Sofie Adie

20 facts about me?

Anak ke-4 dari 7 beradik. Pendiam (seperti yang tercatat dalam rekod sekolah) Ambil PMR ketika usia 18 tahun dan SPM 20 tahun.. Takut pada kamera… Tinggi hanya 147cm dari bumi. (dan diakui kerendahannya…) Peminat makanan Jepun! Bekas student SK Anchi, ITS@ASBM, SMU (A)Hamidiah, MPI, MAIP, UiTM Arau Suka berfalsafah dan lebih kepada merapu meraban…tak kira …

20 facts about me? Read More »

Jangan Terpedaya!!!

Gambar sekadar hiasan Cerita 1 Keluar dari library, tiba-tiba mata aku terpandang sekeping ‘sticky notes’ betul-betul atas beg. Aik, siapa pulak letak nota macam zaman klasik ni? Aku ambil dan baca. Amboi,…ni mesti tersilap letak ni. Tak makanlah ayat macam tu…huhuhu(even pernah berangan gak ada orang buat kat aku macam tu…hahahah) sebab sedar diri, aku andaikan …

Jangan Terpedaya!!! Read More »

Random Entri….

Assalamualaikum, untuk entri kali ni aku nak berceloteh panjang sikit.  Maybe sebab malam raya yang sangat frust, sebab; satu: tak balik!  (walaupun ini bukan kali pertama tak balik raya, bahkan tahun ke-3!) ke-2; sebab semua yang aku pernah kenal dah bukan yang pernah aku kenal masa dulu. “Kita hidup kena jadi macam span, kita serap semua …

Random Entri…. Read More »

ABC=AIS KACANG?

Assalamualaikum,Baru hari ini aku tahu yang ABC tu sebenarnya sama je dengan Aiskacang. Punyalah selama ni aku ingat yang benda tu berbeza, dan sebenarnya ianya adalah sama! Credit tu Bazi (Buzz Light Sem)! sebab belanja ais kacang tu!Alhamdulillah kenyangnya hanya Tuhan yang tahu. Aku dengan member aku selalu beza banding kapasiti perut masing-masing dengan guna …

ABC=AIS KACANG? Read More »

Ramadhan vs Bazaar?!

Assalamualaikum w.b.t…First of all aku ucapkan selamat berpuasa bagi seluruh muslim di atas muka bumi ni. Cerita sehari sebelum ramadhan…Aku dengan member aku dua orang keluar ke Arau maklum nak cari stok untuk bersahur. Sampai je depan C-Mart tu, aku konfius…“Esok puasa ke raya?” Mak aih…meriahnya dekat situ macam nak shopping untuk raya je gamaknya. …

Ramadhan vs Bazaar?! Read More »

Noktah

Assalamualaikum kitak orang semua! Ari tok aku mok berloya pasal ‘NOKTAH’. Apakah itu noktah? Tanda noktah atau lebih dikenali sebagai TITIK. Tanda baca Simbol Digunakan Contoh Titik . Pada akhir ayat yang bukan ayat seruan atau ayat pertanyaan. Bapa saya pergi ke pejabat. Sebelum tanda pentutup kata dalam cakap ajuk. Kata Ali, “Saya hendak minum …

Noktah Read More »

“Sains Geomatik?”

Assalamualaikum, Kaifa haluki/ka? Alhamdulillah ana bi khair. Baiklah seperti yang korang boleh nampak tajuk post kat atas tu, aku nak share sebab dan musabab dan sedikit perihal tentang bidang pengajian yang aku ambil di UiTM Arau, Perlis. Sains Geomatik bukanlah satu bidang yang ‘alien’ sangat. so janganlah buat muka blur pulak ye! Dalam bidang aku …

“Sains Geomatik?” Read More »

“AHMAD AMMAR AHMAD AZAM”

Assalamualaikum, Entri kali ni aku nak berdiskusi pasal seorang tokoh yang mengagumkan dan mengetarkan jiwa ramai pemuda. Beliau adalah  Ahmad Ammar Ahmad Azam Sebelum berbicara tentang beliau, baiklah kita hadiahkan Al-Fatihah untuk beliau… Al-Fatihah. “Sebuah kematian yang menghidupkan” Itulah ayat yang paling aku rasa kagum. Ayat inilah yang berjaya meruntunkan sekeping hati aku yang dah …

“AHMAD AMMAR AHMAD AZAM” Read More »

Apa itu “POYO”?

Assalamualaikum ya akhi dan ukhti sekalian, Anda masih keliru dengan istilah ‘poyo’? Pernah tak fikir apa itu ‘POYO’? hari ini saya aku dengan rajinnya telah bertemu ramah dengan Miss Wiki dan juga bersoal jawab dengan Mr. Google berkisarkan ‘apakah itu poyo’? Ternyata Mr.Google baik hati dan sangat bertoleransi. Maka inilah hasil ‘tesis’ aku tentang istilah yang …

Apa itu “POYO”? Read More »

Scroll to Top