Category: Rant

Share on pinterest
Share on google
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on linkedin
Rant

Sejauh mana….

Sejauh mana kita mahu melangkah? Sejauh mana kita harus menongkah segala rencah? Sejauh mana kita mampu bertahan? Sejauh mana kita mahu pertahan? Entah. Entah lagi. Balik, balik itu saja jawabmu… Sebab aku memang selalu keliru. Soal ini aku memang selalu buntu. Seperti aku harus mencari sifu Aku sungguh tak tahu… Sejauh mana? Sejauh alam galaksi

EXPLORE »
Rant

Imaginasi

Imaginasi Menurut Kamus Bahasa Melayu, Imaginasi memberi maksud ‘kebolehan menggambarkan sesuatu dalam fikiran; apa-apa yang digambarkan dalam kepala.’ Aku tak tahu apa sebab aku nak berhujah dan mengkaji erti kata imaginasi. Mungkin sebab minda aku dah mula berimaginasi perkara yang tak tergapai dek akal. Atau berfikir sesuatu yang mempunyai potensi samada positif atau negatif. Entah!

EXPLORE »
Rant

Sejarah Bahagia….

Siapa aku untuk berhujah tentang sejarah? Siapa aku untuk mengupas erti bahagia? Siapa aku? Ah….. Sukar dijawab. Ini adalah post yang sepatutnya aku update last month. Penutup bagi bulan Julai dan pembuka sebuah pencarian bagi bulan Ogos. Dan tanpa disangka, walau aku baru merencana untuk bahagia, segala kebahagiaan yang aku selalu persoalkan seolah hadir dan

EXPLORE »
Rant

The SOC-MED

The bipolar Alkisah seorang budak yang berkecamuk jiwanya setelah disampuk taufan katrina pada 12 May yang lalu, telah memutuskan untuk asingkan dirinya seketika dari dunia soc-med. Ya, dunia social media yang telah banyak menyerabutkan jiwanya pada tika itu. Rasa mahu saja dia melangkah ke tingkat tujuh belas dan terjun dari situ, atau mengambil pisau lantas

EXPLORE »
Rant

Tinta tanpa dakwat

“Tanpa sebarang keributan, nescaya blog inikan terdampar sepi…” Ya, ya, ya….masakan ilhamkan muncul dikala jiwa sedang lena? Masakan ideakan menjelma tanpa sebarang keserabutan. Hipotesis keracauan jiwa mula tercipta. Semakin itu, semakin ini….Dikala itu, dikala ini…ahhh!!!!! Kacau! Helaan kegalauan dimuntahkan. Hijau sekali warnanya…ku fikirkan biru kelabu…hahahahaha Buku berlambangkan tengkorak itu ditatap lama. Separuh dari lembarannya sudah

EXPLORE »
Rant

The reason…

Kadang bau asap rokok itu nikmat. Kadang dengan hidu pun boleh buat rasa tekanan yang dilampiaskan oleh sang penyebar asap rokok itu turut hilang. Rasa seperti…kalau dengan merokok itu aku boleh lupakan masalah barang seketika, aku pun mahu menyedutnya. Tapi, bila bayarannya adalah nyawa… aku termangu seketika… Berbaloikah harga masalah itu dibayar dengan nyawa? Berbaloi!

EXPLORE »
Rant

Mirror of Society

Mirror itu cermin.  Semua orang tahu cermin fungsinya memberi pantulan kepada apa sahaja yang ada dihadapannya. Jarang benar cermin berfungsi untuk menipu pada pantulan. Society, masyarakat…itu plural. Ramai. Tapi satu individu yang dikelompokkan digelar sebagai masyrakat. Maka, cermin bagi sesebuah masyarakat itu….adakah individu? Hari tu kecoh satu isu dimana seorang mahasiswi dianiaya dengan suatu perkara

EXPLORE »
Rant

Analogi Kereta Lembu

Kerap pulak lecturer Investment aku guna analogi kereta lembu dalam kelas beliau. Aku yang setia menadah telinga ni, lama-kelamaan jadi terserap sekali dalam konsep ni. Konsep ni sebenarnya menceritakan kondisi ekonomi dalam sesebuah negara. Dia ada tiga perkara yang terlibat; tukang bawa lembu, lembu dan kereta sorong yang beroda. Apa yang kelakarnya adalah, kereta lembu

EXPLORE »
Rant

The Borrower

Semua orang yang hidup dalam dunia ini adalah seorang borrower@peminjam. Termasuk aku yang sedang menaip ni. Nyawa yang kita punya hari ini adalah pinjaman dari Dia. Nafas yang kita hirup, udara yang kita sedut dan segalanya yang diberi semua punya asbab. Apa dia adab sebagai seorang peminjam? – menjaga dengan sebaik mungkin dan patuh pada tuan

EXPLORE »
Rant

Please keep it privacy….

Ada setengah manusia, dia tak faham apa itu “garis halus” antara peribadi dan profesional. Ada yang terlalu open dalam bicara soal keluarga, soal rahsia dan apa jua jenis persoalan yang tak semua orang mahu tahu dan ingin mendengarnya pada khalayak ramai. Ada jua manusia suka mengungkit kisah lama yang sudah tidak relevan untuk perkembangan dan

EXPLORE »

Thank You For Reading

Scroll to Top