Sofie Adie

Noktah

Assalamualaikum kitak orang semua! Ari tok aku mok berloya pasal ‘NOKTAH’. Apakah itu noktah? Tanda noktah atau lebih dikenali sebagai TITIK. Tanda baca Simbol Digunakan Contoh Titik . Pada akhir ayat yang bukan ayat seruan atau ayat pertanyaan. Bapa saya pergi ke pejabat. Sebelum tanda pentutup kata dalam cakap ajuk. Kata Ali, “Saya hendak minum …

Noktah Read More »

“Sains Geomatik?”

Assalamualaikum, Kaifa haluki/ka? Alhamdulillah ana bi khair. Baiklah seperti yang korang boleh nampak tajuk post kat atas tu, aku nak share sebab dan musabab dan sedikit perihal tentang bidang pengajian yang aku ambil di UiTM Arau, Perlis. Sains Geomatik bukanlah satu bidang yang ‘alien’ sangat. so janganlah buat muka blur pulak ye! Dalam bidang aku …

“Sains Geomatik?” Read More »

“AHMAD AMMAR AHMAD AZAM”

Assalamualaikum, Entri kali ni aku nak berdiskusi pasal seorang tokoh yang mengagumkan dan mengetarkan jiwa ramai pemuda. Beliau adalah  Ahmad Ammar Ahmad Azam Sebelum berbicara tentang beliau, baiklah kita hadiahkan Al-Fatihah untuk beliau… Al-Fatihah. “Sebuah kematian yang menghidupkan” Itulah ayat yang paling aku rasa kagum. Ayat inilah yang berjaya meruntunkan sekeping hati aku yang dah …

“AHMAD AMMAR AHMAD AZAM” Read More »

Apa itu “POYO”?

Assalamualaikum ya akhi dan ukhti sekalian, Anda masih keliru dengan istilah ‘poyo’? Pernah tak fikir apa itu ‘POYO’? hari ini saya aku dengan rajinnya telah bertemu ramah dengan Miss Wiki dan juga bersoal jawab dengan Mr. Google berkisarkan ‘apakah itu poyo’? Ternyata Mr.Google baik hati dan sangat bertoleransi. Maka inilah hasil ‘tesis’ aku tentang istilah yang …

Apa itu “POYO”? Read More »

The New Challenge

Kenapa Arau? *kos hidup rendah *makanan murah dan sedap *suasana damai dan tenang *4 musim *adventerous -if you want to be happy in life, stop expecting.- Dan aku pun teringat Guru Rancho pesan “ALL IS WELL!!!” Tempat yang wajib dalam handset mahupun kamera setiap student yang pernah menjejak UiTM Arau. Academic Height adalah site survey …

The New Challenge Read More »

“Don’t read!”

See!!! Hangpa degil na, aku dah habaq jangan doq baca! eh, pasai pa pulak kami degil? Hang cuma tulis “Don’t read” Kami bacalah…mana da salah. Ah, lantaq pi hangpa lah… hangpa semua DAH TERKENA!!… Dan Assalamualaikum bloggerz! Alhamdulillah, berhasil jugak laman journey aku yang tak semengah ni. Kredit for Lyssa Faizureen dan juga tutorialnya… FYI untuk nuroo, …

“Don’t read!” Read More »

Scroll to Top