Category: Journal

Share on pinterest
Share on google
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on linkedin

Keunikan sebuah kehidupan

Aku tak tahu macam mana nak mulakan entri santai. Sebab terlalu biasa guna bahasa kiasan, metafora, dan gaya bahasa yang skema? Entah….sebab aku rasa seronok dapat keluarkan bahasa lama dari dalam jiwa yang aku sendiri pun tak pasti datangnya dari mana… Kehidupan.  Kita tak jangka kita akan hidup sebegini singkat atau sebegitu panjang. Semua rahsia

EXPLORE »

Terpaksa Dewasa…

Sebuah perjalanan kehidupan yang memerlukan kita untuk menjadi dewasa sungguhlah tak seindah seperti dunia yang kita pernah khayalkan masa kecil dulu kala…. Tapi….haaa ada tapi dia. Tapi dunia yang dikurniakan ini lagi banyak pengajaran dan hikmah dia yang kita boleh belajar dan kenal erti hidup. Ceyh ceyh ceyh….ayat kemain kau menaip memalam buta macam ni

EXPLORE »

Adulthood thingy is killing me!

Holla there!  Alhamdulillah masih lagi hidup, masih bernafas dan yang paling penting masih punya semangat untuk update post hari-hari sejak 18 July. Hopefully, dapatlah istiqomahkan kerajinan ini. 😇 Yeah, seperti yang tertera jelas tanpa dengung, yes and yes…adulthood thingy is killing me right now na na…Sebab? Kenapa perlu dewasa? Kenapa perlu membesar? Argh!!!! Dulu masa

EXPLORE »

Move On Edisi Ramadhan Syawal 1439H

Ini bukanlah cerita perihal move on seperti yang didambakan oleh semua orang. Ini adalah cerita bagaimana “move on-nya” seorang manusia yang tak pernah move on. Walau acap kali dia membaca mantera, ‘aku dah move on..’ walhal yang sebenarnya dia tidaklah kemana pun…. Dan Salam Aidil Fitri buat warga pembaca budiman yang sedang riuh meraikan raya yang

EXPLORE »

Hentian sebuah nukilan

Aku rindu kalian. Aku rindu mahu berbuka sambil bergurau senda sama kalian.  Minggu ini sudah genap dua minggu kita berpuasa. Tapi,…tiada sehari pun aku dapat berbuka bersama kalian.  Sungguh aku rindu… Aku rindu moment bersama kalian. Aku rindu usikan dari kalian. Tapi…semua hanya tinggal mainan pita dalam memori. Oh ya,..bagaimana puasa kalian? Mesti seronok…yang sulong

EXPLORE »

Untuk Dia, Biru Kelabu

Salam Ramadhan Kareem buat semua warga pembaca dan penjengah yang setia meng-usha blog yang suam-suam susu basi ni. Okay, fine…barang basi mana ada yang suam dah. Ini cerita untuk dia biru kelabu.  Untuk dia yang selalu pakai baju kalau tak warna biru, warna kelabu. Dia pernah pakai baju kaler hijau dalam sekali dua yang boleh

EXPLORE »

Time to stay low

Hello there,  It’s been a long day without new entry. Always make a same old same phrase every time I update the new post. Dugh! So guys, this week…I’m officially no longer using any social media. Yeay! Yang tinggal hanya blog! Yeay again! No ig, no twitter, no FB….just me, my blog and I. Hahahahahah

EXPLORE »

Bila hati dah move on…

Hi kawan-kawan!Ingat saya lagi tak? Budak yang berazam besar bulan lepas tu dah lesap nak dekat sebulan. Lepas tu, boleh pulak dia salahkan entri lepas dia sebagai alasan tak update sampai sekarang. Tapi betul weh, semua tu berlaku dalam masa sebulan ni.😢 Alasan pertama, tidaklah menjadi masalah. Sebab setiap hari tu akan ada saja benda

EXPLORE »

Angin rindu dari Negeri Perlis!

Buka saja topik mengenai Negeri Perlis, laju aku akan jawab; “Gua rindu tom yam dia!!!!” Lagi-lagi suasana aman damai tenteram di Arau. Bau dia, musim dia, memang terasa sangat macam dekat Araustralia. Eh, eh…Arau jer lah. Ini pun aku baru balik dari Arau (versi celup namanya Arau Alam Jawa) dekat seksyen 16. Alhamdulillah dapat jugak

EXPLORE »

Thank God it’s Monday!

Yuhuuu! Thank God it’s Monday!  Aku tak pernah rasa happy bila tahu yang Isnin itu lagi santai dari hari Jumaat. Iyalah, bukan selalu kot nak excited bila jumpa hari isnin. Even hari rabu adalah hari feveret gua.  Sebab apa rabu? Rabu kalau ikut dari bahasa arabnya, dia “arbaah”. Maksudnya “Empat”. Since aku anak ke-4, nombor

EXPLORE »

Thank You For Reading

Scroll to Top