Category: Journal

Kongsi

Things gonna change….

Salam Merdeka buat penduduk bumi di Tanah Melayu pada zaman 1957. Kabare kalian penghuni yang ralit memerhati langit bergemerlapan diterangi tusukan bunga api sempena meraikan hari kebangsaan Malaysia. Malaysiakah kita? 

Cerita penuh »

Keunikan sebuah kehidupan

Aku tak tahu macam mana nak mulakan entri santai. Sebab terlalu biasa guna bahasa kiasan, metafora, dan gaya bahasa yang skema? Entah….sebab aku rasa seronok dapat keluarkan bahasa lama dari

Cerita penuh »

Terpaksa Dewasa…

Sebuah perjalanan kehidupan yang memerlukan kita untuk menjadi dewasa sungguhlah tak seindah seperti dunia yang kita pernah khayalkan masa kecil dulu kala…. Tapi….haaa ada tapi dia. Tapi dunia yang dikurniakan

Cerita penuh »

Adulthood thingy is killing me!

Holla there! Alhamdulillah masih lagi hidup, masih bernafas dan yang paling penting masih punya semangat untuk update post hari-hari sejak 18 July. Hopefully, dapatlah istiqomahkan kerajinan ini. 😇 Yeah, seperti

Cerita penuh »

Move On Edisi Ramadhan Syawal 1439H

Ini bukanlah cerita perihal move on seperti yang didambakan oleh semua orang. Ini adalah cerita bagaimana “move on-nya” seorang manusia yang tak pernah move on. Walau acap kali dia membaca mantera,

Cerita penuh »

Hentian sebuah nukilan

Aku rindu kalian. Aku rindu mahu berbuka sambil bergurau senda sama kalian. Minggu ini sudah genap dua minggu kita berpuasa. Tapi,…tiada sehari pun aku dapat berbuka bersama kalian. Sungguh aku

Cerita penuh »

Untuk Dia, Biru Kelabu

Salam Ramadhan Kareem buat semua warga pembaca dan penjengah yang setia meng-usha blog yang suam-suam susu basi ni. Okay, fine…barang basi mana ada yang suam dah. Ini cerita untuk dia

Cerita penuh »

Time to stay low

Hello there, It’s been a long day without new entry. Always make a same old same phrase every time I update the new post. Dugh! So guys, this week…I’m officially

Cerita penuh »

Bila hati dah move on…

Hi kawan-kawan! Ingat saya lagi tak? Budak yang berazam besar bulan lepas tu dah lesap nak dekat sebulan. Lepas tu, boleh pulak dia salahkan entri lepas dia sebagai alasan tak

Cerita penuh »

Angin rindu dari Negeri Perlis!

Buka saja topik mengenai Negeri Perlis, laju aku akan jawab; “Gua rindu tom yam dia!!!!” Lagi-lagi suasana aman damai tenteram di Arau. Bau dia, musim dia, memang terasa sangat macam

Cerita penuh »

Things gonna change….

Salam Merdeka buat penduduk bumi di Tanah Melayu pada zaman 1957. Kabare kalian penghuni yang

Terpaksa Dewasa…

Sebuah perjalanan kehidupan yang memerlukan kita untuk menjadi dewasa sungguhlah tak seindah seperti dunia yang

Hentian sebuah nukilan

Aku rindu kalian. Aku rindu mahu berbuka sambil bergurau senda sama kalian. Minggu ini sudah

Untuk Dia, Biru Kelabu

Salam Ramadhan Kareem buat semua warga pembaca dan penjengah yang setia meng-usha blog yang suam-suam

Time to stay low

Hello there, It’s been a long day without new entry. Always make a same old

Terima Kasih Daun Keladi! 

Scroll to Top