Category: Geomatik

Share on pinterest
Share on google
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on linkedin
positive_quotes_the_struggle_youre_124
Geomatik

Sains Geomatik: Sem 3

Antara subjek yang terlibat: English for Academic Purpose Islamic Property Management Kokurikulum Further Mathematics for Engineers Engineering Surveying II Cadastral Surveying II Computer Application II Huraian: Untuk English sem ni, tugasan dia adalah ‘term-paper’. Term Paper ni, kita kena cari satu topik atau isu yang menarik untuk diulaskan. Yang penting semua isu tu kena ada bahan bukti, rujukan atau yang seteru dengannya

EXPLORE »
Geomatik

Sains Geomatik: Sem 2

Forum bersama Ally Iskandar  Subjek semester dua: English Islamic thought and civilization Kokurikulum Calculus 1 Engineering surveying 1 Cadastral surveying 1 Field Astronomy *yang bold kena berhati-hati Huraian: English macam biasa. CTU aku malas nak hurai. Sebab dia lebih kurang macam kita belajar masa SPM. Koko ni pun rasa macam tak perlu hurai, sebab  koko ni memang

EXPLORE »
Geomatik

Sains Geomatik: Sem 1

Assalamualaikum and hello there! Dalam minggu ni aku akan ceritakan semua subjek pasal geomatik. ^_^! Maklumlah bulan mengisi UPU pun sedang hangat sekarang…so, aku takmaulah orang pilih kos ni kerana alasan tak logik macam aku..huhuhuhuhu… Antara subjek geomatik yang akan korang ambik masa semester satu adalah: Asas pendidikan islam Consolidating Language skill Kokurikulum Pre calculus Physics

EXPLORE »
sunset view
Geomatik

Sains Geomatik: Apa tu?

Assalamualaikum and hello there, Kali ni aku akan cerita serba ringkas untuk yang masih belum familiar dengan istilah geomatik. Info ni adalah perkongsiaan dari pengalaman aku sendiri dan juga rujukan dari sumber-sumber yang berkaitan. Buat yang mencari “apa itu sains geomatik” dan inginkan pendedahan yang lebih dekat dengan “Sains Geomatik di UiTM, Arau“, korang bolehlah

EXPLORE »
writing notes
Geomatik

Tips memilih tempat praktikal

Istilah praktikal sangat sinonim bagi pelajar di universiti. Selalunya praktikal akan dijalankan pada tahun akhir pengajian. Masa permohonan tempat praktikal selalunya diadakan pada semester sebelumnya dan pelajar akan diberi tempoh tertentu untuk menghubungi tempat praktikal. Tempoh itu agak lama untuk pelajar buat keputusan, penilaian dan perbandingan syarikat-syarikat yang telah disenarai pendekkan.    Jadi, sebelum memberi

EXPLORE »
Geomatik

Geomatik di UiTM Arau

Assalamualaikum and hello there! Kalau korang pernah baca mana-mana entri berkaitan dengan geomatik dari blog ni, amatlah dialukan untuk teruskan pembacaan entri ini (khas untuk mereka yang mencari suasana Geomatik di UiTM Arau…) Antara lima sebab utama kenapa korang perlu ambil kos geomatik di UiTM Arau:- [boleh jugak kalau kos lain yang berkaitan, asalkan Perlis] 1- Kos sara hidup yang murah

EXPLORE »
Geomatik

Geomatik: Kehendak atau Tiada Pilihan?

Pengalaman ni aku nak share kepada semua yang telah, akan, bakal bergelar salah seorang dari pelajar Geomatik. Dulu, masa aku isi borang UPU, aku tak tau nak ambil kos apa. Misi aku hanya satu je; janji tempat aku sambung belajar tu adalah Perlis. Dan aku buatlah beberapa kajian tentang ‘kos apa yang kalau ambil, confirm

EXPLORE »
Survey work at bendang
Geomatik

Day 23: Best ke belajar Geomatik?

Holla! Akhirnya, hari ni aku berjaya turun site setelah berkurun lamanya. Tapi, disangka panas ke petang, rupanya hujan di tengahari. Jadi terpaksalah berteduh di parkir sementara menunggu hujan reda. Tunggu punya tunggu, nak dekat pukul 12 pun hujan masih lebat. Takde rezeki. Tapi sempatlah pasang tiga ‘piket’. Okaylah kan? Sepanjang hujan tu, sempatlah surveyor tu

EXPLORE »
Geomatik

Sains Geomatik?: Kenapa ambil kos ni?

sambungan dari ‘Sains Geomatik?’“Kenapa ambil kos ni?”  Soalan tu masih lagi ditanya oleh Sir Z even aku dah pun semester 5. Jawapan: “Sir, saya ambil kos ni sebab saya nak sempurnakan jelajah saya di semenanjung ni. So, sebab kos ni gerenti dapat kat Arau ni berdasarkan carian saya, saya pun pilih kos ni sebagai pilihan

EXPLORE »
JTS building
Geomatik

Praktikal di JTS Miri #1

Long time no story huh? Too busy to manage the messy life huh? No lah…too lazy too typing lorh…Dan salam sejahtera ke atas sekalian pembaca yang budiman for viewing my nonsense entry. Cuti semester dah mula seminggu yang lalu. Itu semua tahu…tapi sem ni aku and seangkatan ‘tentera’ geomatik ada mission yang perlu dicompletekan. Dan

EXPLORE »

Thank You For Reading

Scroll to Top