Category: Geomatik

Share on pinterest
Share on google
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on linkedin
Geomatik

Frequent Asked Questions by new Geomatics student

Awal pada tajuk entri ni aku nak letak mengenai “Perspektif Geomatik di Kaca Dunia”. Pergh! Ayat kemah kemin bhai! Kaca dunia bagai. Nasib bukan kaca berlian, emas permata, perak zamrud. (Seolah macam mengiyakan tentang perempuan dan barang kemas berpisah tiada pulak!­čśé) Kenapa ‘Kaca Dunia’? Sebab bidang ini masih suci dalam kaca dunia. Seolah masih tidak

EXPLORE ┬╗
Geomatik

Perbezaan antara Geomatik Tulen, GIS dan Sumber Alam.

Holla there! First of all, aku nak ucapkan terima kasih kepada beberapa orang yang sudi bertanya tentang perbezaan antara Geomatik Tulen, GIS dan juga Sumber Alam. InsyaAllah dalam entri kali ni aku akan cuba terangkan walau aku sendiri pun kabur..hahahahahaÔÇŽsebab beza dia tak sejauh dari bumi nak ke Pluto. Tapi lebih kurang macam bumi dengan

EXPLORE ┬╗
Geomatik

Praktikal di JUPEM #2

Holla there! First of all, aku nak ucapkan tahniah kepada adik-adik yang dapat menyambung ke peringkat pengajian yang seterusnya! Patutlah ramai tanya soalan pasal geomatikÔÇŽni mesti dapat geomatik ni HeheheheÔÇŽapa-apa pun all the best kalian! Welcome to the university life! Bagi sesiapa yang nak tambahkan pengetahuan yang mendedahkan pengalaman praktikal di JUPEM ni tanpa sebab,

EXPLORE ┬╗
Geomatik

Cabaran belajar Geomatik

Menjadi salah seorang pelajar Geomatik memang seronok. Sebab apa? sebab situasi pembelajaran yang berbeza bagi setiap subjek. Ia merangkumi lab, kerja lapangan, dewan kuliah dan kelas. Masa paling seronok dan mencabar adalah fieldwork. Dalam entri kali ni, aku nak share cabaran yang perlu dihadapi sepanjang menjadi pelajar Geomatik. Antaranya: 1- Cuaca Kadang cuaca banyak memberi

EXPLORE ┬╗
Geomatik

Basic Geomatic Report format

Assalamualaikum and Hello there again! Alhamdulillah penerangan untuk semua subjek sepanjang semester dah pun habis aku ceritakan secara ringkas dalam entri-entri sebelum ni. So, kali ni aku nak terangkan sikit beberapa tajuk utama yang perlu disertakan dalam report LP kita. (masih lagi berkisar tentang geomatic… ^_^!) masa buat photogrammetry… Kes entri ni aku buat sebab

EXPLORE ┬╗
Geomatik

Cara memohon tempat praktikal

Bagi pelajar Diploma Geomatik, permohonan tempat praktikal akan dilakukan semasa semester lima. Mungkin ada persamaan untuk kos yang ada praktikal seperti pelajar sains polimer, ladang dan lain-lain. Secara ringkasnya memang ada briefing dari lecturer sebelum mohon tempat praktikal. Tapi sebagai persedian awal, kita juga boleh mencari informasi di dunia hujung jari. [Tapi untuk penerangan ni, aku banyak fokus

EXPLORE ┬╗
Geomatik

Fail sebelum praktikal

Selepas korang mohon tempat praktikal, dah dapat tempat, siap hantar borang pengesahan semua, tiba-tiba result┬ásem lima┬ákeluar dan tak mencapai seperti yang korang impikan…apa yang korang perlu buat? ┬á Kalau subjek yang gagal tadi ada final paper, korang boleh mohon untuk┬ásupplementary paper.┬áTapi ingat sup-paper boleh bagi C je paling tinggi. Syarat dia kalau tak silap takleh

EXPLORE ┬╗
Geomatik

Sains Geomatik: Sem 6

Tahniah kepada anda yang sudahpun sampai ke fasa semester 6! Setelah pulun bagai nak rak, tibalah masanya mengaplikasikan dunia teori kedalam dunia kerjaya. Praktikal ni best sebab banyak faktor. Dan boleh jadi tak best sebab faktor yang lain jugak. Semester 6 ni boleh tahan seronok dan tinggi cabarannya. Pasal…. kita┬átak payah masuk kelas┬áatau takutkan test

EXPLORE ┬╗
Survey work at bendang
Geomatik

Sains Geomatik: Sem 5

Semester 5 sains geomatik pada zaman aku (batch perihelion) merangkumi Subjek:- Fundamentals of Entrepreneurship Cadastral Surveying III (boleh tahan masak jugaklah kulit) Industrial Training Geodetic Surveying Intro. to Remote Sensing and GIS (kegemaran!) Survey Project Pemandangan tapak subjek geodesy Oh, sebelum terlupa; yang nombor tiga tu kita buat masa cuti sem 4. Kira macam praktikal

EXPLORE ┬╗
sunset view
Geomatik

Sains Geomatik: Sem 4

Tahniah sebab korang dah berjaya ke tahap ini dan selamat menjadi senior! ^_^   Gambar masa Hydro camp di Lumut, Perak Subjek dalam semester 4: Introductory Hydrographic Surveying Principles of Carthography Survey Computations Geodetic Studies Fundamentals of Land Laws and Regulation Fundametals of Photogrammetry Huraian: Hydro adalah main core bagi semester ini. Ada camp, jangan risau..tiba masanya untuk korang

EXPLORE ┬╗
Listen to Orang Podcast now!

Newest Entry

Keep in touch!

Thank You For Reading

Scroll to Top