Category: Journal

Share on pinterest
Share on google
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on linkedin
Journal

Diploma vs Degree Life

Hi there! Malam yang sepi lagi hening ditemani lagu-lagu yang mengimbau memori, aku dengan senang hatinya mahu bercerita mengenai dunia diploma dan dunia degree. Idea ni tercetus atas permintaan member diploma dulu. Yeah, kau tahu siapa. Dan entri ni dengan terbukanya aku tujukan kepada semua. No hurt feeling here. Rasa macam biased tak entri ni

EXPLORE »
Photo by Rakicevic Nenad from Pexels
Journal

Allergic raya?

Soal tentang raya, mungkin semua orang bayang saat gembira, meriah, senyum, kesibukan menyediakan juadah, kuih raya, kek dan sebagainya. Tapi bagi aku, raya itu suatu yang memenatkan. Ia suatu yang hitam kelabu, hujan ribut, teriakan, jeritan, marah dan sesuatu yang menyerabutkan. Ianya sudah menular menjadi alahan memakan diri sampai aku terpaksa buat satu entri untuk

EXPLORE »
adult-belief-black-and-white
Journal

I heart Ramadhan 1440H

Alhamdulillah masih dipertemukan lagi dengan Ramadhan yang ke-27. Walaupun aku tidaklah puasa seawal umur 1 tahun, boleh jadi ini baru ramadhan yang ke-15 aku secara serius. Mana tau puasa zaman sekolah rendah dulu banyak sangat cilok puasanya (yok-yok tengahari buka periuk….) The best thing about Ramadhan is, buka puasa, teraweh, stay up malam hari tak

EXPLORE »
walk alone
Journal

Peluang

Banyak peluang selalu tersasar bila kita mula perasan selepas kehilangannya. Macam mana kita tahu yang kita telah guna setiap peluang itu sebaiknya? Cerita dia, hidup. Hiduplah sepenuh hati seolah kau akan mati tak lama lagi. Kau suka orang, cakaplah dekat dia…sebab memang betul, setiap malang itu tak pernah punya bau. Aku suka orang. Ramai sangat!

EXPLORE »
Journal

Endgame dan Hantu Kabel

Macam biasa bila wujudnya internet, aku akan update satu entri mengenai status kehidupan aku sekarang sebelum memulakan kerja-kerja akademiah ini. Malas nak cerita panjang, aku summarizekan dalam bentuk point bullet dimana ianya lebih senang untuk aku tidak berbunga bahasa. 12 April – Tengok Shazam dengan lagak thesis dah sempurna, walhal haprak tak siap! Hati ni

EXPLORE »
beach dawn
Journal

Move On zillion time

April 2019 Banyak cerita lama digali semula. Kalau bernilai macam fosil atau emas berharga takpelah jugak. Ini, macam bangkai bernyawa. Setiap kali keluar, bermacam bau dan warna. Tidak termasuk lagi dengan sejuta rasa yang diperam terlalu lama. Hari ni, aku tahu…semua orang sudah punya hidup sendiri pada usia yang sama. Malah sebagai manusia yang masih

EXPLORE »
night light
Journal

Too March stories

Cerita paling besar dalam hidup aku untuk bulan lepas adalah, khabar penutupan kiosk tempat aku kutip pengalaman dan belajar menstabilkan hidup pelbagai sisi. Dua tahun kot aku ulang alik, habiskan masa hujung minggu, puasa, raya dekat situ. Siapa tak feeling bhai….banyak memori tercipta dekat situ. Tapi sekarang tinggal sejarah. Walaupun penutupan March aku dipenuhi dengan

EXPLORE »
treat your self
Journal

Self Care On A Budget

Dua minggu lepas, aku rasa terlalu down sampaikan rasa nak harakiri pun ada. (Cepatnyalah aku putus asa dengan hidupkan?) Then selepas je dapat noti yang duit poket dah masuk, laju je bawak diri pergi ke mall. Hahaha, shopping kan boleh release segala stress! Dan memang betul, memang bahaya jadikan shopping sebagai jalan untuk buang stress.

EXPLORE »
adult-belief-black-and-white
Journal

Pilihan kehidupan

Dalam tahun ni, kemungkinan aku akan tamat belajar. InsyaAllah. Doakan segalanya dipermudahkan. 2019 adalah tahun dimana aku patut pilih untuk fokus kehidupan sebagai seorang pelajar. Yup! Betul-betul belajar. No more part time work, no more cari gali sisi yang aku tahu lambat laun iakan pergi. Itulah hidup. Yang datang akan pergi, yang hidup akan mati.

EXPLORE »
open book
Journal

Kehidupan normal seorang pelajar

Khabarnya minggu ni result SPM akan keluar. Cuak dia tak payah ceritalah. SPM ni lah penentu kehidupan samada kau pandai atau tidak. Samada jadi tikus makmal atau jadi pencinta ilmu. Penentu masa hadapan yang aku sendiri tak tahu mana hala tuju. Kenapa SPM ni sangat penting? Kenapa semua orang pandang pada SPM? Kehidupan normal seorang

EXPLORE »

Thank You For Reading

Scroll to Top