ianya akan berhujung dengan ‘kemerapuan-yang-tak-sudah”! Jadinya, aku pun meletakkan isu ni sebagai tajuk. -end of the intro- Biasanya, dan ianya bukan hanya dialami oleh aku seorang saja bahkan hampir semua orang

EXPLORE »

Ke-ter-nampak-kan yang kabur

Dalam dunia ni ada banyak perkara.  Salah satunya adalah perkara yang nampak dan perkara yang tidak boleh nampak.  Nampak. Sesuatu yang dapat dilihat, dirasa, dihidu didengar oleh mana-mana deria yang kita ada. Tak nampak. Sesuatu yang langsung kita tak boleh kesan melalui deria rasa.  Tapi… Hanya satu je dapat tahu. Hati. Hati bukan deria rasa 

EXPLORE »

Last entry for 2016…

Bagi aku, 2016 itu macam “tahun yang paling sukar untuk dilupakan…”  Bagi aku jugak, “2016 adalah tahun akhir jejak Arau sebagai student kampus Arau…” Lagi?? # 2017: Hai! Holla! Ini 2017. Awak 2016 kan? Awak punya tempoh sewa dah tamat dah dengan budak ni…mungkin awak boleh keluar kot. Bawak barang-barang awak semua tu sekali. Jangan tinggal satu pun

EXPLORE »

Thank You For Reading

Scroll to Top